vineri, 24 aprilie 2015

BORBA - PORTUGALIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură 
și arhitectură din localitatea portugheză BORBA, 
dar și o medalie locală.
Catedrala
Biserica Sf.Bartolomeu
Castelul
Fântâna gotică - ridicată la 1781
Sediul Primăriei - în timpuri diferite
Arhitectură locală
Medalie locală

***

CARICATURI - GHICITORI
Sunteți invitat să nominalizați personajele lumii 
care se ascund în spatele celor două caricaturi, 
pe care eu, pentru identificare, le-am botezat 
PLETOSUL și FĂLCOSUL. 
Vei avea răspunsul corect în următorul articol de blog; 
(BERGHAREN - OLANDA).

________xxx________

O PLACHETĂ, O MEDALIE
ȘI CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea sociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Insigna - M. Eminescu
Mihai Eminescu (nume real Mihail Eminovici) (născut 15 ianuarie 1850 la Ipoteşti, judeţul Botoşani şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literature română. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în data de 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu – Bucureşti. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Insigna - Cercetașii României - Gata oricând
Participarea Asociatiei “Cercetasii Romaniei” (1914-1936) la primul razboi mondial se subscrie efortului pe care intreaga natiune l-a facut pentru realizarea Statului National Unitar Roman. Dupa aparitia cercetășiei în România (vara si toamna anului 1913), dezvoltarea organizatiei la scara nationala prin formarea Marii Legiuni a cercetasilor (incepand cu 1914) si recunoasterea asociatiei de catre legislativ (aprilie 1915) stau sub auspiciile declansarii primului razboi mondial in anul 1914. Intr-o Romanie inca in neutralitate, Cercetasia are sansa unui consens vizionar (Casa Regala, armata, intelectualitate, clasa politica) asupra rolului pe care il poate juca intr-un context de razboi. Pe parcurs apar si marturii despre contributia cercetasilor din Anglia sau Franta la activitati auxiliare, desfasurate in spatele frontului. Ca atare, organizatia primeste sprijinul tuturor structurilor statului si dezvoltarea ei cunoașe un ritm accelerat. 
Insigna - Cercetașii României - Gata oricând
Fondatorul mişcări cercetasesti este lordul Baden Powell. Urmând o carieră militară, Baden Powell, încearcă să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activităţi distractive pentru ridicarea moralului trupelor. În urma unui succes de excepţie este distins, la Londra, de către regina Victoria, cu Ordinul Bath şi avansat la gradul de general-maior. Această avansare marchează finalul strălucitei sale cariere militare, urmând ca Sir Robert Baden Powell să îşi dedice viaţa promovării păcii şi toleranţei. Sus am postat logo-ul mișcării românești de cercetași.  
Robert Stephenson Smyth Baden-Powell a fost un general locotenent a armatei britanice, scriitor și fondator al Mișcării Cercetașilor, care a trăit în perioada anilor 1857 – 1941.

Insignă - Elementul național de sprijin - România
Insignă - (Elementul național de sprijin)
Placheta - Elementul național de sprijin
Elementul național de sprijin - România
Elementul Naţional de Sprijin (E.N.S.) este o importantă structură logistică din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit. Este dispus pe baza aeriană Kandahar (K.A.F.) şi acţionează în sprijinul militarilor români din Teatrul de Operaţii Afganistan. Militarii români din cadrul acestei structuri logistice construiesc, cultivă şi menţin o relaţie foarte bună cu partenerul american, în special cu batalionul de sprijin al Brigăzii 3-2 SBCT "Arrowhead" şi cu o structură de tip Regional Support Group. Aceasta din urmă asigură, din punct de vedere al garnizoanei, comanda în această bază şi este unitate sponsor pentru E.N.S. Într-o frază, am putea spune că asigură tot ceea ce militarii români au nevoie, atât în aria de operaţii, cât şi în baza K.A.F., pentru trai şi pentru luptă. Activitatea E.N.S.-ului se desfăşoară în mai multe puncte. Primul vizează fluxul de materiale care sunt recepţionate de comisiile structurii, paletizate, puse pe platforme şi trimise către  militarii din aria de operaţii. Alt punct este alocat preluării tehnicii şi muniţiei excedentare de la unităţile luptătoare. Aici, pe Kandahar, a fost demarat un proces de casare al materialelor la nivelul E.N.S.-ului, în baza ordinelor Centrului de Conducere Operaţională. Un alt punct fierbinte este zona de tranzit românească, care aparţine structurii logistice, unde se află corturi, pentru cazarea trupelor şi alte facilităţi. Pe timpul perioadelor de rotire, militarii din cadrul structurii logistice sunt noapte de noapte, fie pe aeroport, fie în zona de tranzit, fie în camp, astfel încât rotirea trupelor să se deruleze fără nicio sincopă. Astfel, toţi militarii care vin din ţară să ajungă în timp util cu toate materialele în aria de operaţii. Luptători care şi-au încheiat misiunea  au la dispoziţie condiţii de viaţă cât mai bune, până când urcă la avion şi pleacă spre ţară. Deasupra, sub elementele de medalistică, sunt postate logo-ul și steagul de identificare al acestei structuri militare. 

Insigna - Al V-lea Congres al cooperației de consum 1970
Cooperaţia de Consum a fost şi este şi în prezent, un sistem economic, apolitic şi neguvernamental, autonom şi independent, care desfăşoară activităţi de comerţ, producţie şi servicii în interesul membrilor cooperatori asociaţi dar şi al restului populaţiei României. Ea are la bază proprietatea privată asupra patrimoniului din care aproximativ 2 % este divizibil membrilor cooperatori asociați şi restul indivizibil; acumulat în decursul a 150 de ani de activitate neîntreruptă. Cooperativele sunt iniţiative particulare de asocierea a mai multor persoane, de regulă un număr limitat, în vederea desfăşurării unei activităţi economice. Principiile avute la bază erau: libertatea iniţiativei particulare; neintervenţia statulu; libera concurenţă; metoda specifică de repartiţie a productului social, cu eliminarea graduală a oricărui venit obţinut fără muncă. In general existau trei mari ramuri ale cooperaţiei, de credit, de producţie, de desfacere şi consum. Prevederile legale ale cooperaţiei erau foarte largi, fapt ce a permis aplicare cooperaţiei în toate domeniile. Legea din 1935, sintetizandu-le pe cele mai vechi prevedea constituirea de cooperative pentru: înlesnirea creditului necesar asociaţilor şi fructificare economiilor populare (bănci populare); cumpărarea şi arendare de pământ (obştiile săteşti); cooperative de exploatare agricolă; pentru efectuarea în comun a lucrărilor de îmbunătăţiri funciare; pentru organizarea lucrului în comun; pentru utilizarea în comun de maşini şi instalaţii; pentru aprovizionarea asociaţilor cu cele necesare şi valorificare produselor muncii; pentru înlesnirea de construcţii ieftine şi sănătoase de locuit; pentru exploatare de păduri şi pentru industria lemnului; cooperative de pescuit. Intervenţia statului prin legile acordate au modificat însă viitorul multor cooperative. Astfel se prevedea posibilitatea ca acestea să devină societăţi comerciale, ceea ce modifica mult datele problemei. Nu aveau caracter comercial următoarele categorii: obștile de arendare; asociațiile de îmbunătățire a agriculturii; cooperativele pomicole, viticole, grădinărit; asociaţiile de păşunat; asociaţiile pentru ameliorarea pădurilor şi terenurilor degradate.În practică apăruseră şi bănci ale învăţătorilor, cooperative ale elevilor, tipografii, etc. Prima lege a cooperaţiei a fost dată în 1903 pentru a consfinţi o situaţie deja existentă. Până în 1903 în vechiul regat apăruseră peste 700 de bănci populare. Ulterior, pe măsură ce cooperaţia s-a dezvoltat au fost necesare adăugiri şi modificări. Din acest motiv existau cărţi de legislaţie, în mai multe ediţii, pentru corecta informare a celor interesaţi. Legislaţia cooperaţiei româneşti este inspirată din legea franceză din 1865, codul elveţian şi legislaţia anglo-saxonă.

Insigna - Federația română de natație
Federaţia română de nataţie şi pentatlon modern, denumire iniţială - Federaţia română de nataţie, a fost fondată în anul 1930. Este o organizaţie nonguvernamentală care se ocupă cu organizarea competiilor din aceste discipline sportive în România. Prima incercare de introducerea pentatlonului modern in Romania a avut loc in toamna anului 1938, din initiativa forului sportiv UFSR. Actiunea a ramas numai in stadiul de intentie din cauza izbucnirii celui de-al II-lea razboi mondial. O a doua incercare, neizbutita si ea, s-a petrecut in anul 1947, cind pe baza unei decizii a Comitetului Executiv al O.S.P. (forul sportiv din 1947), s-a incercat infiintarea unei Comisii de Pentatlon Modern pe linga Federatia Equestra Romana. In final, eforturile de constituire se vor concretiza in anul 1953. Comitetul de Cultura Fizica si Sport de pe linga Consiliul de Ministri (C.C.F.S./C.M.),pe baza prevederilor art. 4 din Decretul 329/9 august 1949 a dispus prin decizia nr.1312/11 noiembrie 1953 instituirea Pentatlonului Modern in Romania. In 1958 ia fiinta "Federatia Romana de Calarie si Pentatlon Modern (F.R.C.P.M.) prin desprinderea federatiei de scrima. Asocierea "calarie-pentatlon modern" a durat pina in anul 1990 cind a fost constituita Federatia Romana de Pentatlon Modern (F.R.P.M.), organ de specialitate, autonom, cu personalitate juridica si statut propriu. La data de 1 ianuarie 1998 prin fuziune cu F.R.Natatie se formeaza Federatia Romana de Natatie si Pentatlon Modern (F.R.N.P.M.). Este de retinut ca in Romania, Campionatele nationale de pentatlon modern au debutat la data de 24 - 28 aug.1955 la Sibiu. Sus am postat logo-ul Federației române natație și pentatlon modern. 

Insigna - (F.R.N.) Federația română de natație
Natația este înotul practicat ca sport. Înotul este mișcarea de deplasare a oamenilor sau animalelor prin apă, de obicei fără niciun fel de asistență. Tipurile sau stilurile de înot sunt craul, bras, fluture sau spate, dar și anumite derivate ale acestora, de exemplu bras lung, spate dublu etc. Natația este un sport nautic și disciplină sportivă în care sportivii se întrec în mai multe probe care implică deplasarea în apă prin înot. Natația cuprinde mai multe ramuri sportive: înotul sportiv, polo pe apă, sărituri în apă și înot sincron. Pe lângă aceste ramuri ale natației ar mai putea fi incluse și altele, cum ar fi: înotul de fond (maratonul nautic), înotul subacvatic, înot masters. Unele probe de înot sunt incluse și în competițiile de triatlon și pentatlon modern.

____________ooOoo____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
CU CUPOANE DETAȘABILE
Titlu de 50 acțiuni nominative a câte 10000 lei 
valoare nominală lei 500000 din anul 1942
S.A.R. (Societatea anonimă română)
"Pielăria și confecțiunea românească D. MOCIORNIȚĂ" 

Câteva ornamente decorative marginale
de pe acțiuni olandeze

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 24.04.2015

Niciun comentariu: