vineri, 3 aprilie 2015

MARTINICA


25 franci 942 
MARTINICA 
Este o insulă în partea estică a Mării Caraibelor,
undeva în nordul Americii de Sud.
Este un departament de peste mări al Franței
(département d'outre-mer, prescurtat DOM).
Ca toate celelalte DOM-uri, Martinica se constituie
într-una dintre cele 26 de regiuniale Franței
(région d'outre-mer) și este totodată
o parte integrantă a republicii și de asemenea
parte a Uniunii Europene, ca regiune ultraperiferică.
Această regiune are reședința la Fort de France,
numără aproximativ 382000 de locuitori
și se întinde pe 1128 kilometri pătrați de uscat. 

Stema: 

Steagul oficial (al Franţei):

Mai jos admiri câteva monumente de cultură și arhitectură din capitala provinciei Martinica - Fort de France.
Primăria 
Biserica St. Antoine 
Biserica Balata
Mai jos admiri un ecuson, o insignă și o monedă conferite de către statul Martinica.
Ecuson - Grupul de intervenție regional Martinica
Insignă din Martinica
Monedă din Martinica
Monedă comemorativă franceză care
prezintă regiunea Martinica

***

CARICATURI - GHICITOARE
Vi se adresează invitația de a ghici 
care sunt personalitățile lumii 
care se ascund sub caricaturile prezentate, 
și care pentru identificare, 
eu le-am denumit PUPĂZA și PIȚIGOIUL. 
În următorul articol de blog 
(INFO NUMIS MONDO - 73)
veți avea răspunsul corect.

__________xxx__________

O PLACHETĂ, 
CÂTEVA MEDALII
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea sociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Hitler, Ribbentrop, Molotov, Stalin
50 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop - Molotov
Basarabia, Polonia, Țările baltice 1939 - 1994
Adolf Hitler (1889 - 1945) a fost un om politic, lider al Partidului Muncitoresc German Național-Socialist, cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 și până la moarte, conducător absolut al Germaniei. 
Joachim von Ribbentrop (1893 – 1946) membru proeminent al partidului nazist, a îndeplinit funcția de ministru de externe al Germaniei în perioada 1938 – 1945. La procesul de la Nurnbeg a fost acuzat, judecat și condamnat la moarte pentru crime de război și crime împotriva umanității. 
Viaceslav Mihailovici Molotov (1890 – 1986) diplomat și politician sovietic, a fost unul dintre cei mai importanți conducători ai guvernului sovietic, începând din deceniul al treilea al secolului trecut, când a fost propulsat la putere de către protectorul său, Stalin, până în deceniul aș șaselea, când a fost destituit din toate funcțiile de Nikita Hrușciov. A fost principalul semnatar, din partea sovietică, al pactului de neagresiune sovieto-german din anul 1939.
Iosif Vissarionovici Stalin (1878 - 1953) a fost un om politic sovietic și revoluționar bolșevic, devenit după Revoluția din Octombrie conducătorul politic al statului sovietic (1922 - 1953).

Comandamentul forțelor întrunite 
"General Ioan Emanoil Florescu" - România 
Imagini pentru comandamentul fortelor intrunite general ioan florescu
Insignă - Comandamentul forțelor întrunite 
"General Ioan Emanoil Florescu"  
Placheta - Comandamentul forțelor întrunite 
"General Ioan Emanoil Florescu" - România 
Imagini pentru Comandamentul forțelor întrunite  General Ioan Emanoil Florescu
Ioan Emanoil Florescu (1819 – 1893) a fost un general și om politic român (între altele, prim ministru, în două rânduri, pentru perioade scurte). După terminarea liceului a studiat la școala militară Saint-Cyr de la Paris. În războiul din Crimeea din anul 1854  a servit în armata rusă cu gradul de colonel.  În cariera sa politică, Florescu a fost unul din conducătorii Partidului Conservator al boierilor.  A fost consilier militar atât al Domnului Alexandru Ioan Cuza, cât și a succesorului acestuia, Regele Carol I al României, Florescu fiind în același timp militarul care a construit Armata Română timp de optsprezece ani înainte de Războiul de independență.

 
Insigna - Frontul Salvării Naționale
Libertate - 22 decembrie 1989
Insigna - Convenția națională F.S.N. - martie '92
(Frontul Salvării Naționale)
Frontul Salvării Naționale
Frontul Salvării Naționale (F.S.N.) a fost o formațiune politică, înregistrată în registrul partidelor politice în 6 februarie 1990, urmare a transformării în partid politic a Consiliului Frontului Salvării Naţionale, organ provizoriu al puterii de stat rezultat după Revoluţia Română din Decembrie 1989, al cărui președinte a fost Ion Iliescu. Doar o parte din membrii Consiliilor Frontului Salvării Naționale care se formaseră atât la nivel central cât și în fiecare județ și localitate, au devenit membri ai partidului FSN. În luna mai a anului 1993 F.S.N. si alte formatiuni politice s-au reunit sub numele si sigla unui nou partid - PD. Sus am postat logo-ul F.S.N..

Comitetul pentru cultură fizică și sport 1951 (handbal)
În decembrie 1912 se infiinteaza Federatia Societatilor Sportive din Romania (F.S.S.R.), reunind Uniunea Societatilor Romane de Sporturi Atletice, Asociatia cluburilor de fotbal, Federatia societatilor de sporturi de iarna precum si alte asociatii si cluburi sportive individuale ce existau la acea vreme. In 1915 se recunoaste personalitatea juridică a F.S.S.R., aceasta transformandu-se apoi in U.F.S.R., (Uniunea Federatiilor Sportive din Romania). In anul 1933 existau 11 federatii sportive. În anul 1929 apare Legea educatiei fizice si se înfiinţează Oficiul National de Educatie Fizica (O.N.E.F.) ca institutie de stat. In anul 1940 U.F.S.R. structura de drept privat este desfiintata, patrimoniul si activitatea fiind preluate de O.S.R. (Organizarea sportului românesc), institutie de stat subordonata initial presidentiei consiliului de ministri si apoi subsecretariatului de stat al educatiei extrascolare. O.S.R. este desfiintată prin lege în 1944 si se reînfiinteaza UFSR, persoana juridica de drept privat care va functiona pe lângă Ministerul Culturii. UFSR a fost desfiintată în 1946, înfiinţându-se apoi O.S.P. (Organizatia sportului popular), institutie de stat care se va restructura şi ea in anul 1948, federatiile sportive devenind sectii ale directiei tehnice in anul 1949. C.C. al P.M.R .desfiinteaza O.P.S. si creeaza C.C.F.S. (Comitetul de cultura fizica si sport). Iată o parte a frământărilor  organizatorice ale sportului românesc. Să ne mai întrebăm de ce întârzie să apară rezultate mari în sport? 
Handbalul este un sport de echipă care se joacă cu o minge. Meciul are loc între două echipe a 7 jucători (6 jucători de câmp și un portar) pe durata a două reprize a câte 30 de minute. Scopul jocului este de a marca cât mai multe goluri în poarta echipei adversare. Echipa care a marcat mai multe goluri câștigă meciul.

Concurs centre copii 1965 (schi) 
Nu am nicio informație despre medalia de mai sus. Dacă cineva ar putea să mă ajute i-aș fi sincer recunoscător.

___________ooOoo___________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Acțiune pe deplin vărsată despre 1000 lei 1928
Societatea pe acțiuni pentru cultivarea și
 măcinarea ardeiului "IMPERIAL" - Oradea. 

Câteva ornamente decorative marginale
 de pe acțiuni franceze 

Detaliu vignetă de pe o acțiune germană

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 03.04.2015

Niciun comentariu: