marți, 28 aprilie 2015

DICȚIONAR ILUSTRAT DE TERMENI DIN NUMISMATICĂ, MEDALISTICĂ ȘI ALTE DOMENII DIN GRUPA HOBBYURILOR


NUMISMATICA - (din grecescul numisma și latinescu nummus, care înseamnă - monedă, ban) este știința auxiliară a istoriei având drept obiect de cercetare tipurile de monede, descrierea lor, descifrarea legendelor, materialul din care sunt monedele confecționate și raporturile dintre diferitele categorii de monedă. Neștiutorii includ și studiul bancnotelor lumii în numismatică, ceea ce este greșit. Pentru lămuriri citește mai jos! 
România
Uniunea europeană - Italia
NOTAFILIA este denumirea pasiunii de a colecționa, cerceta și studia bancnotele lumii. Moneda de hârtie a fost, fără îndoială, introdusă de negustorii de ceai chinezesc, la începutul secolului al X-lea, pentru încheierea marilor tranzacții folosind bilete la ordin.  Administrația chineză adoptă, în mod oficial, bancnotele în anul 1024. Prima mențiune occidentală a unei forme de bancotă a fost făcută de către Marco Polo, la sfârșitul secolului al XIII-lea. Prima  bancă din Europa care a emis bancnote a fost Riksbank din Stockholm, în anul 1658. 
România
Uniunea Europeană
SCRIPOFILIA (cunoscută ca și SCRIPTOFILIA), constă în studiul și colecționarea vechilor titluri bursiere (acțiuni, obligațiuni, bonduri, taloane, certificate financiare, cecuri, cupoane, bonuri valorice, etc.).Prin tradiție la nivel internațional, scripofilia este tot o ramură a numismaticii.
România
Portugalia
MEDALISTICA este o știință auxiliară istoriei, ramură a numismaticii, care studiază tipurile de medalii, descrierea lor, descifrarea legendelor, materialul din care sunt confectionate, precum si împrejurările, motivele si scopul emiterii acestora. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  
România
S.U.A.
FALERISTICA este o stiintă auxiliară a istoriei care are drept obiect studiul medaliilor, ordinelor si decoratiilor. Aportul acestei stiinte auxiliare este să descifreze si să înteleagă prezenta ordinelor, decoratiilor si medaliilor pe diferite suporturi (tablouri, fotografii, acte, monumente), mai in general, să ajute munca istoricului oferindu-i unelte de datare.
România
Mauritania
EXONUMIA este studiul obiectelor similare monedelor, precum sunt jetoanele si medaliile sau alte obiecte folosite în locul monedei legale sau pentru comemorări. 
România (Mărturie de botez)
România (Alte tipuri)
INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 
România
Italia
PLACHETA , conform D.E.X.(Dicţionarului explicativ al limbii române), este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor.
România
Ungaria
JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor și sunt folosite pentru declanșarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor băuturi sau mici obiecte, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi pe plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la ședinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată.
România
Italia
FILATELIA este știința și pasiunea de a colecționa timbre (mărci) poștale.
România (Basarabia)
Franța
CARTOFILÍA este o ramură a filateliei care se ocupă cu colecționarea, studierea și expunerea cărților poștalei ilustrate.
România
Italia
MAXIMAFILÍA este pasiunea colecționării de cărți poștale illustrate pe care se găsesc aplicate mărci și ștampile în strânsă concordanță de subiect, loc și timp cu ilustrația.
România
Luxemburg
MARCOFILÍA este disciplina care se ocupă cu colecționarea și studierea ștampilelor poștale, numindu-se și ștampilofilie.
România
Italia
EMBLEMELE COIFURĂ sunt un fel de insigne (termen popular “cuci”) purtate de către personalul militarizat din sistemul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și autorității judecătorești la caschetă, bonetă sau bască.
România
Ungaria
SEMNELE DE ARMĂ sunt un fel de insigne metalice purtate de persoanalul militarizat pe epolet, lângă gradul militar.
România (Miliția comunistă)
Anglia
FILUMENIA (Din grecescul philos = iubitor şi latinescul lumen = lumină, reprezintă arta și pasiunea de a colecţiona cutii de chibrituri. Putem azi descoperi istoria României relatată altfel, prin intermediul unui banal dreptunghi din carton, datorită pasiunii şi entuziasmului unor colecţio­nari, care prin miile de cutii pe care le posedă ne oferă posibilitatea de a redescoperi pitorescul unor perioade de mult apuse.
Stema Regatului României
Regele Carol I al României
Ada - Kaleh, o insulă de pe Dunăre, în prezent
sub luciul de apă al lacului de acumulare, 
al Hidrocentralei de la Porțile de Fier 
Sloganuri ale propagandei comuniste 

***

DESPRE MENIREA ȘCOLII
__________xxx__________

O PLACHETĂ,
CÂTEVA INSIGNE ȘI 
MEDALII ROMÂNEȘTI


Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Sf.Martiri Brâncoveni - 1714
Sfinții martiri Brâncoveni - ocrotitorii Mitropoliei
Constantin Brâncoveanu a fost unul dintre domnitorii Țării Românești, care a trăit în perioada anilor 1654 – 1714 și a domnit în perioada anilor 1688 – 1714, deci o perioadă destul de lungă. A fost fiu de mare boier, nepot al domnului Șerban Cantacuzino, moștenind și sporind o avere considerabilă. În timpul domniei sale țara a cunoscut o lungă perioadă de pace, de înflorire culturală și de dezvoltare a vieții spirituale. În politica externă Brâncoveanu a acționat cumpătat, evitând să se poziționeze decisiv de partea vreunei mari puteri a timpului. Folosindu-se de agenți, domnitorul era informat asupra știrilor de pe întregul continent iar el informa simultan taberele rivale asupra mișcărilor celuilalt. În ce privește Moldova, Brâncoveanu a intervenit în mod repetat în chestiunea domniei, în timp ce în Transilvania a exercitat o importantă influență culturală, prin răspândirea de tipărituri și ctitorirea de așezăminte religioase. Deși reușise să fie confirmat pe viață în domnie, domnul a căutat în permanență să-și asigure în străinătate un refugiu față de turci, fiind conștient de precaritatea situației sale. În cele din urmă, a fost luat prin surprindere, mazilit în aprilie 1714 și dus cu întreaga familie la Istanbul, unde a fost torturat pentru credința sa și pentru a preda toată averea sa.   
El și cei patru copii ai săi (Constantin, Ștefan, Radu și Matei) precum și sfetnicul Ianache) au fost executați, prin decapitare, în data de 15 august 1714, iar trupurile lor aruncate în mare. Pentru că au refuzat, cu prețul morții, să abandoneze credința creștină și să treacă la mahomedanism, cu toții sunt venerați de către Biserica Ortodoxă Română, care i-a canonizat în anul 1992, sub numele de Sfinții Mucenici Brâncoveni. În urma domnie lui Constantin Brâncoveanu a rămas un stil arhitectonic inconfundabil, ce îi poartă numele, precum și multe ctitorii religioase ce pot fi admirate și astăzi. Dintre acestea amintesc; biserica Sntul Gheorghe Nou din București, Mănăstirea Râmnicu Sărat, Bisericile Potlogi și Doicești – Dâmbovița, Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Biserica Mogoșoaia, Mănăstirea Horezu, Mănăstirea Surpatele, Mănăstirea Polovragi, și Mănăstirea Turnu din Târgșoru Vechi.   

Sfântul Andrei Șaguna - Mitropolitul Transilvaniei 1808 - 1873 
Prelat şi om politic român, Andrei Şaguna s-a născut la Miskolc, dincolo de Tisa, în Ungaria în anul 1808 și a decedat la Sibiu în anul 1873. Părinţii săi erau aromâni din Grabova, de lângă Moscopolie. Începând din 1864 a fost mitropolit al românilor ortodocşi din Ungaria şi Transilvania. A fost unul dintre preşedinţii Adunării Naţionale de la Blaj din 3-15 mai 1848 şi conducătorul delegaţiei care a susţinut la Viena, în faţa împăratului, drepturile românilor din Transilvania (Petiţiunea naţională). A contribuit mult la dezvoltarea presei şi învăţămîntului în limba română. În 1850 a instalat imprimeria diocezană de la Sibiu, care funcţionează şi astăzi. A fost primul preşedinte al asociației ASTRA (Asociaţiunea transilvană pentru literatura română şi cultura poporului român, înfiinţată în 1861 la Sibiu împreună cu Timotei Cipariu, George Bariţiu şi alţi fruntaşi ai transilvănenilor). În 1871 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Pe plan bisericesc, a luptat pentru emanciparea bisericii ortodoxe române din Transilvania de sub autoritatea bisericii sârbeşti. Vicar în 1846, episcop în 1848, a reuşit să restaureze vechea Mitropolie a Transilvaniei, în 1864, cu scaunul mitropolitan la Sibiu. A reorganizat Institutul teologic-pedagogic de la Sibiu (fondat în 1811). A acordat o atenţie deosebită şcolilor elementare „confesionale", peste 2700 în Transilvania şi în Banat. În urma hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 21 iulie 2011, Şaguna a fost trecut în rândul sfinţilor. Slujba de canonizare a sfântului ierarh Andrei Şaguna a avut loc pe 29 octombrie 2011 la catedrala mitropolitană din Sibiu. Sfântul este pomenit anual pe data de 30 octombrie.  

Insigna - Depozitul central 106 Muniții "Țara Bârsei"
Placheta - Depozitul central 106 Muniții "Țara Bârsei"
Depozitul central 106 Muniții “Țara Bârsei” este o unitate militară cu specific de logistică dislocată probabil în județul Brașov. Aici se păstrează în condiții de securitate muniții de război necesare, la nevoie, structurilor militare din zonă. Alte informații despre acest tip de structuri militare nu sunt accesibile publicului larg. Sus am postat logo-ul Depozitului central 106 Muniții "Țara Bârsei".


Emblemă coifură - subofițer jandarm
Emblemele coifură sunt un fel de insigne purtate de către personalul din sistemul apărării, ordinii publice,  siguranței naționale și autorității judecătorești la caschetă, bonetă sau bască.

Emblemă coifură - ofițer jandarm
Jandarmeria Română este structura militară cu atribuții în menținerea și restabilirea ordinii și liniștii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, cât și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită. Jandarmeria Română este subordonată Ministerului Internelor si Administratiei publice. A fost fondata in anul 1893 si refondata după căderea comunismului, în anul 1990. sus am postat logo-ul Jandarmeriei Române.

Oastea Domnului 
Iar tu te luptă și suferă ca un bun ostaș 
al lui Hristos, în oastea lui Iisus
Oastea Domnului este o mişcare profund duhovnicească. Neavând nicio apartenenţă politică, interesată sau materialistă, Lucrarea de trezire duhovnicească «Oastea Domnului» face întotdeauna legătură cu istoria zbuciumată a Neamului nostru. Păstrând cu recunoştinţă tot ceea ce ţine de valorile netrecătoare prin care sunt insuflate tăria şi specificul acestui popor, Oastea Domnului are o importantă caracteristică naţională. După cum este cunoscut, prin binecuvântarea lui Dumnezeu, Oastea Domnului a luat fiinţă între hotarele Patriei noastre, în Sibiul Sfântului Andrei Şaguna, din dragostea pentru păstoriţi a vrednicului de pomenire Preot Ortodox – Iosif Trifa, nicăieri în altă parte decât în Biserica noastră „bună şi străbună”. Oastea Domnului nu are nimic „de import”, nici vreun sistem de management aplicat pe cine-ştie-unde şi adaptat nouă românilor. Dimpotrivă, Oastea Domnului are „rosturile sale duhovniceşti şi naţionale”, în sânul Bisericii şi al poporului nostru, asemenea inimii calde, evlavioase şi primitoare a românului care nu poate să fie indiferent faţă de ai săi, dar care nu poate batjocori nici credinţa, nici cultura, nici modul de viaţă al vecinilor săi. Iubitor de ţară şi de familie, românul este cunoscător atent şi apărător al valorilor şi al fiinţei neamului său, nicidecum naționalist îngust şi intolerant cu cei mai slabi sau, poate, mai tari ca el.

_____________ooOoo______________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
DIN COOPERAȚIE,
CU CUPOANE DETAȘABILE
Acțiune nominală de două zeci și cinci lei,
valoare de emisiune 125 lei
Societatea cooperativă "MERCUR"

Câteva ornamente decorative marginale
de pe acțiuni franceze 

Detaliu vignetă de pe o acțiune olandeză


con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 29.04.2015

Niciun comentariu: