sâmbătă, 4 aprilie 2015

INFO NUMIS MONDO - 73


Autoritatea bancară centrală a statului rus, a emis în data de 1 noiembrie 2014, pentru cei cu potență financiară adevărată, desigur, o monedă cântărind doar 3 kilograme de aur. Moneda celebrează victoria Rusiei în războiul din anul1812, fiind confecționată din aur cu puritatea de 99,9%. 
Moneda cu diametrul de 12 centimetri are valoarea nominală de 25000 de ruble. Pe ea este prezentată imaginea Catedralei Isus Mântuitorul din Moscova, înconjurată de o cunună de laur. Pe această cunună sunt reprezentate în medalion bustul împaratului Alexandru I și busturile unor eroi din acest război. 
Alexandru I Pavlovici Romanov (născut la data de 23 decembrie 1777 și decedat la data de 1 decembrie 1825) a fost țarul Rusiei în perioada 1801 – 1825, regele Poloniei între anii 1815 – 1825 și Mare Duce al Finlandei. 
Catedrala „Hristos Mântuitorul“ din Moscova a fost construită în 50 de ani, a dăinuit încă 50, până când a fost rasă de pe faţa pământului, în doar 45 de minute, la ordinele lui Iosif Visarionovici Stalin. Pe amplasamentul său era plănuită construirea unui megaloman Palat al Sovietelor, din al cărui vârf o statuie a lui Lenin ar fi zgâriat norii la înălţimea de 415 metri. Proiectul celei mai înalte clădiri din lume la acea vreme nu s-a materializat. Pe locul catedralei a fost amenajată o piscină în aer liber. După anul 1990, Catedrala „Hristos Mântuitorul“ din Moscova a fost reconstruită, respectând fidel planurile iniţiale. Ruşii se mândresccă că a fost construită de întreaga naţiune şi reprezintă un simbol al credinţei şi gloriei naţionale, martoră a numeroase evenimente istorice. Praznicul Naşterii Domnului este hramul Catedralei patriarhale, cea mai mare biserică din Rusia și cea mai  înaltă biserică ortodoxă din lume (103 metri). Ea este situată la vest de Palatul și complexul muzeal Kremlin, pe malul stâng al râului Moscova.

Autoritatea bancară națională a statului Noua Zeelandă purcede la înlocuirea bancnotelor aflate în circulație. Aici îți prezint bancnotele de 5 și 10 dolari neozeelandezi, deasupra bancnotele aflate încă circulație, iar dedesubt cele noi. 
Personalitatea care apare pe aversul ambelor bancnote de mai sus este Edmund Percival Hillary. 
Sir Edmund Percival Hillary (născut la data de 20 iulie 1919 și decedat la data de 11 ianuarie 2008) a fost un alpinist și explorator neozeelandez, cunoscut mai ales pentru că a fost primul om care a ajuns pe vârful muntelui Everest, ca membru al celei de-a noua expediții britanice de cucerire a vârfului, în anul 1953. Hillary a atins vârful de 8850 metri pe data de 29 martie 1953 la ora 11:30 dimineața (oral locală), urmat imediat de șerpașul Tenzig Norgay. 
Personalitatea care apare pe aversul ambelor bancnote de mai sus este Katherine Wilson Sheppard. 
Katherine Wilson "Kate" Sheppard (născută în anul 1847 în Anglia și decedată în anul 1934 în Noua Zeelandă) a fost o înfocată luptătoare pentru câștigarea drepturilor femeilor din lumea întreagă. Deoarece Noua Zeelandă a fost prima țară care a introdus votul universal în anul 1893, numele acestei femei neobosite a avut un impact considerabil asupra mișcării feministe mondiale.

În acest subcapitol continui să îți prezint alte monede euro probă, test sau din încercare din statul european Malta.
Malta este o republică situată în Sudul Europei, un arhipelag din Marea Mediterană. Statul numără aproximativ 400000 de locuitori și se întinde pe o suprafață de 316 kilometri pătrați de uscat. Sus am postat steagul și stema statului Malta. 
Deviza națională unanim acceptată în stat este: Virtute şi constanţă. Statul, cu capitala în orașul La Valletta, și-a câștigat independența față de Marea Britanie, la data de 21 septembrie 1964. Sus am postat o fotografie cu Palatul Auberge unde lucrează guvernul maltez. 
Deasupra este reprezentat Castelul din La Valletta.
Prin emiterea monedelor de mai sus s-a dorit celebrarea semnării Tratatului de constituire al Comunității Economice Europene.
Tratatul de la Roma este documentul international oficial prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (E.E.C.), acesta fiind semnat în data de 25 martie 1957 de către următoarele state europene; Franţa, R.F.G., Olanda, Italia, Belgia şi Luxemburg. Inițial, numele complet al tratatului a fost Tratat de instituire a Comunității Economice Europene. Totuși, Tratatul de la Maastricht l-a amendat eliminând, printre alte lucruri, cuvântul "Economic" atât din numele comunității cât și al tratatului. Din acest motiv tratatul este denumit de cele mai multe ori Tratat de instituire a Comunității Europene sau Tratatul C.E..
***

RĂSPUNS LA 
GHICITORILE - CARICATURI
PUPĂZA este  WHOOPI GOLDBERG (născută 1955) actriță americană de comedie, cântăreață, compozitoare, deținătoare a Premiului Emmy. Câteva dintre filmele în care a jucat această actriță sunt; Citizen, Fatal Beauty, Ghost, The Player, Made in America, Eddie, Bogus, Theodore Rex, Sarafina, Get Bruce, Rate Race, Monkei Bone și Sister Act.
PIȚIGOIUL este LEONARDO DI CAPRIO, nume real și complet Leonardo Wilhelm Di Caprio (născut în anul 1974) actor și producător de film american, care a fost nominalizat de cinci ori la Premiile Oscar, și de zeceori la Premiile Globul de Aur, câștigând în anul 2004 Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-o dramă pentru filmul The Aviator și în anul 2013 Premiul Globul de Aur pentru cel mai buna actor într-un musical - comedie pentru rolul din filmul Lupul de pe Wall Street. Alte filme în care a jucat acest actor sunt: Viața lui Toby, Total Eclipse, Titanic, Celebrity, The Beach, Blood Diamond, Inception și Marele Gatsby.
_________xxx_________

CÂTEVA 
INSIGNE ȘI JETOANE 
DIN JUDEȚUL PRAHOVA

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea sociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor și sunt folosite pentru declanșarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor băuturi sau mici obiecte, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi pe plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la ședinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

Insigna - Muzeul Ceasului Ploiești
Ceasul lui Duiliu Zamfirescu
Muzeul Ceasului “Nicolae I. Simache” din Ploiești este unicul muzeu de acest fel din România, care cuprinde o bogată colecție de ceasuri făurite de meșteri vestiți din Europa, cele mai multe fiind adevărate opere de artă. Organizat din inițiativa profesorului N.I. Simache, ca secție a Muzeului de Istorie, el datează din 1963. A fost instalat mai întâi într-o sală din Palatul Culturii, până când, prin achiziții, a căpătat un patrimoniu atât de bogat încât a avut nevoie de un local propriu. I s-a pus atunci la dispoziție Casa Luca Elefterescu, care a fost adaptată noului scop; lucrările de amenajare sau terminat în anul 1971 și muzeul s-a deschis în ianuarie 1972. În prezent, muzeul are o colecție de aproape 1000 de piese (numai în parte expuse), printre care: cadran solar, pendul construit din lemn în 1634, ceas pus în mișcare printr-o cădere de apă (Londra, 1654), primul ceas de buzunar („oul de Nürnberg”), orologii de turn, o piesă din 1693 (realizare a ceasornicarului Ralf Gout), ceasul de mână construit în același an de Courvoisier (cu efigia lui Ludovic al XIV-lea), piese realizate de meșterii londonezi Georg Prior, Edward Prior, Th. Whit, George Clarke, Markwich, Markham, Jo Wightmann, Van Laure, de ceasornicari francezi (Benjamin Balber, George Charle, Meuron), austrieci (Philipp Ia-cob, Beyr) sau elvețieni (Pres Vaucher, A. Hess). Pot fi văzute ceasuri cu mecanisme muzicale care cântă Marseilleza, Deșteaptă-te române!, valsurile lui Strauss. Sunt prezentate prezentate ceasuri care au aparținut unor mari personalități române, (Constantin Brâncoveanu, Al. I. Cuza, Mihail Kogălniceanu, Cezar Bolliac, Păstorel Teodoreanu, Nicolae Iorga, Bogdan Petriceicu Hașdeu, I. L. Caragiale, Duiliu Zamfirescu, etc.), ceasuri distractive (al morarului, fierarului, frizerului, motanului etc.), ceasuri cu diverse indicații în afara orelor, ca și alte obiecte legate de temă. Sus am postat logo-ul și o poză cu sediul Muzeului ceasului - Ploiești.
Nicolae I. Simache (născut la data de 5 noiembrie 1905 și decedat la data de 6 ianuarie 1972) a fost un profesor, publicist și istoric român. 
Duiliu Zamfirescu (născut la data de 30 octombrie 1858 și decedat la data de 3 iunie 1922)  a fost un scriitor român, membru titular și vicepreședinte al Academiei Române. Dintre scrierile sale amintesc; “Tănase Scatiu” și “Viața la țară”.

Set 2 insigne - Expo Fotbal Ploiești 1987
Set 2 insigne - Expo Fotbal Ploiești 1985
Manifestarea numismatică culturală și sportivă “EXPO FOTBAL” s-a permanentizat la Ploiești prin inițiativa și strădania inimosului localnic Manu Nicolae. Acesta era un mare pasionat de sport, în special fotbal, și medalistică, în special insignografie. Și astfel din 26 iunie 1982, în orașul aurului negru românesc – Ploiești, au loc anual întâlniri și expoziții ale iubitorilor de fotbal și de insigne sub genericul EXPO FOTBAL PLOIEȘTI. Sus am postat un fanion Expo fotbal  Ploiești 1987.

Insigna - "Vulturul" Comarnic
Vulturul Comarnic este o companie producătoare de produse ceramice care are ca obiect principal de activitate fabricarea și comercializarea de produse refractare silico-aluminoase, ceramică tehnică, mase și betoane refractare  Pe lângă această activitate principală, societatea desfășoară o activitate de comerț cu amănuntul și activitate de alimentație publică și activități de tranzacții mobiliare pe piețele organizate de valori mobiliare. Compania a fost înființată în anul 1884 ca fabrică de materiale de construcții, în prezent fiind privatizată. În anul 2006 compania avea o cifră de afaceri de 6,7 milioane lei. Pe lângă această companie de producție ființează și un club sportiv care se numește la fel.
Comarnic este un oraș din județul Prahova, provincial istorică Muntenia, România. În afara localității principale, cuprinde și satele Ghioșești, Podu Lung, Poian și Posada Orașul este situat în zona de contact a Subcarpaților Prahovei cu prelungirile sudice ale Munților Baiu, extins în lunca și pe traseele de pe stânga răului Prahova, la 500–580 m altitudine, la o distanță de 52 de kilometri nord-vest de orașul reședință de județ - Ploiești.Orașul este atestat documentar începând cu anul 1510 și în prezent numără aproximativ 13400 de locuitori. Sus am postat stema actuală a orașului și o poză cu primăria localității.  

Insigna - Centrul militar județean Prahova
Dintre atribuţiile  centrelor militare enumăr aici doar câteva: conducerea activităţilor de asigurare materială şi financiară, de menţinere a ordinii şi disciplinei militare şi a executării serviciului de garnizoană şi de gardă în unităţile dislocate în garnizoană; rezolvarea problemelor de cazare a trupelor dislocate în garnizoană, inclusiv a trupelor în trecere spre şi dinspre front; organizarea şi conducerea activităţilor privind apărarea locală antiaeriană; asigurarea efectivelor necesare pentru diferite activităţi destinate participării  la înlăturarea efectelor loviturilor din aer ale inamicului asupra oraşului, repararea căilor de comunicaţii, înlăturarea efectelor unor calamităţi; achiziţionarea  de resurse materiale (alimente, echipament, carburanţi) şi trimiterea acestora pe front. Trebuie precizat că doar unele dintre centrele militare județene (de sector) au statut de centre militare zonale, lor subordonându-li-se de fapt centrele militare județene din zona de responsabilitate. 

Jeton - Societatea hotelurilor și cazinoului din Sinaia 100
JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor și sunt folosite pentru declanșarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor băuturi sau mici obiecte, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi pe plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la ședinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. Sus am postat o veche trimitere poștală ilustrată cu Cazinoul din Sinaia.


Jeton - Societatea hotelurilor și cazinoului din Sinaia 1000
Sinaia este un oraș situate în județul Prahova, România, pe valea Prahovei, la poalele Munților Bucegi, cunoscut mai ales datorită importanței sale turistice. Orașul este situat la circa  60 kilometri nord-vest de Ploiești și la 50 kilometri sud de Brașov. Altitudinea medie a orașului este de 880 de metri, orașul numărând aproximativ 10500 de locuitori. În secolul al XVII-lea această zonă era nelocuită. Primii locuitori care s-au stabilit în pădurea virgină de aici au fost călugării mănăstirii Sinaia, ctitorită între anii 1690-1695 de către Marele Spătar Mihail Cantacuzino, precum și niște scutelnici care se ocupau cu paza mănăstirii și cultivarea moșiilor acesteia. Orașul a luat numele mănăstirii, iar mănăstirea a fost denumită astfel după călătoria spătarului în Palestina și Peninsula Sinai. Sus am postat stema orașului și o poză cu clădirea Primăriei.

Municipiul Ploiești este unul dintre marile orașe ale României și reședință a județului Prahova, fiind situat la 60 de km depărtare de București. Municipiul Ploiești se găsește în apropierea regiunii viticole Dealul Mare-Valea Călugărească și are acces direct la Valea Prahovei, cea mai importantă zonă de turism alpin din România. Ploieștiul este un important nod de transport, situându-se pe drumurile care leagă capitala București de  provinciile istorice Transilvania și Moldova. este supranumit „capitala aurului negru”, orașul fiind vechi centru al industriei petroliere, având patru rafinării și alte industrii legate de această ramură (construcții de mașini, echipamente electrice, întreținere). Prezența unor ploieșteni pe piețele unor orașe din Ardeal denotă faptul că localitatea avea un nume și o bază economică ce-i permiteau să intre în relații comerciale cu centre de peste munți. Numele mai apare într-un hrisov din anul 1567, semnat de către domnitorul Țării Românești, Petru cel Tânăr, prin care se întărea o vânzare a "cinci răzoare" de vie între un anume Avruț din Ploiești și logofătul Coresi din Bărcănești. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului Ploieșți precum și fotografiile câtorva monumente de cultură și arhitectură din vremuri diferite.
 Catedrala ortodoxă Sf.Ioan Botezătorul
Palatul Culturii
Palatul administrativ
Halele
Muzeul de Istorie
Colegiul național "Ion Luca Caragiale"
Muzeul de Artă
Colegiul național "Mihai Viteazul"
Liceul Sfinții Petru și Pavel
Strada Lipscani
Statuia vânătorilor
Strada Golești - în dreapta Muzeul Ceasului

Prahova este un județ aflat în regiunea istorică Muntenia din România. Este cel mai populat județ din România (cu excepția capitalei București, oraș aflat în vecinătatea sa, la sud) deși este doar al 33-lea din țară ca suprafață. Județul se întinde pe o suprafață de 4716 kilometri pătrați, numără aproximativ 830000 de locuitori și își are reședința în municipiul Ploiești. Ca subunități administrative județul este compus din 2 municipii - Ploiești și Câmpina, 12 orașe - Azuga, Băicoi, Boldești - Scăieni, Breaza, Bușteni, Comarnic, Mizil, Plopeni, Sinaia, Slănic, Urlași, Văleni de Munte și 90 de comune. Sus am postat harta, stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Prahova precum și fotografiile câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura prahoveană și alte locuri de vizitat în acest județ.
Castelul Cantacuzino
Mănăstirea Sinaia
Casa Hagi Prodan
Mănăstirea Suzana
Castelul Pelișor - Sinaia
Mănăstirea și Peștera Ialomița
Salina Slănic
Mănăstirea Zamfira
Clopotnița Mănăstirii Zamfira


Castelul Iulia Hașdeu - Câmpina
Cabana Caraiman
Castelul Peleș - Sinaia
Cabana Cota 1400 - Sinaia
Cascada Urlătoarea
Cabana Valea Dorului
Cascada Caraiman
Cabana Piatra Arsă
Stațiunea Slănic
Cabana Gura Diham
Cramele Rotenberg
Mănăstirea Brebu
Băile Telega
Complexul turistic Susai
Crucea de pe Caraiman
Văleni de Munte - Casa Nicolae Iorga
Gara Doftana - Câmpina
Sinaia - Mănăstirea în Arhonderie
Vila Bagdad - Slănic Prahova
Sinaia - Piața Nouă
Băile Telega

Biserica și Monumentul - Azuga

Hotelul Palace - Bușteni

Monumentul eroilor - Bușteni
Gara - Mizil
Gara - Văleni de Munte
Castelul Foișor - Sinaia

Trimiteri poștale ilustrate

_________ooOoo_________

O OBLIGAȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Titlu de 10000 lei 1920 - Împrumutul intern 5%
Regatul României - Ministerul finanțelor - Datoria publică

Câteva vignete de pe notgelduri
(bancnote locale, de necesitate) germane 

Detaliu vignetă de pe o acțiune germană

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 04.04.2015

Niciun comentariu: