miercuri, 1 aprilie 2015

BARRY - BELGIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de 
arhitectură din localitatea belgiană BARRY (azi cartier 
al orașului TOURNOI), regiunea VALONIA,   
Strada Bouttiaux 
Bascula veche
Gara
Ferma Ponchel
Carterul gării

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
Andrew Carnegie (1835 - 1919)
om de afaceri și filantrop american,
originar din Scoția 
  1. Nu poți împinge pe nimeni să urce o scară  dacă nu este dispus să o urce singur. .
  2. A încerca să faci din orice punct de vedere lumea mai bună decât cum ai găsit-o, este a da viaţă unui scop înalt.
  3. Persoana care are abilitatea de a-şi stăpâni propria minte poate pune stăpânire pe orice altceva la care este îndreptăţită.



____________xxx____________

O PLACHETĂ, UN JETON 
ȘI CÂTEVA MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor și sunt folosite pentru declanșarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor băuturi sau mici obiecte, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi pe plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la ședinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

Erou sublocotenent Haidău Grigore Cătălin 1970 - 1989
Glorie eroilor militari căzuți în decembrie 1989
Cătălin Grigore Haidău s-a născut la data de 25 iulie 1970 la Târgu-Jiu și în decembrie 1989 era elev al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Artilerie Antiaeriană şi Rachete Braşov. Avea să devină erou la Braşov, în noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989. Ul­ti­me­le lui cuvinte au fost: “Aco­pe­riţi-mă cu foc, intru în luptă!” Elev caporal Cătălin Grigore Haidău a murit fiind împuşcat “în tâmpla dreaptă şi în piciorul drept.

Arhivele statului România 160 ani 1831 - 1991
"am păstrat cu sfințenie acest sanctuar
al drepturilor românilor" - Gh. Asachi
Arhivele Naționale ale României, denumite până în anul 1996 "Arhivele Statului", reprezintă principala instituție de profil din România, având sediul în București. Instituția se află în subordinea Ministerului de Interne și cuprinde 42 de filiale județene (servicii/birouri), câte una pentru fiecare județ al României și una a Municipiului București. În conformitate cu Legea 16/1996  Arhivele stabilesc norme ale activității arhivistice; implementează măsuri pentru gestionarea arhivelor; preiau documente pentru Fondul Arhivistic Național al României; inventariază, selecționează și conservă documentele deținute; conservă documentele pe microfilm sau pe alte suporturi; administrează baza de date arhivistică; editează periodicul Revista Arhivelor și alte publicații de specialitate; asigură pregătirea și calificarea arhiviștilor și arhivarilor prin Școala Națională de Pregătire Arhivistică; stabilește dacă un anumit document aparține Fondului Arhivistic Național al României; autorizează mutarea temporară a anumitor documente pentru scopuri științifice și culturale; ține legătura cu instituțiile de profil, pune în aplicare convențiile internaționale în domeniu și participă la congresele și conferințele internaționale ale arhiviștilor; de asemenea, asigură protecția documentelor din depozite. Legea definește Fondul Arhivistic Național ca "acte oficiale și particulare, diplomatice și consulare, memorii, manuscrise, proclamații, chemări, afișe, planuri, schițe, hărți, pelicule cinematografice și alte asemenea mărturii, matrice sigilare, precum și înregistrări foto, video, audio și informatice, cu valoare istorică, realizate în țară sau de către creatori români din străinătate." Până la începutul secolului al XVIII-lea, arhivele din provinciile românești erau păstrate de către Cancelaria domnească, autoritățile ecleziastice și de către demnitarii de diferite ranguri în cadrul ierarhiei boierești. Cele mai vechi locuri de conservare a documentelor erau mănăstirile, care, fiind locuri considerate ca sigure, păstrau și documente laice. Arhivele din Țara Românească au luat ființă la 1 mai 1831, iar cele din Moldova la 1 ianuarie 1832, în condițiile în care primele legi administrative moderne, Regulamentul Organic, au intrat în vigoare. În ce privește teritoriul Transilvaniei, autoritățile ungare și-au păstrat arhivele până în momentul în care Regatul maghiar a fost desființat ca urmare a bătăliei de la Mohacs – 1526. După ce Transilvania a intrat în componența Imperiului habsburgic la 1688, metodele de conservare a documentelor s-au îmbunătățit. Atunci când Arhivele de Stat Maghiare au luat ființă în anul 1875, multe dintre vechile arhive transilvănene au fost mutate la Budapesta. Sus am postat logo-ul Arhivelor naționale. 

Federaţia română de nataţie şi pentatlon modern, denumire iniţială - Federaţia română de nataţie, a fost fondată în anul 1930. Este o organizaţie nonguvernamentală care se ocupă cu organizarea competiilor din aceste discipline sportive în România.  
 
Natația este înotul practicat ca sport. Înotul este mișcarea de deplasare a oamenilor sau animalelor prin apă, de obicei fără niciun fel de asistență. Tipurile sau stilurile de înot sunt craul, bras, fluture sau spate, dar și anumite derivate ale acestora, de exemplu bras lung, spate dublu etc. Natația este un sport nautic și disciplină sportivă în care sportivii se întrec în mai multe probe care implică deplasarea în apă prin înot. Natația cuprinde mai multe ramuri sportive: înotul sportiv, polo pe apă, sărituri în apă și înot sincron. Pe lângă aceste ramuri ale natației ar mai putea fi incluse și altele, cum ar fi: înotul de fond (maratonul nautic), înotul subacvatic, înot masters. Unele probe de înot sunt incluse și în competițiile de triatlon și pentatlon modern.

Placheta - Centrul 46 cartiruire trupe și administrare cazărmi
Cartiruirea trupelor reprezintă ansamblul măsurilor şi acţiunilor ce se execută în scopul: asigurării cu terenuri, construcţii şi instalaţii specifice; exploatării, întreţinerii şi reparării construcţiilor şi instalaţiilor; cazării personalului în clădiri, corturi, adăposturi, vehicule speciale; prevenirii şi stingerii incendiilor precum și protecţiei mediului. 
Centrul 46 cartiruire trupe și administrare cazărmi - România
Structura specializată pentru administrarea cazărmii are următoarele domenii de competenţă: administrarea cazărmii; urmărirea în timp a comportării construcţiilor, instalaţiilor şi mentenanţa cazărmilor; prevenirea şi stingerea incendiilor din cazarmă; supravegherea tehnică a utilajelor şi echipamentelor; achiziţia de bunuri, servicii şi lucrări pentru mentenanţa construcţiilor şi instalaţiilor aferente, conform competenţelor aprobate prin instrucţiuni; închirierea terenurilor/spaţiilor devenite disponibile; scoaterea din funcţiune a activelor fixe corporale şi necorporale, declasarea bunurilor materiale de resortul construcţii-cazare, altele decât activele fixe.

Jeton parcare valcon grup - P - valcon grup
Jetoanele sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor și sunt folosite pentru declanșarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor băuturi sau mici obiecte, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi pe plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la ședinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

___________ooOoo___________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ 
ÎN LIMBILE MAGHIARĂ ȘI GERMANĂ
Acțiune 200 coroane 1913 - Fabrica de bere Timișoara
(Temesvári Polgári Sörfőzde Részvénytársaság)

Detaliu vignetă de pe o acțiune franceză

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni germane 


con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 01.04.2015

Niciun comentariu: