duminică, 5 aprilie 2015

MONEDE DOLARI CANADIENI DE COLECȚIE - 2


Moneda dolar canadian de colecţie de mai sus celebrează Jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de nord. Aversul monedei prezintă chipul actual al reginei iar reversul chipul din tinerețe al reginei.  
Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea –  20 dolari canadieni, data emiterii – 1 mai 2012, forma - rotundă, diametrul – 27 milimetri, greutatea – 7,96 grame, metalul – argint, puritatea – 99,99%, calitatea – BU, tirajul – 250000 de exemplare,  prețul unitar de achiziționare – exact 20 dolari canadieni și designeri – Laurie McGaw și Mary Gillick.  
Elisabeta a II-a, nume real și complet Elizabeth Alexandra Mary, este suverana Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și a încă 15 state, membre Commonwealth, născută  în anul 1926, conduce din anul 1952. Cele 15 state, membre Commonwealth sunt Canada, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.

Moneda dolar canadian de colecţie de mai sus celebrează Sportul hochei pe gheață, sport canadian de tradiție. Aversul monedei prezintă un hocheist în acțiune iar reversul chipul suveranei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea –  20 dolari canadieni, data emiterii – 1 februarie 2013, forma - rotundă, diametrul – 27 milimetri, greutatea – 7,96 grame, metalul – argint, puritatea – 99,99%, calitatea – BU, tirajul – 250000 de exemplare, prețul unitar de achiziționare – exact 20 dolari canadieni și designer  Greg Banning.  
Hocheiul pe gheață este un sport de iarnă olimpic, de echipă, care se joacă cu crose și cu un puc. Termenul de hochei, cu origini medievale, este disputat de către francezi și englezi. O rudimentară formă de hochei a fost atestată în secolul al XVII-lea în Olanda,unde un grup de oameni, pe patine, se jucau cu un mic disc pe canalele înghețate. O altă teorie sugerează faptul că hocheiul își are originea pe continentul american, derivând din jocul similar al americanilor americanilor lacrosse. În sfârșit, cea mai acceptată teorie este aceea care arată dezvoltarea hocheiului pe gheață ca o variație a hocheiului pe iarbă. Primele reguli cu privire la pucul de joc și la numărul de jucători au fost introduse de un grup de studenți ai unei universități din Montreal – Canada în anul 1870. Prima ligă profesionistă de hochei s-a înființat în anul 1903 în SUA, iar liga internatională s-a înființat cinci ani mai târziu la Paris. Primul meci public de hochei a avut loc la Montreal în anul 1875, iar primele campionate organizate se cunosc din Europa anului 1910. Hocheiul masculin a devenit sport olimpic încă din anul 1920, de la Olimpiada de vară de la Anvers. Peste 4 ani, la Chamonix, a fost introdus în programul Jocurilor de iarnă.

Moneda dolar canadian de colecţie de mai sus celebrează Provincia canadiană Alberta. Aversul monedei prezintă stema acestei provincii iar reversul chipul suveranei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea –  300 dolari canadieni, data emiterii – 2008, forma - rotundă, diametrul – 50 milimetri, greutatea –  60 grame, metalul – argint suflat cu aur, puritatea – 99,99%, calitatea – proof și tirajul – 1500 de exemplare. 
Alberta este una dintre provinciile Canadei, cu o suprafață de 661190 kilometri pătrați și o populație totală de 3236906 de locuitori, în anul 2005. Capitala este orașul Edmonton, dar cel mai mare oraș este însă Calgary, important centru economic, ce se află în sudul provinciei. Geografic, această provincie se întinde între Munții Stâncoși, aflați în vest, la preeria canadiană din est, respectiv a zonei subarctice a taigalei din nord. Mai jos admiri un peisaj și două monumente de arhitectură din statul canadian Alberta.
Parcul național JASPER
Biserica Inima Sfântă - Edmonton
Olimpic Plaza - Calgary

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
Albert Camus (1913 - 1960)
scriitor și filozof francez 
  1. Libertatea este dreptul de a nu minți.
  2. Viaţa este scurtă şi dacă-i pierdem timpul, este un păcat.
  3. Îţi zic un secret, dragul meu: nu aştepta judecata de apoi, ea are loc în fiecare zi!

____________xxx____________

O MEDALIE , 
O PLACHETĂ ȘI CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea sociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Nicolae Labiș 1935 - 1956 
2006 - 50 de ani de la trecerea în eternitate a poetului
În poezia mea veți intra ca-ntr-un sat de munte;
veți vedea întâi "neobișnuitul" ...Nicolae Labiș
Nicolae Labiș a fost un poet român care s-a născut la data de 2 decembrie 1935 în satul Poiana Mărului, comuna Mălini, județul Suceava și a decedat la data de 22 decembrie 1956 în București, Criticul Eugen Simion l-a supranumit „buzduganul” generației șaizeciste.

Insigna - Festivalul național "Cântarea României"
Spectacolul obiceiurilor de iarnă 21 decembrie 1986
Festivalul național "Cântarea României" a fost un ansamblu de manifestări culturale din perioada regimului comunist, organizate sub egida Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste. A fost inaugurat în anul 1976, după primul Congres al culturii și educației socialiste din 2 - 4 iunie, același an. Denumirea a fost inspirată de eseul omonim „Cântarea României”, al lui Alecu Russo. Cântarea României era definită ca un „festival al educației și culturii socialiste…, amplă manifestare educativă, politico-ideologică, cultural artistică de creație și interpretare, menită să îmbogățească și să diversifice viața spirituală a țării, să sporească aportul geniului creator al poporului român la patrimoniul cultural național și universal.” Implicația directă era că orice creație artistică, dar și tehnică, orice manifestare culturală, spectacol de amatori sau folcloric, reprezentație teatrală, etc. trebuiau să obțină aprobarea „activiștilor” responsabili cu Cântarea României, prezenți în fiecare întreprindere și în fiecare sat. Motivul real al înființării festivalului a fost promovarea artiștilor „populari” și înlocuirea artei culte cu arta populară, singura care, în viziunea conducătorului, ar fi trebuit sprijinită. Sus am postat un steag cu logo-ul Festivalului naţional "Cântarea României".

Insigna - Depozitul 154 Armament și Muniții “Prahova”
Insigna - 154 (Depozitul 154 Armament și Muniții “Prahova”)
Placheta - Depozitul 154 Armament și Muniții “Prahova”
Depozitul 154 Armament și Muniții “Prahova” este o unitate militară cu specific de logistică dislocată probabil în orașul prahovean Câmpina. Aici se păstrează în condiții de securitate armament și muniții de război necesare, la nevoie, structurilor militare din zonă. Alte informații despre acest tip de structuri militare nu sunt accesibile publicului larg. Sus am postat logo-ul Depozitului 154 Armament și Muniții "Prahova".

Insigna - Concursul cultural sportiv al tineretului
În timpul regimului comunist se organizau anual concursuri sportive și festivaluri ale formațiilor artistice de amatori în toate școlile, liceele și instituțiile de învățământ superior, chipurile pentru a pune în valoare valențele cultural-artistice ale poporului, scopul ascuns fiind acela de preamărire a conducătorilor statului și a realizărilor socialismului. Astfel de manifestări se organizau și în unitățile militare ale Ministerului apărării naționale și ale Ministerului de interne. Punctul culminant al acestor manifestări l-a constituit Festivalul național Cântarea României.

Insigna - Restaurantul Odobești
Nu am aflat nicio informație concretă despre Restaurantul Odobești. Știu doar că există mai multe restaurante cu acest nume în România și că Odobești este o mare podgorie vrânceană. Dacă cineva ar putea să mă ajute cu vreo informație concretă despre această insignă i-aș fi sincer recunoscător. 

____________ooOoo____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
ÎN LIMBA MAGHIARĂ
Acțiune privilegiată 400 coroane 1914
Societatea pe acțiuni
"Asociația comercială ardeleană" Deva
(Erdelyi egyesult kereskedelmi reszvenytarsasag -
elsobbseghi reszveny)

 Câteva ornamente decorative marginale
de pe acțiuni olandeze 

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 05.04.2015

Niciun comentariu: