duminică, 19 aprilie 2015

ODEREN - FRANȚA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și
arhitectură din localitatea franceză ODEREN, departamentul
HAUT RIHN, regiune ALSACIA, dar și câteva vederi generale
din vremuri diferite, din această localitate. 
Catedrala
Biserica
Troița
Casa preotului (Presbiteriu)
Școala
Intrarea în localitate
Arhitectură locală
Podul si catedrala
Vederi generale

***

CARICATURI - GHICITORI 
Sunteți invitat să nominalizați personalitățile lumii 
care se ascund în spatele acestor caricaturi și pe care, 
pentru identificare, eu le-am denumit 
CREȚUL și PĂLĂRIOSUL. 
Veți găsi răspunsul corect în următorul 
articol de blog; "NIENSTEDTEN-GERMANIA"

___________xxx___________

O PLACHETĂ, 
CÂTEVA INSIGNE ȘI MEDALII 
DIN MUNICIPIUL BUCUREȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea sociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Insignă - 191 ( Baza 191 Logistică pentru Comunicaţii şi Informatică)
Prin Ordinul de rezoluţie al ministerului de război nr. 519 din 01.06 1921 s-a înființat Arsenalului Trupelor Tehnice care avea în structură 25 ateliere tehnice. În anul 1922 în cadrul Arsenalului Trupelor Tehnice iau ființă alte 8 ateliere de fabricaţie, printre care atelierul de electricitate şi atelierul de pile electrice, pentru ca în anul 1930 denumirea unităţii să se schimbe în Arsenalul Trupelor de Geniu. 
Plachetă - Baza 191 Logistică pentru Comunicaţii şi Informatică 
În anul 1948 această unitate devine Arsenalul Transmisiunilor și în anul 1950 - Atelierul de Reparat Materiale de Transmisiuni. În anul 1952 unitatea devine întreprindere economică socialistă, iar în anul 1962 devine unitate bugetară, subordonată Comandamentului Trupelor de Transmisiuni. Conform Ordinului Comandamentului Trupelor de Transmisiuni unitatea își schimbă denumirea în Baza 191 pentru Reparat Tehnică de Transmisiuni, iar din anul 1997 devine Centrul 191 Principal Construcţii Reţele de Transmisiuni şi Mentenanţă. La 1 aprilie 2006 intră în vigoare un alt stat de organizare unitatea devenind Centrul 191 Mentenanţă şi Depozitare, iar din septembrie 2010 poartă numele actual Baza 191 Logistică pentru Comunicaţii şi Informatică, având sediul în București.

75 de ani de la înființarea Institutului Pasteur - București
1909 - 1984 LXXV (75)
Institutul Pasteur este o companie de cercetare din România, din domeniul medicine veterinare. Activează în domeniul medicinei veterinare din România din anul 1895 (iar sub această denumire din 1921), atât ca producător de vaccinuri, medicamente, produse farmaceutice și parafarmaceutice cât și ca unitate de cercetare și diagnostic. Institutul Pasteur fost înființat în anul 1895  în cadrul Școlii Superioare de Medicină Veterinară, ca Institutul de Vaccin Anima. În anul 1909 a fost redenumit în Institutul de Seruri și Vaccinuri, iar în anul 1920, la aniversarea centenarului nașterii savantului francez Louis Pasteur, numele este schimbat în Institutul de Seruri și Vaccinuri Pasteur. La începutul secolului al XX-lea era al treilea Institut de acest fel din Europa. În cursul primului război mondial a contribuit decisiv la menținerea potențialului combativ al armatei române, prin producția de seruri hiperimune necesare acesteia. După cel de-al doilea război mondial, Institutul Pasteur a funcționat în subordinea Ministerului Agriculturii, fiind principalul organism tehnic al autorității veterinare de stat. Din anul 2007 Institutul Pasteur a devenit societate pe acțiuni, persoană juridică română, cu capital integral privat, acreditată pentru cercetare și coordonată științific de către Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisești” (conform Legii nr. 45 din 20 martie 2009 privind organizarea și funcționarea Academiei de Știinte Agricole și Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisești" și a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii și industriei alimentare), autorizată pentru cercetare și diagnostic de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor si certificată ISO9001:2008. În decursul istoriei sale, Institutul Pasteur din București a avut o contribuție esențială în eradicarea unor boli epizootice la animale (variola ovină, durina, morva, bruceloza, febra aftoasă) și reducerea drastică a incidenței altora (antraxul, tuberculoza, agalaxia contagioasă a oilor, pesta porcină, boala de Newcastle, leucoza enzootică bovină, rabia etc). Sus am postat logo-ul și o poză cu sediul central al Institului Pasteur - București.
Louis Pasteur a fost un om de știință francez, pionier în domeniul microbiologiei care a trăit în perioada anilor 1822 – 1895.

Jandarmeria Română
Jandarmeria Română este structura militară cu atribuții în menținerea și restabilirea ordinii și liniștii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, cât și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită. 
Jandarmeria Română este subordonată Ministerului Internelor si Administratiei publice. A fost fondata in anul 1893 si refondata după căderea comunismului, în anul 1990. Sus este postat logo-ul Jandarmeriei romane și uniformei ale Jandarmeriei române interbelice.  
Jandarmeria Română
Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând "Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi". Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. Ca urmare, legea prevedea că Regimentul de jandarmi din Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte şase ţinuturi (judeţe). La fiecare ţinut era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga cât o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). În total, 14 companii de jandarmi ce totalizau un efectiv de 1433 jandarmi călări şi pedeştri. Totodată, în această lege se stabilea Jandarmeriei următoarelemisiuni: privegherea siguranţei publice, ţinerea unei bune orânduieli şi ducerea la îndeplinire a legilor. În ceea ce priveşte executarea serviciului, se prevedea că Jandarmeria execută un serviciu ordinar, care se realizează zilnic, pe baza regulamentelor sale şi un serviciu extraordinar, pe care îl execută la solicitarea autorităţilor. De asemenea, se prevedea pentru executarea serviciului extraordinar, constituirea de subunităţi mobile. În perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Jandarmeria a fost supusă unui amplu proces de modernizare, ca de altfel toate instituţiile statului naţional modern român. Astfel, odată cu transformarea Regimentului de jandarmi în Legion de jandarmi, începe şi procesul de înlocuire treptată a escadroanelor şi companiilor de jandarmi, cu escadroane de dorobanţi, pe baza Ordonanţei nr.896 din 20 iunie 1864. Apoi, prin Legea de organizare a puterii armate în România, din noiembrie 1864 Jandarmeria este organizată pe principii noi, scoasă de sub administraţia Ministerului de Interne şi subordonată direct Ministerului de Război, ca element component al armatei permanente. Legea Jandarmeriei din 1850 şi Regulamentul jandarmilor de oraş din 1665 au constituit principalele documente pe baza cărora şi-a organizat şi desfăşurat activitatea Jandarmeria, iar în perioada următoare au fost documentele care au stat la baza elaborării de noi legi şi regulamente. Perioada 1866-1867 se caracterizează prin transformări în sistemul de apărare al ţării în anii 1868, 1872, 1874 şi 1877, având drept rezultat modernizarea şi pregătirea armatei române, care prin strălucite fapte de arme, în Războiul pentru independenţă al României din 1877-1878 s-a acoperit de glorie, consfinţind independenţa. În anul 1893 s-a aprobat Legea pentru organizarea Jandarmeriei rurale iar în anul 1908 Legea Jandarmeriei.   

Insigna - Centrul militar sector 6 - București 
Dintre atribuţiile centrelor militare enumăr aici doar câteva: conducerea activităţilor de asigurare materială şi financiară, de menţinere a ordinii şi disciplinei militare şi a executării serviciului de garnizoană şi de gardă în unităţile dislocate în garnizoană; rezolvarea problemelor de cazare a trupelor dislocate în garnizoană, inclusiv a trupelor în trecere spre şi dinspre front; organizarea şi conducerea activităţilor privind apărarea locală antiaeriană; asigurarea efectivelor necesare pentru diferite activităţi destinate participării  la  înlăturarea efectelor loviturilor din aer ale inamicului asupra oraşului, repararea căilor de comunicaţii, înlăturarea efectelor unor calamităţi; achiziţionarea  de resurse materiale (alimente, echipament, carburanţi) şi trimiterea acestora pe front. 
Trebuie precizat că doar unele dintre centrele militare județene (de sector) au statut de centre militare zonale, lor subordonându-li-se de fapt centrele militare județene din zona de responsabilitate. Sus am postat logo-ul, fanionul și o poză cu sediul Centrului militar sector 6 București.


Întreprinderea antrepriză de foraje pentru 
alimentarea cu apă București 1962 - 1987 
Insigna - Cetățean de onoare al orașului București
Alte informații lămuritoare suplimentare despre cele două piese postate mai sus nu am găsit. Dacă cineva ar putea să mă ajute cu vreo informație referitoare la aceste piese sau înscrisurile de pe ele i-aș fi sincer recunoscător.  

Municipiul București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum și pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură dar și câteva trimiteri poștale ilustrate ale capitalei în perioade de timp diferite.
Arcul de Triumf
Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa
Muzeul Militar Național 
Muzeul Geologic

Mănăstirea Plumbuita
Teatrul Evreiesc de Stat
Magazinul Unirea

Biserica Zlătari, Poșta și Calea Victoriei
Bulevardul Academiei
Bulevardul Colței
Calea Victoriei
Strada Victoriei și Hotelul Continental
Bufetul
Casa Emil Lahovary
Platul de Justiție
Vila Minovici
Teatrul Național la 1900 
Universitatea în anii 1920 - 1930

Palatul Dunărea
Piața Sf.Gheorghe și Str.Lipscani

Casa Scânteii
Cazarma Alexandria 
Cazarma Gărzii Comunale

Bulevardul Brătianu
Bulevardul Nicolae Bălcescu
Bulevardul Tache Ionescu
Calea Moșilor

Biserica Grecească
Trimiteri poștale ilustrate

_____________ooOoo_____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Titlu de 10 acțiuni la purtător - 5000 lei 1920
Societatea anonimă română MOARA ZANGOPOL - Buzău 

Detaliu vignetă de pe o acțiune maghiară

Câteva vignete de pe acțiuni franceze

con_dorul@yahoo.com 

MOUSAIOS - 19.04.2015

Niciun comentariu: