marți, 21 aprilie 2015

ALBONDON - SPANIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură
și arhitectură din localitatea spaniolă ALBONDON, provincia
GRANADA, comunitatea autonomă ANDALUZIA, dar și
câteva vederi generale.
Biserica San Luis
Castelul Rabita
Hotelul
Vila March
O intrare în localitate
Mozaic
Peștera Murcielagos
Arhitectură locală
Vederi generale

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAȚĂ
de JANET NICĂ - din Ostroveni, jud. Dolj

JUSTIŢIE GENERALIZATĂ
Călcai direct, din întâmplare,
Înaintând cu toată graba;
Acolo-n mijloc de cărare,
Justiţia-şi… făcuse treaba.

RECUNOAŞTERE
Din proştii care umplu satul,
O spun cu vorbă elegantă,
Pe locu-ntâi ar fi bărbatul
Ce are numai o amantă!
___________xxx___________

O PLACHETĂ,
CÂTEVA MEDALII ȘI
INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea sociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Ion Mihalache 1883 - 1963 * 1993
Președinte al Partidului Național Țărănesc - Martir al neamului
Ion Mihalache a fost un învățător, om politic și chiar ministru în mai multe guverne ale României. S-a născut la data de 3 martie 1882 în localitatea Topoloveni și a decedat în închisoarea Râmnicu Sărat din județul Buzău, urmare a regimului de exterminare de aici, în data de 6 martie 1963. Este unul dintre membrii fondatori ai Partidului Țărănesc și ulterior vicepreședinte al Partidului Național-Țărănesc.Din cauza opțiunilor sale politice a fost arestat de către autoritățile comuniste aflate la guvernare, judecat sumar și condamnat la închisoare pe viață. După grele suferințe și-a găsit obștescul sfârșit în închisoarea de tristă amintire de la Râmnicu Sărat. 

Constantin Brâncuși 1876 - 1957
Constantin Brâncuși - Coapsa 1909 
Constantin Brâncuși se nãște la data de 19 febr./2 mart.1876, în localitatea Hobița, județul Gorj și moare la data de 16 martie 1957 la Paris. Începe scoala primarã la Pestisani (1883), continuã la Brãdiceni; se angajeazã la Târgu Jiu, Slatina si Craiova; urmeazã cursurile scolii de Meserii din Craiova (1894-1898); scoala de arte frumoase din Bucuresti, clasa profesorului Ion Georgescu (din 1898). În vacanta de varã a anului 1897 pleacã la Viena unde se angajeazã în atelierul unei fabrici de mobilã. La întoarcere în Craiova, modeleazã bustul lui Gheorghe Chitu, fondatorul scolii. La Craiova sculpteazã un Cap de copil, bustul lui Vitellius (1898), Capul lui Laocoon si Studiu, iar cu sprijinul doctorului Dimitrie Gerota realizeazã un Ecorseu pentru care i se acordã medalia de bronz (1901). Consiliul Judetean al Prefecturii Dolj îi acordã o bursã (3 iul. 1900). În 1904 pleacã pe jos la Paris, fãcând popasuri la Budapesta, Viena si Munchen (unde se presupune cã frecventeazã cursurile Academiei Regale de Belle-Arte); practician în atelierul lui Rodin; îl întâlneste pe Modigliani. La Paris îsi desãvârseste pregãtirea artisticã devenind cel mai mare si cel mai cunoscut sculptor român, fiind unul dintre animatorii principali ai plasticii noi, întemeietor al scolii moderne de sculpturã. Lucrãrile sale se gãsesc în tarã si strãinãtate, în muzeele din Olanda, Tãrile Scandinave, Franta, Statele Unite ale Americii etc. Marele sculptor este decorat cu ordinul Steaua României (1923); ordinul Meritul Cultural, la propunerea lui Nicolae lorga (1931) și ales membru post-mortem al Academiei Române abia în anul 1990. 
Sculptura Coapsa, de Constantin Brâncuşi, a fost executată între anii 1909-1910, ea inaugurând marele ciclu al Torsurilor în opera brâncuşiană. Cu aceasta lucrare, Brancusi a obtinut in 1912 marele premiu de 2000 lei la Salonul Oficial de la Bucuresti. Forma alungita a micului fragment de tors, reprezinta miraculoasa fuziune dintre senzualitate si puritate. Suprafata neteda a sculpturii, privita din partea stanga, este intruparea perfectiunii figurii umane. Privit din partea dreapta, Torsul, apare ca o bucata de piatra denivelata, unde trasaturile umane nu sunt inca bine definite .

Insignă - Expoziția americană - S.U.A.
Statele Unite ale Americii sau pur și simplu Statele Unite sau abreviat S.U.A este numele unei republici constituționale  federale, constând din 50 de state și un district federal, situată aproape integral în America de Nord, între Canada, Mexic Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific. Statul Alaska este situat în extremitatea nord-vestică a continentului America de Nord, între Canada la est și strâmtoarea Behring la vest. Statul Hawaii este un arhipelag din Oceanul Pacific, situat la circa 3200 km sud-vest față de sud-vestul statului California.Țara posedă și alte teritorii în Pacific și Caraibe. La o suprafață totală de peste 9,83 milioane km.p. suprafața Statelor Unite este de aproximativ de 40 de ori mai mare decât suprafața României, fiind a treia din lume. 
Cu o populație de peste 312 milioane de persoane, Statele Unite este nu numai a treia țară ca suprafață din lume, dar și a treia cea mai populată țară a lumii. Statele Unite este, în același timp, și una dintre țările lumii cele mai diverse etnic și cultural din lume, întrucât oameni din toate țările lumii au emigrat cândva sau continuă să emigreze aici. Cel mai mare oraș al SUA este New York, iar capitala funcționează în metropola Washington. 

Insigna - Conferința națională de tehnică minieră 1968
Noțiunea generală “tehnică minierăînseamnă dotarea tehnică a minei (utilaje de extracție, de transport și evacuare precum și instalațiile de orice fel, care ajută la extragerea minereurilor), dar și modul (modalitatea de organizare al activităților de extragere) în scopul găsirii și aplicării celui mai avantajos flux de organizare a activităților miniere. Și cum regimul comunist acorda mare atenției industriei extractive a minereurilor de orice fel, se înțelege că periodic se organizau conferințe naționale pe aceste teme. 

Set 2 insigne - 164
(Depozitul 164 Intendență "Moldavia")
Plachetă - Depozitul 164 Intendență "Moldavia"
Logistica (denumire veche – intendență) înseamnă să ai obiectul potrivit, la locul potrivit, în momentul potrivit. Procesul care asigură un flux coerent și neîntrerupt al produselor și serviciilor de la furnizorii organizației, ținând cont de procesele din interiorul organizației, până la clienții finali. Procesul de logistică se ocupă de operațiuni și resurse din domeniile: - aprovizionare; - achiziții; - stocuri; - depozite; - transport; - servicii clienți; etc. Mai concret, logistica se definește prin planificare integrată, organizare, impozitare și control a tuturor cursurilor de mărfuri și materiale împreună cu cursurile de informații legate de acestea începând de la livratori prin etapele creării de valori (ex.producție și/sau etape de distribuție) până la livrarea produselor către clienți, inclusiv a eliminării deșeurilor și a reciclării. Mai jos am postat semnul de armă al logisticii din armata română, logo-ul și steagul de identificare al Depozitului 164 Intendență "Moldavia". 
O definiție posibilă a noțiunii de logistică este aplicarea celor 6 P: Cantitatea potrivită a bunurilor potrivite, la timpul potrivit, de calitate potrivită, la costurile potrivite, la locul potrivit. Des mai apare si al 7-lea P cu informațiile potrivite tuturor participanților. Se pare că Depozitul 164 Intendență “Moldavia” ar fi subordonat Bazei 3 Logistice “Zargidava”, ambele strucutri militare fiind dislocate în garnizoana Roman din județul Neamț.  

___________ooOoo___________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
20 Acțiuni nominative a cinci sute de lei 
Total zece mii lei 1924
Societatea anonimă pentru întreprinderi 
de exploatări industriale "OLTEANCA" - Slatina 

VIGNETE ȘI SLOGANURI
DE PE CUPOANELE 
DE RAȚIONALIZARE A 
BUNURILOR DE LARG 
CONSUM DIN TIMPUL 
RĂZBOIULUI CIVIL SPANIOL
Allisteu-vos a les milicies antifeixistes! 
Înrolați-vă în milițiile antifasciste!

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

 con_dorul@yahoo.com
MOUSAIOS - 21.04.2015

Niciun comentariu: