joi, 2 aprilie 2015

Ro-M-oN 75


În data de 13 noiembrie 1996 Banca Naţională a Republicii Moldova a lansat în circuitul numismatic o monedă comemorativă dedicată aniversării a 5 ani de la obţinerea independenţei naţionale de către statul Republica Moldova. Această primă monedă a fost bătută la Monetăria Regală din Llantrisant (Ţara Galilor). Aversul monedei redă stema Republicii Moldova, o ramură de stejar şi urmând circumferinţa monedei, cu majuscule gravată, inscripţia "REPUBLICA MOLDOVA. Reversul monedei redă în plan central, pe fundalul soarelui, un cocostârc cu un strugure în cioc şi inscripţia "100 LEI"; în partea de sus,  pe cerc, cu majuscule, gravate inscripţiile "PROCLAMAREA INDEPENDENŢEI" şi "1991" şi în partea de jos, un ornament popular şi inscripţia "1996". Barza în zbor cu ciorchinele de struguri în plisc este unul din simbolurile asociate azi cu Republica Moldova. Legenda spune că pe timpul lui Ştefan cel Mare câţiva din oştenii voievodului au fost asediaţi de turci în cetatea Soroca. După o vreme proviziile s-au terminat şi vitejii erau în pericol de a nu mai putea continua rezistenţa. Atunci o barză a trecut în zbor pe deasupra cetăţii, lăsând să cadă în cetate strugurele pe care-l purta în cioc, apoi a adus şi alţi ciorchini. Primind acest neaşteptat ajutor, soldaţii moldoveni s-au înzdrăvenit recâştigând speranţa în victorie, atacându-i şi învingându-i pe turci. 
Caracteristicile tehnice ale monedei sunt următoarele: valoare nominală - 100 lei; data emiterii – 13 noiembrie 1996, material – argint; puritate – 92,5%; greutate – 28,28 grame; formă - rotundă; diametru – 38,61 milimetri; calitate - proof; margine – zimţată şi tiraj – 1000 exemplare.
Republica Moldova este un stat situat în sud-estul Europei, care are doar doi vecini; România la vest şi Ucraina din celelalte părţi. Acest stat şi-a declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică la data de 27 august 1991. Ca formă de guvernământ statul este o republică parlamentară cu capitala la Chişinău. Republica Moldova are o populaţie de aproximativ 4 milioane de locuitori, inclusiv regiunea transnistreană, şi se întinde pe o suprafaţă de 33843,5 kilometri pătraţi. Mai jos este aplicată fotografia clădirii Parlamentului Republicii Moldova.
În data de 25 decembrie 2000 Banca Naţională a Republicii Moldova a lansat în circuitul numismatic un set de monede comemorative dedicate celebrării unor mănăstiri din Republica Moldova. Aversul monedelor redau în plan central stema Republicii Moldova, în partea de sus inscripţia “2000”, în partea de jos inscripţia „50 LEI” şi urmând circumferinţa monedei, inscripţia „REPUBLICA MOLDOVA”. Reversul monedelor redau în plan central, în relief imaginea mănăstirii cu porţiuni de peisaj şi în partea de sus, urmând circumferinţa monedei, inscripţia "MĂNĂSTIREA ….. (denumirea mănăstirii)". Caracteristicile tehnice ale monedelor sunt următoarele: valoare nominală - 50 lei; data emiterii – 25 decembrie 2000, material – argint; puritate – 92,5%; greutate – 16,5 grame; formă - rotundă; diametru – 30 milimetri; calitate - proof; margine – netedă şi tiraj – 1000 exemplare. 
Mănăstirea Răciula este situată în satul Răciula din raionul Călăraşi. A fost ctitorită în secolul al XVIII-lea de fraţii Andrei şi Ioan Roşca şi de alţi răzeşi, pe moşia răzeşului Lupu Stratan. Biserica mare are hramul Naşterii Maicii Domnului şi a fost construită în jurul anului 1800. 
Această biserică a fost refăcută în piatră în anul 1845 şi în 1907-1910. În 1959 turla a fost demolată, nava bisericii fiind transformată la început în sală pentru nunţi, iar mai apoi în depozitul colhozului din Răciula. Biserica mică, de iarnă, a fost ridicată prin 1822, refăcută în anii 1855-1860, şi are hramul Sfântului Mare Ierarh Nicolae. 
Este reprezentată pe monedă în plan secund, în dreapta-jos. În anul 1811 schitul de călugări de la Răciula a fost transformat în schit de călugăriţe. În anul 1938 mănăstirea a căpătat numele de „Sfânta Mănăstire Oltea Doamna” – Oltea Doamna fiind mama lui Ştefan cel Mere. În iulie 1959, la închiderea mănăstirii de către comunişti, maicile au încercat să se opună. Clopotele bisericilor au bătut în continuu timp de 10 zile iar sătenii s-au adunat cu mic cu mare pentru a-şi apăra mănăstirea. În cele din urmă miliţia sovietică a intervenit în forţă cu armele de foc şi mănăstirea a fost închisă. În urma confruntării cu miliţia un localnic a fost ucis, mai mulţi răniţi, iar mai târziu opt localnici au fost închişi. La Răciula maicile locuiau în case răspândite în jurul celor două biserici, aşa că după închiderea mănăstirii cele mai multe au rămas pe loc, fiind obligate să lucreze în colhoz (care acaparase aproape tot inventarul mănăstirii). În 1989-1990 mănăstirea Răciula se reface, bisericile fiind mai apoi reparate şi readuse la vechiul aspect.În prezent Mănăstirea Răciula are aproximativ 100 de călugăriţe. 
Mănăstirea Hîncu, de călugăriţe, din satul Bursuc, raionul Nisporeni a fost ctitorită de către marele stolnic Mihail Hîncu, cedând acesteia şi moşia sa de la Secăreni. Aici s-a călugărit sora sa, cu numele de Parascheva. În cadrul mănăstirii există două biserici de piatră. Cea cu hramul Cuvioasei Sfintei Parascheva a fost construită în anul 1835 iar cea cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost ridicată în 1844. În anul 1678 şi-a început activitatea locaşul sfânt, cu numele ocrotitoarei Moldovei – Sfânta Cuvioasa Parascheva. Iniţial mănăstirea Hâncu a fost întemeiată ca schit de maici, având şi un duhovnic. În urma invaziei tătare în Moldova, a fost incendiată şi distrusă biserica şi clădirile aferente prin aceasta fiind ruinat complet schitul. În urma acestor groaznice evenimente maicile au fost nevoite să părăsească schitul. În anul 1784 stareţul mănăstirii Egumenul Varlaam al II-lea construieşte câteva chilii pentru călugări şi o biserică din lemn. După aproape 200 de ani de existenţă paşnică a început prigoana asupra obştii monahale. În aprilie 1944 o parte din călugării mănăstirii Hâncu au fost evacuaţi în mănăstirea Balaciu jud. Ialomiţa, România, dar cea mai mare parte din ei au fost arestaţi şi duşi în sudul României la închisoarea din oraşul Brăila. În luna septembrie a anului 1949 Mănăstirea Hâncu a fost închisă. În perioada anilor ’60 – ’80 pe teritoriul complexului monastic Hâncu s-a construit Sanatoriul de boli pulmonare “Codrii”. În acest timp, Biserica de vară a fost transformată în club de distracţii pentru studenţi, iar biserica de iarnă – în depozit, au fost dezgropate mormintele călugărilor înmormântaţi pe teritoriul mănăstirii, au fost furate lucruri de preţ, îndeosebi toate crucile preoţilor. În anul 1992, după o perioadă de 43 de ani, în care a fost închisă, Mănăstirea Hâncu şi-a reînceput activitatea.

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
Albert Schweitzer (1875 – 1965)
medic, teolog, muzician și filozof german
  1. Sinceritatea este temelia vieţii spirituale.
  2. Tragedia vieții constă în ceea ce moare într-unom în timp ce trăiește.
  3. Unicul lucru important, când vom lăsa această lume, vor fi urmele de dragoste pe care le vom lăsa.



___________xxx___________

O PLACHETĂ ȘI 
CÂTEVA MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Iosif Constantin Drăgan 
Iosif Constantin Drăgan (născut în anul 1917 la Lugoj și decedat în anul 2008 la Palma de Mallorca - Spania) a fost un om de afaceri român, stabilit de decenii în Italia. A scris mai multe cărți, în general cu tematică istorică. A scos buletinul istoric “Noi tracii”. În anul 2006 a fost pe locul primul loc în topul celor mai bogați români, conform revistei Capital, cu o avere estimată la 850 de milioane de dolari. În anul 1948 a fondat compania de distribuție a gazului petrolier lichefiat “Butan Gas”. În urma venirii la putere a comuniștilor îi este interzisă pentru 30 de ani revenirea în România. În anul 1967 a pus bazele “Fundației Europene Drăgan”, fundație care declară ca scop promovarea „valorilor civilizației românești”. A mai fondat două edituri (Nagard în Italia și Europa Nova în România), o universitate privată (al cărei proprietar este), Universitatea Europeană Drăgan (fondata în 1991 la Lugoj), o stație TV, una radio (Radio NovaFm), un ziar săptămânal (Redeșteptarea) și un cotidian local (Renașterea Bănățeană) – toate în România. De asemenea a mai finanțat construirea lângă Orșova a unei statui înalte de 40 de metri a lui Decebal (cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa). În semn de recunoaștere a activității culturale desfășurate de Iosif Constantin Drăgan, (ca economist, tracolog, scriitor și președinte al Fundației Europene Drăgan), la 7 octombrie 1980, Universitatea din Timișoara l-a numit profesor asociat. Ca element de curiozitate arăt că în anul 1995, la vârsta de 78 de ani, s-a căsătorit cu Daniela Veronica Gușă (aceasta având la momentul respectiv doar 22 de ani), fiica generalului Ștefan Gușă, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Române (1986-1989). Iată și numele câtorva cărți publicate de către acesta; Noi, tracii și istoria noastră multimilenară” ; Mileniul imperial al Daciei”; Istoria Românilor” și  “Adevărata istorie a românilor”.
 
Columna lui Traian este un monument antic din Roma, înalt de 35,07 metri, construit din ordinul împăratului Traian care s-a păstrat până în zilele noastre. Monumentul se află în Forul lui Traian , în imediata apropiere - la nord - de Forul roman. Terminat în anul 113 , basorelieful în formă de spirală comemorează victoria lui Traian în campania sa de cucerire a Daciei. Columna are o înălțime de aproximativ 30 de metri și conține 18 blocuri masive de marmură de Carara, fiecare cântărind 40 de tone. Iniţial în vârful columnei se afla o statuie a lui Traian, însă ea a fost înlocuită în secolul al XVI-lea cu o statuie a Sfântului Petru. Columna a fost ridicată atât pentru a comemora victoriile lui Traian, fiind o adevărată istorie gravată în piatră, cât și pentru a servi ca mausoleu (după deces, cenușa împăratului a fost depusă în încăperea de la baza columnei). Basorelieful prezintă scene de luptă din campaniile lui Traian împotriva dacilor din 101 - 102 (în partea de sus a columnei) şi 105 -106 (în partea de jos). Soldații romani și daci sunt prezentați în timpul bătăliei. Atingând apogeul basoreliefului istoric roman, cele 124 de episoade care îmbracă în spirală trunchiul coloanei și care ilustrează Comentariile lui Traian despre războaiele dacice, prin caracterul lor de document istoric, constituie un adevărat "act de naștere" al poporului român.

Constantin Brâncuși 1876 - 1957
Constantin Brâncuși - Vitellius 1898
Constantin Brâncuşi (născut 19 februarie 1876 la Hobiţa, Gorj şi decedat 16 martie 1957 la Paris) a fost un sculptor român cu contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană mondială. Constantin Brâncuşi a fost ales postum membru al Academiei Române. 
Opera Vitellius este realizată prin tehnica modelare, din ghips și este expusă vizitatorilor la Muzeul de Artă din Craiova. Lucrarea prezintî un bust antic cunoscut sub numele de Vitellius, bărbat matur, cu fața rotundă și gât gros, cu capul ușor întors spre umărul stâng. Are părul tuns scurt, ușor ondulat, pieptanat spre spate. Poartă o togă prinsă în falduri, cu fibrele rotunde. Pentru acest "antic bust", Brâncuși a primit o "Mențiune onorifică", lucrarea fiind executată în primele săptămâni ale frecventării Școlii Naționale de Arte Frumoase din București, după un mulaj aflat în sala de curs. Dar nu este o simplă copie după un mulaj clasic, ci un adevărat portret psihologic. 
Aulus Vitellius Germanicus a fost imparat roman din 17 aprilie 69 pana în 22 decembrie 69, unul din impăratii apartinand Anului celor patru imparati. Apropiat al imparatilor Caligula, Claudius si Nero, consul in 48, guvernator (proconsul) al Africii (61), Vitellius este numit de Galba, in decembrie 68, guvernator al Germaniei Inferior. Proclamat imparat de legiunile din provinciile revoltate impotriva lui Galba (1 ianuarie 69), Vitellius isi trimite trupele în Italia. La Bedriacum (14 aprilie 69), in apropiere de Cremona, legiunile lui obtin victoria asupra lui Otho (proclamat imparat la 15 ianuarie 69 dupa asasinarea lui Galba), patru zile mai tarziu Vitellius fiind recunoscut imparat si de catre Senat. Dupa proclamarea ca imparat a lui Vespasian, la 1 iulie 69, de catre legiunile din Orient, depasit de evenimente, Vitellius ramane inactiv la Roma. Legiunile trimise de Vespasian, obtin la 24 octombrie o victorie categorica la Cremona. Este ucis la 20 decembrie 69 in timpul luptelor de strada pentru cucerirea Romei, de fortele lui Vespasian. 

A.Ch.Română (Asociația chinologică)
Prezint aici câteva informații despre evoluția chinologiei românești, a cărei promotoare a fost chinologia aradeană. In anul 1921 au luat fiinta Clubul Foxterrieri din Arad si Clubul Amatorilor de Caini de Politie din Arad. Aceste doua cluburi au organizat activitatea chinologica din Arad si din judetele invecinate, stimuland dezvoltarea miscarii chinologice. Dintre manifestarile chinologice organizate in acea perioada de chinologii aradeni amintim expozitia clubului de Fox Terrier din anul 1929 la care au participat peste 200 de exemplare, aproximativ 100 fiind din Arad. Activitatea chinologica a fost intrerupta de cel de al doilea razboi mondial.  Anul 1969 este un an important pentru chinologia romana, este anul infiintarii asociatiei chinologice. La data de 17 noiembrie 1969 s-a infiintat la Arad Asociatia de Crescut si Dresat Caini din Romania, prima asociatie chinologica din Romania si care a fost aprobata de Consiliul de Ministri din R.S.R. In anul 1972, cu ajutorul unor chinologi maghiari Asociatia Chinologica Romana este admisa ca membra al Federatiei Chinologice Internationale. Chinologii aradeni au avut in acea perioada o intensa activitate pentru popularizarea cainilor de rasa in randul oamenilor. De asemenea sau tiparit mai multe publicatii de specialitate: revista „Ciinele”, colectia „Totul despre ciini” care cuprinde patru carti: „Micul ghid canin”, Reproductia speciei canine”, „Eredopatologie canina” si „Zoopsihologie canina”. Din anul 1972 pana in anul 1976 Asociatia Chinologica Romana a functionat in cadrul AVIROM, care a avut sediul central la Arad, organism care includea alaturi de crescatorii de caini, crescatorii de pasari de curte si porumbei si era sub controlul direct al Ministerului Agriculturii. Prima expozitie s-a organizat in anul 1971 pe stadionul fabricii arădene de zahar. Expozitiile incepeau intotdeauna cu parada raselor, demonstratii de dresaj, curse de ogari. In anul 1976 s-a organizat, pe stadionul Gloria, una dintre cele mai mari expozitii chinologice din Romania, fiind prezenti peste 800 de caini. In anul 1978, la Arad, s-a infiintat prima scoala nationala de dresaj si s-a organizat prima tabara de dresaj. De la infiintare anual s-au organizat la Arad expozitii chinologice. Asociatia chinologica din Arad a organizat in anul 2002 si anul 2005 Campionatul Europei Centrale si de Est considerat cel mai important eveniment continental organizat sub egida F.C.I.. Sus am postat logo-ul Asociației chinologice române.


Campionatul R.S.R. pe echipe masculin 1970 (șah)
(Republica Socialistă România)
Șahul (de la cuvântul persan shah = rege) este un joc de strategie între doi jucători.  Forma curentă a jocului a apărut în sudul Europei, în a doua jumătate a secolului al 15-lea, după ce a evoluat de la un joc similar mult mai vechi din India. În ziua de azi șahul este cel mai popular joc ce se poate juca acasă, în cluburi, pe internet, prin corespondență sau în turnee. Regulile oficiale ale jocului sunt întreținute de Federația Internațională de Șah (FIDE). Jocul se desfășoară pe tabla de șah. Aceasta are o formă pătrată și este împărțită în 8 linii și 8 coloane ce formează 64 de pătrate cu suprafețe egale, numite câmpuri colorate alternativ în alb și negru. La început fiecare jucător are 16 piese: 8 pioni, 2 turnuri (ture), 2 cai,2 nebuni, un rege și o regină. Unul dintre jucători controlează piesele albe iar celălalt piesele negre. Jucătorii mută pe rând, respectând anumite reguli; prima mutare (începutul partidei) revine jucătorului cu piese albe. Scopul jocului este obținerea matului. Acesta survine atunci când un rege este atacat și nu poate evita capturarea. O victorie se consideră a fi un punct, existând și situația de pat, atunci când punctul se împarte la cei doi jucători, când partida se prelungește și nimeni nu poate bloca regele advers. 

Plachetă - Centrul întreținere, exploatare și
dezvoltare puncte de comandă ale 
Statului Major General “General Anton Berindei”
Centrul întreținere, exploatare și 
dezvoltare puncte de comandă ale 
Statului Major General “General Anton Berindei”
După cum reiese și din denumire, Centrul întreținere, exploatare și dezvoltare puncte de comandă ale Statului Major General “General Anton Berindei” este o structură militară subordonată Statului Major General al Armatei Române cu misiunea principală de a întreține, exploata și dezvolta punctele de comandă ale Statului Major General. Punctele de comandă sunt locurile de unde comandanții unităților și marilor unități militare conduc operațiunile de luptă. Aceste locuri pot fi corturi, autovehicule, transportoare blindate, tancuri, nave maritime sau aeriene echipate cu mijloace tehnice adecvate pentru conducerea luptei (observare și comunicare în condiții de securitate). 
Anton Berindei (1838 – 1899) a fost un politician și general român ce provenea dintr-o mare familie de boieri. În anul 1866 era comandantul unei companii de pompieri, în 1890 - comandantul Direcției Generale a Lucrărilor de Fortificațiune, care avea în administrare întregul inel de fortificații din jurul capitalei, iar în anul 1897 a deținut funcția de Ministru de Război în guvernul D.A.Sturdza.

___________ooOoo___________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Acțiune nominală de 500 lei 1920
Societatea anonimă de credit și economii "Frăția" - Focșani

Detaliu vignetă de pe o acțiune germană

Câteva vignete de pe acțiuni franceze 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 02.04.2015 

Niciun comentariu: