duminică, 5 aprilie 2015

MONEDE EURO DE COLECȚIE BELGIA - 13


Moneda euro de colecţie de mai sus marchează Extinderea Uniunii Europene din anul 2004. Aversul monedei prezintă o hartă a Europei pe care statele nou venite sunt redate într-o culoare mai deschisă și o imagine a personajului mitologic Europa. Reversul prezintă un ornament grafic simplu constând în niște linii curbe și câteva stele reprezentând statele europene. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 euro, data emiterii – 2004, forma - rotundă, diametrul – 33 milimetri, greutatea – 18,75 grame, metalul – aliaj argint, calitatea – proof și tirajul – 50000 de exemplare. 
La data de 1 mai 2004, zece noi state europene, adică  aproape 75 de milioane de locuitori s-au alăturat Uniunii Europene (U.E.). Uniunea Europeană cu noua componență de 25 de membri a constituit un spaţiu politic şi economic cu 450 de milioane de cetăţeni, cuprinzând trei foste republici sovietice (Estonia, Letonia, Lituania), patru foşti sateliţi ai URSS (Polonia, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia), o fostă republică iugoslavă (Slovenia) şi două insule mediteraneene (Cipru şi Malta). Această extindere istorică a Uniunii, de la 15 la 25 de membri, încheie un nou proces de aderare, care a permis reunificarea poporului european, divizat timp de o jumătate de secol de cortina de fier a Războiului Rece 
Europa era fiica regelui Agenor, care domnea în Fenicia.Vrăjit de frumusețea ei, Zeus plănuiește să o fure, se preschimbă într-un taur frumos și se alătură turmelor regelui. În timp ce Europa, împreună cu însoțitoarele sale, culegea flori, remarcă frumusețea taurului pe care-l încalecă. Zeus o răpește, ducând-o pe insula Creta. Pe insulă o seduce (tăinuindu-i că are soție), astfel, ea îi devine amantă. Aflând adevărul, Europa, înșelată, se aruncă de pe o stâncă în mare, însă Afrodita o salvează. Pământul pe care a fost adusă de Zeus va primi numele ei - EUROPA

Moneda euro de colecţie de mai sus marchează 75 de ani de existență a stadionului Heysel din Bruxelles și 100 de ani de la primul meci oficial de fotbal dintre Belgia și Oanda. Primul meci de fotbal dintre Belgia și Olanda a avut loc în anul 1905 iar Heysel, principalul stadion al Belgiei a fost inaugurat în anul 1930. Aversul monedei prezintă un fotbalist și stadionul Heysell iar reversul prezintă o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 euro, data emiterii – 2005, forma - rotundă, diametrul – 33 milimetri, greutatea – 18,75 grame, metalul – aliaj argint, calitatea – proof și tirajul – 50000 de exemplare. 
Stadionul Heysel (numele actualizat Regele Baudouin) din Bruxelles are o capacitate de 50122 locuri pe scaune, dar la meciul dintre cluburile europene Anderlecht Bruxelles și Dundee United – Anglia, din data de 6 martie 1963, stadionul a găzduit 64073 spectatori. Terenul de joc, cu iarbă, are lungimea de 106 metri iar lățimea de 66 metri. El a fost inaugurat în data de 23 august 1930 și renovat în anul 1995. Acest stadion a intrat în istorie prin tragedia întâmplată aici în data de 29 mai 1985 cu ocazia disputării finalei Cupei Campionilor europeni între cluburile Juventus Torino din Italia și Liverpool din Anglia. Aici au pierit 39 de fani ai clubului italian și 600 au fost răniți. Iată cum un spectacol sportiv s-a transformat într-o dramă. Dumnezeu să-i odihnească pe cei care au murit atunci!

 
Moneda euro de colecţie de mai sus marchează 60 de ani pace și liberatate (trecerea a 60 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial. Aversul monedei prezintă o pajură cu aripile larg deschise și o inscripție cu anii 1945 și 2005, iar reversul prezintă o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 euro, data emiterii – 2005, forma - rotundă, diametrul – 33 milimetri, greutatea – 18,75 grame, metalul – aliaj argint, calitatea – proof și tirajul – 50000 de exemplare. 
Al doilea război mondial a fost un conflict armat generalizat, cel mai mare și mai ucigător război neîntrerupt din istoria omenirii. A fost prima oară când un număr de descoperiri tehnice noi, incluzând bomba atomic, au fost folosite la scară largă împotriva militarilor și civililor, deopotrivă. Acest război a provocat moartea directă sau indirectă a peste 70 de milioane de oameni, aproximativ 3% din populația lumii la acea vreme. Majoritatea istoricilor apreciază că războiul a început la 1 septembrie 1939, odată cu invadarea Poloniei de către Germania, ceea ce a atras în conflict Franța, Anglia și Commonwealth-ul. Alți istorici consideră că atacarea Chinei de către Japonia, la 7 iulie 1937, marchează începutul conflictului mondial. Uniunea Sovietică, ce anexase partea răsăriteană a Poloniei în anul 1939, a declanșat un război separate cu Finlanda și a fost, la rândul ei, atacată de Germania nazistă în iunie 1941. Statele Unite ale Americii au intrat în conflict în decembrie 1941, după Atacul de la Pearl Harbour. Războiul s-a sfârșit în anul 1945, prin înfrângerea puterilor Axei.

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAȚĂ
de la autorul blogului

SFAT

Pofta de mâncare-ți trece
Privind la televizor
Filmul “DNA-horor”
Episodul... 3010!

DIN PERFORMANȚELE GUVERNULUI

Halal privatizare
A combinatului gălățean
Sub prețul de vânzare
A marelui fotbalist...  Zidan(e)!

________xxx________

O MEDALIE, O PLACHETĂ
ȘI CÂTEVA INSIGNE 
DIN JUDEȚUL SĂLAJ

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea sociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Insignă - Centrul militar județean Sălaj
Dintre atribuţiile  centrelor militare enumăr aici doar câteva: conducerea activităţilor de asigurare materială şi financiară, de menţinere a ordinii şi disciplinei militare şi a executării serviciului de garnizoană şi de gardă în unităţile dislocate în garnizoană; rezolvarea problemelor de cazare a trupelor dislocate în garnizoană, inclusiv a trupelor în trecere spre şi dinspre front; organizarea şi conducerea activităţilor privind apărarea locală antiaeriană; asigurarea efectivelor necesare pentru diferite activităţi destinate participării  la  înlăturarea efectelor loviturilor din aer ale inamicului asupra oraşului, repararea căilor de comunicaţii, înlăturarea efectelor unor calamităţi; achiziţionarea  de resurse materiale (alimente, echipament, carburanţi) şi trimiterea acestora pe front. Trebuie precizat că doar unele dintre centrele militare județene (de sector) au statut de centre militare zonale, lor subordonându-li-se de fapt centrele militare județene din zona de responsabilitate. Sus am postat fanionul și logo-ul Centrului militar județean Sălaj. 
Centrul militar judeţean Sălaj (fosta cazarmă General Dragalina) judecând după elementele de decor arhitectural, a fost construită într-o singură fază, cândva în perioada anilor 1880-1890. Caracterul sobru şi monumental al clădirii este tipic construcţiilor cu funcţii militare. Primele atestări documentare ale edificIului sunt puţinele fotografii de arhivă, care au imortalizat o clădire cu o faţadă principală mai vastă decât cea actuală, fiind articulată de şaptesprezece axe de goluri.

Insigna - A.S.E.D. Zalău (?)
Privind insigna A.S.E.D. Zalău înțeleg că ea a fost comandată de către un club sportiv din acest oraș. Alte informații despre acest club sportiv nu am și dacă cineva m-ar putea ajuta cu ceva i-aș fi sincer recunoscător.

Placheta - Batalionul 315 Artilerie "Simion Bărnuţiu" 
Batalionul 315 Artilerie "Simion Bărnuţiu" din Şimleul Silvaniei (Sălaj) a fost înființat în anul 1968 și în prezent  este subordonat Regimentului 69 artilerie mixtă “Silvania” din Diviziei 4 Infanterie "Gemina" Cluj Napoca. Privind în registrul istoric al unităţii, se poate constata că reformele sistemului militar au făcut ca unitatea militară din Şimleul Silvaniei, încă de la începutul funcţionării sale, ca regiment de artilerie, să se înscrie pe un itinerar al restructurării permanente, cunoscând o creştere de amplitudine până la nivel de brigadă, apoi transformându-se în centru de instrucţie şi mobilizare, redevenind brigadă şi, în continuare, redimensionându-se la nivel de regiment, ca în final să se găsească la nivelul actual, acela de batalion de artilerie.
Șimleu Silvaniei (în maghiară Szilágysomlyó, în traducere Șimleu Sălajului, în germană Schomlenmarkt) este un oraș în județul Sălaj, provincia istorică Crișan, România. Conform recensământului din anul 2011, Șimleu Silvaniei avea o populație de 14436 locuitori. Orașul este situat în nord-estul regiunii Crișana, în partea de vest a județului Sălaj, la o distanță de 29 kilometri, față de municipiul, reședință de judeș - Zalău.Acestui oraș îi sunt arondate și localitățile învecinate Bic, Cehei și Pusta. Localitatea a fost atestată prima dată documentar în anul 1251, când, într-un act emis la Alba Iulia, se amintește de Vathasomlyowa, prima denumire cunoscută a localității; în 1429  devine târg și este cunoscut sub denumirea de oppidum Somllyo, iar la 1854 este cunoscut ca Szilágy-Somlyó. 
Sus am postat logo-ul și o poză cu sediul Primăriei din Șimleul Silvaniei.

Insignă - 317 (Batalionul 317 sprijin logistic “Voievod Gelu” din Zalău)


Batalionul 317 sprijin logistic “Voievodul- Gelu” din Zalău (indicativ numeric U.M. 01438) a preluat tradițiile luptă ale Regimentului 36 infanterie care fusese înființat aici la data de 25 octombrie 1951. Denumirea „Voievod Gelu” o primeşte în anul 1974, prin decizia președintelui statului și comandant suprem al forțelor armate în acele vremuri. Urmare a valului de reorganizări-restructurări a armatei române, această unitate devine începînd cu data de 1 mai 2005 ceia ce este și astăzi Batalionul 317 sprijin logistic „Voievodul Gelu” din Zalău. 

Logistica militară este ansamblul acţiunilor conexe care asigură succesul oricărei operaţiuni de luptă. În vechime s-a mai numit şi intendenţa militară. Logistica este managemetul (gestionarea) fluxului de mărfuri între punctul de origine și punctul de destinație, în scopul de a satisface toate cerințele luptătorilor. Aceasta se ocupă de-a lungul producției și desfacerii (furnizării) cu organizarea, reglarea, prezentarea (punerea la dispoziție), și optimizarea proceselor de trafic de informații, de mijloace financiare, de energie, de bunuri și de personal. „Logistica înseamnă să ai obiectul potrivit, la locul potrivit, în momentul potrivit”. Procesul care asigură un flux coerent și neîntrerupt al produselor și serviciilor de la furnizorii organizației, ținând cont de procesele din interiorul organizației, până la clienții finali. Procesul de logistică se ocupă de operațiuni și resurse din domeniile: - aprovizionare; - achiziții; - stocuri; - depozite; - transport; - servicii clienți; etc. Mai concret, logistica se definește prin planificare integrată, organizare, impozitare și control a tuturor cursurilor de mărfuri și materiale împreună cu cursurile de informații legate de acestea începând de la livratori prin etapele creării de valori (ex. producție și/sau etape de distribuție) până la livrarea produselor către clienți, inclusiv a eliminării deșeurilor și a reciclării. O definiție posibilă a noțiunii de logistică este aplicarea celor 6 P: Cantitatea potrivită a bunurilor potrivite, la timpul potrivit, de calitate potrivită, la costurile potrivite, la locul potrivit. Des mai apare si al 7-lea P cu informațiile potrivite tuturor participanților. 

Insigna - Zalău 500 * 1473 - 1973
Zalău 500 * 1473 - 1973
Zalău (în maghiară Zilah, în germană Zillenmarkt) este un municipiu, reședința și cel mai mare oraș al județului Sălaj, provincia istorică Crișana, România. Conform recensământului din anul 2011, orașul avea o populație de 56202 locuitori.  Descoperirile arheologice de pe teritoriul municipiului Zalău au pus în evidență dovezi ale existenței umane în aceste locuri încă din neolitic, respectiv cu cca. 6500 de ani în urmă. Monedele dacice descoperite în perimetrele arheologice din zona centrală a municipiului, de pe Valea Miții și din vestul orașului, la care se adaugă importante elemente aparținătoare culturii romane, atestă continuitatea locuirii dacice în acest areal și dezvoltarea unor relații de ordin economic cu orașul Porrolissum. Prima mențiune scrisă cu privire la Zalău se află în Gesta Hungarorum, numită și Cronica lui Anonymus (notar al regelui Bela al III-lea al Ungariei)), lucrare apărută în jurul anului 1200. În baza acestei surse, Zalăul va fi existat ca așezare încă din jurul anului 900.După marea invazie mongolă, care a pustiit orașul în anul 1241, Zalăul a ajuns în 1246 sub administrația Episcopiei Catolice de Oradea. Această tutelă s-a menținut până în anul 1542, când Zalăul a intrat în componența Principatului Transilvania. Din 1968 orașul este reședință de județ, iar în anul 1979 devine municipiu. Sus am postat stema municipiului Sălaj, iar mai jos pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură, dar și o trimitere poștală ilustrată, toate din vremuri diferite.
Primăria
Casa de cultură
Hotelul Transilvania
Catedrala reformată
Prefectura
Hotelul Briliant Plaza
Clădirea Transilvaniei (fostă Teatru orășenesc)
Hotelul Royal

Prefectura veche
Liceul român de stat
Grădina parc
Piața Mihai Viteazul
Strada Kiraly
Strada Rakoczy 
Arhitectură veche
Vedere Zalău - 1901
Trimitere poștală ilustrată

Sălaj este un județ situat în nord-vestul României, la limita dintre provinciile istorice Crișana și Transilvania, cu reședința la Zalău. Județul se întinde pe o suprafață de 3864 kilometri pătrați numărând în prezent aproximativ 224000 de locuitori. În ce privește etnia locuitorilor județului statisticile arată că aproximativ 69% sunt români, 23% sunt maghiari, iar restul alte etnii. Din punct de vedere teritorial-administrativ județul este compus din; 1 municipiu – Zalău, 3 orașe - Șimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei și Jibou precum și 57 de comune. Sus am postat stema și harta județului iar mai jos………   
Rezervația geologică Grădina zmeilor 
Castelul Wesselenyi - Jibou
Poarta Porrolissum - Moigrad
Grădina botanică - Jibou
Mănăstirea Bic
Cetatea Bathory - Jibou
Biserica Strâmba
Sinagoga Șimleul Silvaniei
Biserica de lemn din Chehiș
Cetatea Almașului - Almașu
Păstrăvăria Tusa
Băile Boghiș
Rezervația naturală Izvoarele Barcăului
Vedere Jibou
Vedere Șimleul Silvaniei

__________ooOoo__________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
10 acțiuni nominative de lei una mie
în valoare totală de lei 10000 - 1931
Societatea anonimă română pe acțiune
FABRICA DE BERE AZUGA  

Câteva vignete de pe acțiuni germane

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 05.04.2015


Niciun comentariu: