duminică, 26 aprilie 2015

TABLETA CU ȘTIRI NECONVENȚIONALE - 76


D’ALE POLITICIENILOR NOȘTRI
SAU
CULEGEM CE AM SEMĂNAT

MARIUS MARINESCU – P.D.L.: 

"Primul om care a ajuns pe Lună
a fost un câine. Câinele Laika."

CORNELIU VADIM TUDOR – P.R.M.: 

"Cine e Udrea?
Am înţeles că dă cu mopul"

AURA VASILE – P.S.D.:
către Roberta Anastase: 
“Trebuie să învăţaţi şi citirea,
nu doar aritmetica"

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
Arthur Rubinstein (1887 - 1982)
pianist polonez de origine evreiască 
  • Dacă iubeşti viaţa, şi viaţa te va iubi pe tine.
  • Anotimpurile vieţii ar trebui să fie ca o simfonie: patru mişcări perfecte, într-o armonie intimă.
  • Majoritatea oamenilor caută fericirea condiţionat. Fericirea poate fi simţită doar dacă nu pui nicio condiţie.
________xxx________

O PLACHETĂ,
CÂTEVA MEDALII ȘI INSIGNE
DIN JUDEȚUL VRANCEA

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Insigna - Pe aici nu se trece!
Mausoleul de la Mărăşeşti este un monument dedicat eroilor primului război mondial. A fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917 , s-au desfăşurat luptele de la Mărăşeşeti , soldate cu victoria trupelor române. În confruntările de aici au pierit 480 de ofiţeri şi 21000 de soldaţi români. Actualmente mausoleul adăposteşte 5073 de soldaţi şi ofiţeri în 154 de cripte individuale şi 9 cripte comune de pe 18 culoare. Monumentul, printre cele mai importante din Europa , a fost realizat după planurile arhitecţilor George Cristinel şi Constantin Pomponiu câştigători ai concursului de proiecte şi premiați cu 40000 de lei aur) între anii 1923 - 1938 şi a fost inaugurat în mod oficial pe 18 septembrie 1938. Lucrările au fost demarate la 28 septembrie 1924 , în prezenţa reginei Maria şi a altor personalităţi ale vremii, şi s-au reluat după 12 ani, în anul 1936. Basoreliefurile "Cupolei Gloriei" au fost realizate de către Cornel Medrea şi Ion Jalea şi ilustrează diverse momente ale luptelor de la Mărăşeşti. Eduard Săulescu a executat pictura interioară.În anul 1938 , cu prilejul inaugurării, a fost emisă o medalia de mai sus, cu diametrul de 60 mm, în trei variante: aur, argint şi bronz.
Monumentul Victoriei, opera sculptorului Oscar Han, este situatăla Tisita, unde din DN 2 (Focşani - Adjud) se desprinde drumul spre Panciu, Soveja şi Lepsa. Pe soclul acestui monument este aplicată inscriptia "Pe aici nu se trece" - 1917, ce aminteşte de eroismul luptatorilor romani din primul razboi mondial.

Insigna - Centrul de Domenii și Infrastructură Nr.4 
Iunctis Viribus (Forțe comune)  
Centrul de Domenii și Infrastructură Nr.4  Iunctis Viribus (Forțe comune)  
Direcția Domenii și Infrastructuri - Ministerul Apărării Naționale - România
Centrele de domenii și infrastructuri militare este o structură militară care coordonează întreg sistemul de domenii şi infrastructuri la toate eşaloanele, elaborând norme tehnice, norme de funcţionare, proceduri, dispoziţii, precizări şi este singura autoritate în domeniu care iniţiază propuneri de acte normative sau modificări ale celor existente, ce pot avea impact asupra domeniului de responsabilitate. De asemenea, exercită direct şi prin unităţile subordonate controlul exploatării cazărmilor şi cel al aplicării şi respectării legislaţiei şi a regulamentelor militare de specialitate. Sus am postat logul acestei structuri militare.
Insigna - Centrul de Domenii și Infrastructură Nr.4  
Iunctis Viribus (Forțe comune) - 50 ani  
Placheta - Centrul de Domenii și Infrastructură Nr.4  
Responsabilitățile și competențele acestei structuri militare se manifestă în domeniul: administrării proprietăţii imobiliare publice şi private a Ministerul Apărării Naţionale; elaborării politicii ministerului privind proprietatea imobiliară, modernizarea, dezvoltarea, menţinerea sau, după caz, reducerea acesteia prin proiecte şi programe imobiliare specifice; reprezentării intereselor Ministerului Apărării Naţionale, în relaţiile cu autorităţile administraţiei centrale şi locale şi cu armatele străine; controlului de stat în construcţii şi controlului disciplinei în urbanism şi amenajarea teritoriului, în Ministerul Apărării Naţionale; exercitării obligaţiilor şi responsabilităţilor prevăzute de lege pentru proprietar; elaborării propunerilor de acte normative specifice, emiterii de norme tehnice, dispoziţii şi precizări şi coordonării implementării acestora în întregul sistem de administrare, exploatare şi mentenanţă a proprietăţii imobiliare a ministerului; controlului respectării prevederilor legislaţiei în vigoare privind modul de utilizare a spaţiilor, administrarea şi exploatarea cazărmilor, starea de întreţinere/reparaţii a proprietăţii imobiliare puse la dispoziţia categoriilor de arme. Sus am postat fanionul Centrului de domenii și infrastructuri militare nr.4 din Focșani.

Brigada 8 Artilerie Mixtă "Alexandru Ioan Cuza"
artilerie terestră, autopropulsată, tractată
Focșani, Vrancea, România
Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” este purtătoarea tradiţiilor de luptă ale Brigăzii 2 Artilerie Grea. Înfiinţată la data de 01.07.1916 prin Înaltul Decret nr. 2436 / 27.06.1916 în garnizoana Bucureşti, Brigada 2 Artilerie Grea a fost subordonată Comandamentului Cetăţii Bucureşti, din punct de vedere tehnic Inspectoratului General al Artileriei, iar administrativ Intendenţei Stabilimentelor Generale şi a participat la cele două conflagraţii mondiale, aducându-şi jertfa de sânge pe câmpurile de onoare pentru apărarea patriei, contribuind, în cel de-al Doilea Război Mondial şi la eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei. La data de 01.11.1923, conform Înaltului Decret nr. 1674 din 12.04.1923 şi Ordinului Comandamentului Artileriei Grele nr. 38 / 1923, Comandamentul Brigăzii 2 Artilerie Grea a fost transformat în Comandamentul Artileriei Diviziei 2 Vânători de Munte Bistriţa. Brigada 2 Artilerie Grea a fost reînfiinţată în anul 1948 din Brigada Mixtă de Artilerie în garnizoana Slobozia, conform Ordinului Marelui Stat Major nr. 51720 din 1948, având în subordine Regimentul 5 Artilerie Grea din Braşov şi Regimentul 6 Artilerie Grea din Ploieşti. Mai târziu este dislocată din garnizoana Slobozia în garnizoana Ploieşti, conform Ordinului Marelui Stat Major nr. 51757 din 17.08.1948. Preluarea de către actuala unitate a tradiţiilor de luptă ale Brigăzii 2 Artilerie Grea, este justificată de faptul că, în conformitate cu Ordinului Marelui Stat Major nr. 45052 din 18.01.1949, începând cu data de 01.02.1949 Brigada 2 Artilerie Grea Ploieşti primeşte ordin de dislocare la Focşani, devenind Brigada 8 Artilerie Grea, care s-a restructurat la 01.11.1950 schimbându-şi denumirea în Brigada 8 Artilerie Grea Independentă. Începând cu 01.12.1951 Brigada 8 Artilerie Grea Independentă, pe baza Ordinului Marelui Stat Major nr. 00319531 din 27.11.1951, şi-a schimbat denumirea în Brigada 32 Artilerie Grea Independentă. În baza Ordinului Ministerului Forţelor Armate nr. 474 şi în temeiul art. 5 al Decretului nr. 1889 din 28.07.1950, pe data de 30.12.1951, Brigăzii 32 Artilerie Independentă i se acordă Drapelul de Luptă, ceremonia înmânării având loc la 16.01.1952. La 23.02.1959 brigada primeşte denumirea de Brigada 8 Artilerie Tunuri, iar de la 30.06.1995, unitatea noastră poartă denumirea de Brigada 8 Artilerie.  Începând cu data de 01.12.2001, noua denumire a unităţii este Brigada 8 Artilerie Mixtă, având în compunere trei regimente de artilerie, dislocate în garnizoanele Focşani, Tecuci şi Bârlad.
Insignă - 8 (Brigada 8 Artilerie Mixtă "Alexandru Ioan Cuza")
În urma procesului de restructurare, începând cu 04.10.2004, Brigada 8 Artilerie Mixtă îşi schimbă structura, având în compunere un număr de şase batalioane, dislocate în garnizoanele Focşani, Bârlad şi Ploieşti, iar în luna ianuarie 2006 a primit denumirea onorifică de Brigada 8 Artilerie Mixtă „Alexandru Ioan Cuza”. În conformitate cu „Planul-cadru pentru continuarea procesului de restructurare şi modernizare a Armatei României în anul 2010”, aprobat în şedinţa C.S.A.Ţ. din data de 31.03.2010, Brigada 8 Artilerie Mixtă se resubordonează începând cu data de 01.07.2010 Statului Major al Forţelor Terestre şi îşi schimbă denumirea, începând cu data de 01.11.2010, din Brigada 8 Artilerie Mixtă în Brigada 8 LAROM. Marea unitate îşi păstrează denumirea onorifică de  „Alexandru Ioan Cuza”. Sus am postat ecusonul Brigăzii 8 Artilerie Focșani iar dedesubt ecusoanele câtorva unități din subordine. 

Insigna - Centrul militar zonal Vrancea
Aceasta  structura militară  a continuat tradiţiile specifice Comisariatelor Militare Raionale, prin transformarea şi includerea în organizare a Comisariatelor Raionale Adjud, Panciu şi Focşani din cadrul fostului  Comisariat Militar al Regiunii  Galaţi. Anul acesta s-au împlinit 45 de ani de la  înfiinţarea Centrului Militar Judeţean Vrancea (C.M.J.), constituit în baza Legii nr. 2 din 16 februarie 1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României  şi a Ordinului Ministrului Apărării. Pe parcursul existenţei sale, C.M.J. Vrancea a constituit în permanenţă interfaţa dintre societatea civilă şi Ministerul Apărării Naţionale, având rolul de a promova profesia militară, a recruta candidaţi pentru cariera militară, de a asigura pe timp de pace repartizarea resurselor umane şi materiale în plan judeţean, selecţia şi încorporarea recruţilor (până în 2007), luarea în evidenţa militară a cetăţenilor încorporabili, evidenţa rezerviştilor, selecţia psihologică a tinerilor în vederea angajării ca militari profesionişti şi pentru formarea cadrelor militare în rezervă. Totodată, a asigurat acordarea ajutorului de deces cuvenit cadrelor militare în rezervă sau familiilor acestora, acordarea drepturilor legale pentru rezerviştii cu domiciliul pe raza judeţului, gestionarea arhivelor cu datele de evidenţă militară a rezerviştilor. Printre atribuţiile ce revin Centrului Militar Judeţean Vrancea se numără şi consilierea şi reconversia profesională a cadrelor militare în rezervă, activitate foarte importantă, dat fiind numărul mare de militari trecuţi în rezervă înainte de vârsta de pensionare. „Sediul în care a funcţionat aceasta instituţie , situat pe B-dul Unirii fost în trecut B-dul Carol,  iar în vremea comunistă de început, B-dul Stalin, este o  veche şi interesantă clădire  ridicată de către Ministerul de Război acum 120 de ani.  În prezent a trecut în patrimoniul Consiliului Judeţean  şi aşteaptă banii necesari pentru o reabilitare corespunzătoare şi, poate, introducerea într-un tur turistic  al oraşului.  Impozantul sediu a adăpostit mai bine de jumătate de veac, până la anul 1950, când au apărut Comisariatele Militare Raionale  de inspiraţie sovietică, Comandamentul Diviziei a 6 a Infanterie, dislocate în Focșani. Sus am postat logo-ul și staegul de identificare al acestei unități militare.
Dintre atribuţiile  centrelor militare enumăr aici doar câteva: conducerea activităţilor de asigurare materială şi financiară, de menţinere a ordinii şi disciplinei militare şi a executării serviciului de garnizoană şi de gardă în unităţile dislocate în garnizoană; rezolvarea problemelor de cazare a trupelor dislocate în garnizoană, inclusiv a trupelor în trecere spre şi dinspre front; organizarea şi conducerea activităţilor privind apărarea locală antiaeriană; asigurarea efectivelor necesare pentru diferite activităţi destinate participării  la înlăturarea efectelor loviturilor din aer ale inamicului asupra oraşului, repararea căilor de comunicaţii, înlăturarea efectelor unor calamităţi; achiziţionarea  de resurse materiale (alimente, echipament, carburanţi) şi trimiterea acestora pe front. Trebuie precizat că doar unele dintre centrele militare județene (de sector) au statut de centre militare zonale, lor subordonându-li-se de fapt centrele militare județene din zona de responsabilitate. Sus este postată o poză veche a clădirii în care își are sediul Centrul Militar Zonal Vrancea. 

282 nd Mechanized Infantry Brigade - 1859 
Union of Principalities - 1859
(Brigada 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor" - 1859)
Brigada 282 Infanterie Mecanizată "Uniunea Principatelor” este o unitate militară dislocată în garnizoana Focșani, în subordinea Diviziei 2 Infanterie “Getica” cu Comandamentul de conducere la Buzău. Brigada 282 a preluat tradițiile de luptă ale Regimentului 282 Mecanizat, înființat la 24 septembrie 1968, după invadarea Cehoslovaciei de către “aliații” din Pactul de la  Varșovia, mai puțin România. Sus am postat logo-ul acestei unități militare. 
Insigna - Brigada 282 Infanterie Mecanizată Focșani 1859
Insigna - 282 (Brigada 282 Infanterie Mecanizată)
Brigada 282 Infanterie Mecanizată este considerată a fi una dintre unitățile cele mai bine pregătite din cadrul Forțelor Terestre Române ce a participat cu succes pe teatre străine de operațiuni; Angola, Kosovo, Afganistan și Irak. Enumăr câteva unități din subordinea acestei brigăzi; Batalionul 280 Infanterie Mecanizată - Focșani, Batalionul 284 Tancuri – Galați, Batalionul 285 Artilerie Mixtă “Vlaicu Vodă” – Brăila, Batalionul 300 Infanterie  Mecanizată “Sfântul Andrei” – Galați, Divizionul 288 Artilerie Antiaeriană – Focșani și Batalionul 469 Logistică – Focșani. Sus am postat steagul de identificare al acestei unități militare.

Focșani este un municipiu, reședința și cel mai mare oraș al județului Vrancea, la limita între regiunile istorice Moldova și Muntenia din România. Are o populație de aproximativ 79000 locuitori. Este denumit în multe scrieri Orașul de pe Milcov, localitatea a intrat în conștiința oamenilor drept orașul Unirii. Toponomia orașului Focșani se trage de la numele familie Focșa. Până la începutul secolul al XVII-lea, era consemnat ca sat, iar după anii 1650 - 1620 se menționează denumirea de târg, aflându-se la confluența drumurilor comerciale cele doua provincii românești. Deși atestat documentar din 30 ianuarie 1755 când, Alexandru Vodă din Țara Românească arată, într-un document, că a fost lovit „cu înșelăciune pe la Focșani de Ioan Vodă”), așezarea de pe Milcov este mult mai veche. Săpăturile arheologice efectuate în anul 1977 în sudul orașului Focșani atestă că vatra actuală a orașului a fost locuită încă din neolitic, obiectele descoperite aparținând culturii Cris (circa 5000 Î.Hr.). Sus am postat stemele actuală și interbelică ale orașului Focșani iar mai jos fotografiile câtorva monumente de cultură și arhitectură focșănene din perioade diferite, dar și o trimitere poștală ilustrată.
Clădirea Prefecturii
Clădirea Primăriei
Primăria veche
Tribunalul
Spitalul militar
Ateneul Popular
Monumentul Unirii
Colegiul național Alexandru Ioan Cuza
Hotelul Unirea
Teatrul
Clădire administrativă
Statuia lui Nicolae Săveanu
Trimitere poștală

Județul Vrancea este situat la limita dintre provinciile istorice Muntenia și Moldova, având suprafața de 4863 kilometri pătrați, iar reședința în municipiul Focșani. Județul Vrancea, ca unitate administrativ - teritorială cuprinde, conform actualei împărțiri administrativ - teritoriale, 73 de localități din care 2 municipii – Focșani și Adjud, 3 orașe – Panciu, Odobești și Mărășești precum și 68 de comune în componența cărora se află 331 de sate. Sus am postat stema și harta actuală a județului Vrancea iar mai jos pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură din județ, din perioade diferite, alte locuri de vizitat pe aceste meleaguri, dar și câteva trimiteri poștale ilustrate.
Cheile Tișiței
Beciul Domnesc - Odobești
Cascada din Horn - înălțime 25 metri
Mausoleul eroilor - Mărăști
Mănăstirea Soveja
Cascada Putna
Mausoleul Soveja
Mănăstirea Mera
Stațiunea Lepșa
Mănăstirea Brazi
Stațiunea Soveja
Strada Mare - partea de sus - Adjud
Gara - Mărășești
Strada Carol - Odobești

Trimiteri poștale

__________ooOoo__________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ,
DIN DOBROGEA
Titlu de 10 acțiuni la purtător 
în valoare totală de 5000 lei 1922
Societatea anonimă română pe acțiuni 
"RECONSTRUCȚIA DOBROGEANĂ" - Constanța

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni poloneze

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 26.04.2015

Niciun comentariu: