luni, 29 aprilie 2013

INSULELE LEEWARD


2 şilingi şi 6 pence 1921
INSULELE  LEEWARD
 Pe suprafaţa globului pământesc există două grupuri de insule
 cu acelaşi nume însă situate în zone total diferite:
-  Vestul oceanului Atlantic, marea Caraibelor, 
insulele de nord ale arhipelagului Antilele Mici, parte a Indiilor de vest. 
-   Sudul oceanului Pacific, grup de insule 
în cadrul insulelor Societăţii din Polinezia franceză
Având în vedere că în marea Caraibelor 
sunt mai multe foste sau actuale colonii britanice, 
iar în Polinezia franceză, după cum îi spune şi numele, 
sunt mai multe foste sau actuale colonii franceze, 
iar bancnota aplicată îl reprezintă pe regele britanic George al V-lea, 
credem că această bancnotă a circulat în 
insulele Leeward din oceanul Atlantic.
Insulele britanice Leeward au constituit o colonie britanică 
între anii 1833 - 1960 fiind formate din vitoarele state:
Antigua, Barbuda, Insulele Virgine Britanice, 
Montserrat, Saint Kitts, Nevis, Anguilla şi Dominica.   

Stemele Insulelor britanice Leeward 
de-a lungul timpului:  
                                             
                                                
 Steaguri ale Insulelor britanice Leeward 
de-a lungul timpului:



Pe aversul bancnotei este reprezentat chipul 
regelui britanic George al V-lea.

Regele George al V-lea al Marii Britanii, 
nume complet George Frederick Ernest Albert, 
a trăit în perioada anilor 1865 – 1936 şi 
a condus Imperiul colonial britanic în perioada anilor 1910 – 1936. 

Deasupra am postat câteva fotografii din ţinutul exotic 
al vechilor Insule Leeward.

Deasupra admiri o monedă emisă de imperiul colonial britanic,
în timpul regelui George al IV-lea,
care a circulat deci şi în vechile Insule Leeward.

***

GÂNDURI, RÂNDURI
DEDICATE FEMEII
James Clavell (1924 - 1994) a fost un romancier, scenarist şi regizor de film, prizonier în cel de-al doilea război mondial, devenit celebru prin romanele Shogun și Tai-Pan, respectiv prin scenariile unor filme ca Marea evadare şi Domnului profesor, cu dragoste.

__________xxXxx___________

CÂTEVA INSIGNE
DIN JUDEŢUL BRAŞOV

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

SR (Steagul Roşu) - Braşov

Uzina de Autocamioane - Braşov - România
Roman - DAC

UAB (Uzina de Autocamioane - Braşov)
50 * 1921 - 1971
ABRoman.jpg
Roman SA, (denumirea veche - Steagul Roşu) cunoscută și sub numele de Autocamioane Brașov este o întreprindere braşoveană specializată în proiectarea și construcția de autocamioane, autobuze şi autoutilitare. 
În prezent firma este controlată de omul de afaceri Iona Neculaie, care deține 91,49 % din acțiunile Roman Brașov prin intermediul Pro Roman Brașov. Întreprinderea a fost înființată în anul 1921 sub numele de ROMLOC, producând pe atunci material rulant, mai târziu motoare şi automobile. În anul 1948 firma ia denumirea de „Steagul Roșu”. Linia de producție a Steagului Roșu a fost pornită în anul 1971 cu un model motorizat Diesel sub licență MAN (achiziționată de statul român în anul 1969 din Germania). Cumpărarea acestei licențe a fost urmată de o amplă dezvoltare tehnologică și umană a Uzinei „Steagul Roșu”. În anul 1989 uzina avea 20000 de salariați și producea 12888 de camioane, din care multe la export. În noiembrie 2008 Roman S.A. Brașov a produs şi primul tractor. 
Deasupa admiri câteva brelocuri interesante cu insemnele Întreprinderii de Autocamioane din Braşov.


România - Universal Tractor

UTB (Uzina de Tractoare - Braşov) - set 2 buc.
UTBsigla.jpg
Uzina Tractorul Brașov (UTB) a fost o companie braşoveană specializată în producția de tractoare. Înființată în anul 1925 ca fabrică de avioane (IAR Braşov), după venirea în anul 1946 a autorităților ruse la Brașov care au confiscat o mare parte din utilaje în contul despăgubirilor de război, producția a fost orientată spre fabricarea de tractoare. Primul model scos pe piață a fost IAR 22. 
În anul 1948 fabrica devine Uzina Tractorul Brașov și, cu începere din anul 1960, apar pe piață primele modele de concepție integral românească, alături de cele cu motor Fiat. În anul 1999 compania a fost divizată în şase societăţi comerciale, scoase ulterior la vânzare.


Brașov (în germnaă Kronstadt, în maghiară Brassó, în latină Corona; de asemenea pe hărțile vechi trecut Cronstadt sau Brassov, în dialectul săsesc Kruhnen, Krűnen, Krînen) este reședința și cel mai mare municipiu al judeţului Braşov, România precum şi mare centru turistic, industrial, cultural. Potrivit recensământului din anul 2002, a avut o populație de 284596 locuitori, fiind unul dintre cele mai mari orașe din țară. Tradiția și cronicile calendarelor brașovene consideră anul 1203 ca an „în care s-a început zidirea Brașovului”, deși documente și izvoare sigure nu confirmă această dată. Primul act păstrat care a fost emis în Brașov, purtând mențiunea expresă: „Datum in Braso”, a fost emis de regele Ladislau al IV-lea în anul 1288. Deasupra am postat stemele vechi, interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, drapelele de la anul 1600 şi actual al oraşului precum şi pozele câtorva clădiri frumoase din oraș. 
Primăria Brașov și Statuia Lupoaicei cu Romulus și Remus
Biserica Sf.Treime - Schei
Sinagoga


Brașov este un judeţ din România aflat în sud-estul Transilvaniei, care include regiunile istorice Ţara Bârsei, Ţara Făgăraşului şi Altland-ul săsesc. Situat în partea centrală a țării, pe cursul mijlociu al râului Olt, în interiorul arcului Carpatic, judeţul Braşov deține 2,3% din suprafața țării, adică 5351 km.p., numără aproximativ 630000 de locuitori şi are capitala în oraşul cu acelaşi nume - Braşov. Ca subunităţi administrative judeţul are în compunere 4 municipii - Brașov, Făgăraș, Săcele și Codlea, 6 oraşe - Predeal, Zărnești, Râșnov, Victoria, Rupea, Ghimbav şi 43 de comune. Deasupra am postat stemele interbelică, comunistă şi actuală ale judeţului, precum şi pozele câtorva clădiri reprezentative pentru județul Braşov.
Prefectura
Poarta Ecaterina
Catedrala - Cristian


___________ooOoo___________

DEŢINĂTORI 
AI PREMIULUI NOBEL
PE BANCNOTELE LUMII
5 lirot 1968 - Israel 
Albert Einstein (născut la data de 14 martie 1879 la Ulm, în Germania şi decedat la data de 18 aprilie 1955 la Princeton, în SUA) a fost un mare fizician german, apatrid din 1896, elveţian din anul 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american  în 1940. Este autorul Teoriei relativităţii, în anul 1921 primind Premiul Nobel pentru Fizică.

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe certificate şi bonduri americane


MOUSAIOS - 29.04.2013

Niciun comentariu: