joi, 18 aprilie 2013

NEUKLOSTER - GERMANIA


Mai jos am postat şi alte fotografii, unele vechi de aproape 100 de ani, cu monumente arhitectonice specifice localităţii germane NEUKLOSTER, o veche vedere generală precum şi câteva cărţi poştale ilustrate cu imagini din această localitate.  
Seminarul
Muzeul
Str.Gării
Hotelul Wald - set 2 fotografii
Case pescăreşti
Mănăstirea
Turnul mănăstirii
Biserica Sf.Maria
Gara
Piaţa centrală
Vedere generală 
Cărţi poştale ilustrate

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢA DE ZI CU ZI 
de Mircea Coroş

IARNA MEREU

Ne-aflăm cu pantalonii în vine
Surprinşi mereu când iarna vine.
Deşi toţi premierii-au spus
Că iau măsuri să-i ţinem sus.

CRIZA GAZULUI METAN

Aşteptând vara să vină 
Vestul democrat se-nchină
Nu la sfinţi în ramă puşi,
Ci la gazul de la ...ruşi.

__________xxXxx___________

CÂTEVA INSIGNE 
DIN MUNICIPIUL BUCUREŞTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Centenarul Sistemului metric în România
Bucureşti - 1966 
Sistemul metric de unităţi de măsură a fost creat din dorinţa de a se pune capăt haosului care domnea în domeniul măsurărilor. Înaintea sistemului metric, pe teritoriul ţării noastre, ca şi în majoritatea ţărilor Europei existau o mulţime de unităţi de măsură care aveau denumiri şi valori foarte diferite, funcţie de regiunea şi perioada istorică la care ne referim, ca şi funcţie de utilizatorii acestora. Astfel, în Ţara Românească se utiliza la un moment dat atât stânjenul lui Constantin Vodă (stânjen C.V.), cât şi stânjenul lui Şerban Vodă (stânjen Ş.V), care aveau lungimi diferite. Începând cu 1844 stânjenul lui Constantin Vodă nu mai era în vigoare, fiind folosit pe scară largă stânjenul lui Şerban Vodă. După înfăptuirea unirii Moldovei cu Ţara Românească, introducerea Sistemului metric ca unic sistem de măsuri, s-a înscris în rândul acţiunilor menite să desăvârşească, pe plan economic, Unirea Principatelor. Ca urmare, în data de 15 septembrie 1864, a fost adoptată Legea pentru Adoptarea Sistemului metric de măsuri şi greutăţi în România, care a fost prezentată şi susţinută în parlament de Mihail Kogălniceanu şi semnată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. La 28 februarie 1875 s-a adoptat Legea pentru aplicarea Sistemului metric de măsuri şi greutăţi. La articolul 2 al acestei legi se prevedea că până la data de 1 ianuarie 1879 se vor întocmi tabele comparative de măsuri şi greutăţi care să stabilească corespondenţa dintre unităţile de măsură metrice şi unităţile vechi, pe care le numim unităţi arhaice. La articolul 4 al legii de aplicare a Sistemului metric se prevedea că la 1 ianuarie 1879 Sistemul metric de măsuri şi greutăţi va deveni obligatoriu în tranzacţii, iar de la 1 ianuarie 1881 va deveni obligatoriu în toată întinderea teritoriului României. 
Sistemul internațional de unități (pe scurt Sistemul Internațional sau S I) este un sistem de unităţi de măsură şi conține șapte unități fundamentale:  metrul, kilogramul, secunda, amperul, kelvinul, molul şi candela. Din cele șapte unități de măsură fundamentale pot deriva un număr nelimitat de unități secundare, care pot acoperi tot domeniul fenomenelor fizice cunoscute. Sistemul internațional este sistemul de unități de măsură legal în ţara noastră, în cazuri justificate este admisă folosirea în paralel și a altor unități de măsură, adoptate prin lege. 
Iată cum se definesc cele şapte unităţi fundamentale; 
  • Lungime – metru – m - Metrul este lungimea drumului parcurs de lumină în vid în timp de 1/299 792 458 dintr-o secundă
  • Masa – kilogram – kg - Kilogramul este masa prototipului internațional al kilogramului confecționat dintr-un aliaj de platină şi iridiu (90 %  - 10 %) și care se păstreaza la Biroul Internațional de Măsuri si Greutăți (BIPM) de la Sèvres - Franța.
  • Timp – secunda – s - Secunda este durata a 9 192 631 770 perioade ale radiației care corespunde tranziției între două nivele de energie hiperfine ale stării fundamentale a atomului de cesiu 133 la temperatura de 0 K.
  • Curent electric – amper – A - Amperul este intensitatea unui curent electric constant care, menținut în două conductoare paralele, rectilinii, cu lungimea infinită și cu secțiunea circulară neglijabilă, așezate în vid, la o distanță de 1 metru unul de altul, ar produce între aceste conductoare o forță de 2×10−7 dintr-un newton pe o lungime de 1 metru.
  • Temperatura termodinamică – kelvin – K -  Kelvinul, unitate de temperatură termodinamică, este fracțiunea 1/273,16 din temperatura termodinamică a punctului triplu al apei.
  • Cantitatea de substanță – mol – mol - Molul este cantitatea de substanţă a unui sistem care conține atâtea entități elementare câți atomi există în 0,012 kilograme de carbon C-12 (12C). De câte ori se întrebuințează molul, entitățile elementare trebuie specificate, ele putând fi atomi, molecule, ioni, electroni, alte particule sau grupuri specificate de asemenea particule. Acest număr de unități elementare se numește numărul lui Avogadro.
  • Intensitatea luminoasă – candela – cd - Candela este intensitatea luminoasă, într-o direcție dată, a unei surse care emite o radiație monocromatică cu frecvenţa de 540×1012 hertzi și a cărei intensitate energetică, în această direcție este de 1/683 dintr-un watt pe steradian. Steradianul este egal cu unghiul solid cu vârful în centrul unei sfere şi care decupează pe aceasta o arie egală cu pătratul razei acesteia.

Carul cu bere - Bucureşti - 1879
Daca as fi pus sa aleg cel mai fain loc din Bucuresti, Carul cu bere ar fi printre primele variante de raspuns care mi-ar veni in minte. Cauza să fie clădirea neogotica proiectata de arhitectul austriac Zigfrid Kofczinsky in 1899? Sa fie interiorul de inceput de secol XX, perfect conservat? Povestea incepe in anul 1879, cand Mircea Nicolae si familia sa, originara din Ardeal, pornesc afacerea în vechiul han Zlătari, din apropiere. Restaurantul are mare cautare, poate si datorita berii facuta dupa o reteta de familie, tinuta si astazi secret. In consecinta, Mircea Nicolae ridica un imobil propriu în strada Stavropoleos, în Carul cu bere isi construieste reputatia de unul din cele mai cautate localuri din Bucuresti. Motto-ul restaurantului  este "Prin munca, rabdare, energie si cinste, la idealul ales!". Sus am postat logo-ul şi două poze cu exteriorul şi interiorul restaurantului "Carul cu bere" din Bucureşti. 

CCFS - Bucureşti
(Comitetul de cultura fizica si sport)

Campion CCFS - oraşul Bucureşti
În decembrie 1912 se infiinteaza Federatia Societatilor Sportive din Romania (FSSR), reunind Uniunea Societatilor Romane de Sporturi Atletice, Asociatia cluburilor de fotbal, Federatia societatilor de sporturi de iarna precum si alte asociatii si cluburi sportive individuale ce existau la acea vreme. In 1915 se recunoaste personalitatea juridică a FSSR, aceasta transformandu-se apoi in UFSR, (Uniunea Federatiilor Sportive din Romania). In anul 1933 existau 11 federatii sportive. În anul 1929 apare Legea educatiei fizice si se înfiinţează Oficiul National de Educatie Fizica (ONEF) ca institutie de stat. In 1940 UFSR structura de drept privat este desfiintata, patrimoniul si activitatea fiind preluate de OSR (Organizarea sportului românesc), institutie de stat subordonata initial presidentiei consiliului de ministri si apoi subsecretariatului de stat al educatiei extrascolare. OSR este desfiintată prin lege în 1944 si se reînfiinteaza UFSR, persoana juridica de drept privat care va functiona pe lângă Ministerul Culturii. UFSR a fost desfiintată în 1946, înfiinţându-se apoi OSP (Organizatia sportului popular), institutie de stat care se va restructura şi ea in 1948, federatiile sportive devenind sectii ale directiei tehnice in 1949. CC al PMR desfiinteaza OPS si creeaza CCFS (Comitetul de cultura fizica si sport). Iată o parte a framântărilor  organizatorice ale sportului românesc. Să ne mai întrebăm de ce întârzie să apară rezultate mari în sport?  

Bucureşti - 1962 (handbal)


Primăria capitalei
Hotelul "Intercontinental"
București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum și câteva clădiri reprezentative ale Bucureștiului. 
Județul Ilfov (Sectorul agricol Ilfov înainte de anul 1997) este un județ din România, care înconjoară municipiul București. Reședința oficială este orașul București și majoritatea instituțiilor județene își au sediul acolo, deși orașul însuși nu face parte din teritoriul administrat de județ. Ca subunități administrative județul are 8 orașe - Voluntari, Pantelimon, Măgurele, Buftea, Bragadiru, Chitila, Otopeni, Popești-Leordeni și 32 de comune. Județul se întinde pe o suprafață de de 1583 km.p. și numără aproximativ 365000 de locuitori. Sus admiri harta și stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Ilfov, iar dedesubt câteva clădiri inconfundabile ale Bucureștiului și deci și ale județului Ilfov.  
Prefectura județului Ilfov
Ateneul Român

___________ooOoo___________

DEŢINĂTORI 
AI PREMIULUI NOBEL
PE BANCNOTELE LUMII

Austria - 500 şilingi 1953 
Julius Wagner von Jauregg (1857-1940) a fost neurolog și psihiatru austriac. Pentru descoperirea metodei de terapie a paraliziei progresive i s-a decernat Premiul Nobel pentru Medicină - Fiziologie în anul 1927.
Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni franţuzeşti

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 18.04.2013

Niciun comentariu: