vineri, 12 aprilie 2013

INFO NUMIS MONDO - 21


1.  Începând cu prezentul articol al seriei INFO NUMIS MONDO îţi prezint, prietene vizitator, şi câteva bancnote euro test emise de către unele autorităţi monetare ale Europei. Şi aceste bancote, mai mult cu rol  de publicitate - promovare, prezintă interes pentru colecţionarii numismaţi ai lumii. 

2.  Specialistii numismaţi si muzeografi ai lumii au identificat statuieta reprezentată pe aversul bancnotei siriene de 50 pound din anul 1978.  
Este statuieta unei zeiţe sumeriane descoperite sub ruinele cetăţii antice din localitatea siriană Mary. Această statuietă este expusă şi poate vizitată de către oricine în Muzeul de istorie veche din Aleppo - Siria.

3.  Continui să îţi prezint alte monede euro test, probă sau încercare emise de autorităţi monetare din  Europa sau alte teritorii, foste coloni europene. Aici admiri monede euro test, probă sau de încercare din Estonia.  
  
Estonia este un stat în regiunea baltică, Europa de Nord. Statul se întinde pe o suprafaţă de 45226 km.p., la o populaţie de aproximativ 1,3 milioane de locuitori, iar capitala funcţionează în oraşul Tallinn. Deasupra am postat steagul, stema şi o clădire inconfundabilă din capitala Tallinn - Palatul Kadriog.
Această monedă s-a dorit a celebra personalitatea lui Bellingshausen.
Fabian Gottlieb von Bellingshausen (nume rusesc Faddei Faddeevici Bellinsgauzen) (1778 - 1852) a fost un ofițer de marină din Imperiul Rus, care a comandat doua expediţii ruseşti în jurul globului. În timpul uneia dintre aceste expediții, Bellingshausen a devenit unul dintre primii trei europeni care au văzut Antarctica. Este născut într-o familie baltică germană de pe teritoriul actual al Estoniei.

Această monedă s-a dorit a celebra cea mai mare extindere a Uniunii Europene, când Estonia, şi încă alte nouă state europene, au aderat la uniune, în data 1 mai 2004. 
  
Această monedă s-a dorit a celebra 10 ani de la introducerea monedei comune euro ca mijloc de plată în unele state europene. Moneda euro este dovada cea mai palpabilă a integrării europene - până în acest moment, este moneda comună a 17 din cele 27 de state membre, fiind utilizată de circa 332de milioane de europeni. Avantajele sale sunt evidente pentru orice persoană care călătoreşte în străinătate sau face cumpărături on-line pe site-uri din alte ţări ale Uniunii. În momentul lansării, la 1 ianuarie 1999, euro a devenit noua monedă oficială a 11 state membre, înlocuind, în două etape, vechile monede naţionale.  

***

DOUĂ EPIGRAME
POLITICE DIN VIAŢĂ
de Mircea Coroş

CINE MERGE LA BRUXELLES?

Un cap cu păr şi unul chel
Se bat să meargă la Brussel,
Cum chelul nu vrea să se lase,
Se-mpuşcă protestînd ...Năstase.

FOSTEI ALIANŢE "DA"

Am avut Dreptate şi-Adevăr
Deci i-am trimis la guvernare, 
Ne-au dat dreptate fără păr 
Şi Ade-vânt prin ...buzunare!

__________xxXxx__________

CÂTEVA 
INSIGNE SPORTIVE  
DIN MUNICIPIUL BUCUREŞTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

CS (Clubul Sportiv) "Olimpia" Bucureşti 
Clubul a luat fiinţă la data de 15.10.1904, sub denumirea “Sport Club Olimpia Bucureşti”. In timpul primului razboi mondial si-a incetat activitatea. În data de 17.04.1948 se reinfiinteaza sub denumirea “Flamura roşie”, iar în anul 1962 revine la vechea denumire. În anul 1974 se contopeşte cu Clubul “Constructorul” devenind “Clubul Sportiv Olimpia - Constructorul", şi din 1976 până în prezent se numeşte Clubul Sortiv Olimpia”. Inainte de 1944, la fotbal, a avut o echipa care a activate in divizia A, unde a obtinut locuri fruntase, precum si Cupa Romaniei, contribuind cu un numar de 12 fotbalisti si 3 atleti in loturile nationale. Odata cu reluarea activitatii in 1948, clubul a cunoscut o mare dezvoltare organizatorica si tehnica. In anul 1988 era a treia unitate sportive din Romania, cu rezultate deosebite in plan national si international. Sus am postat logo-ul clubului sportiv "Olimpia" Bucureşti.

Campionatele (de tir) balcanice 
Bucureşti - 1986

Campionatele (de tir) europene 
Bucure;ti - 1955 

Campionatele (de tir) ţărilor latine şi Greciei
Bucureşti '86 

Campionatul european (de tir) 
Bucureşti - 1965 

Primăria capitalei
Sala Palatului 
Ateneul Român
București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum și câteva clădiri reprezentative ale Bucureștiului. 

_________ooOoo________

CUCERITORI 
AI PREMIULUI NOBEL
PE BANCNOTELE LUMII
100 dolari 1993 - Statele caraibiene de est
Sir William Arthur Lewis (născut la data de 23 ianuarie 1915 şi decedat la data de 23 ianuarie 1991) a fost un economist din Santa Lucialaureat al Premiului Nobel pentru economie în anul 1979, împreună cu economistul american Teodor William Schultz (1902 - 1998). 

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni ruseşti

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 12.04.2013

Niciun comentariu: