duminică, 28 aprilie 2013

INFO NUMIS MONDO - 23


1.  Continui să îţi prezint aici alte monede euro test, probă sau de încercare emise de către autorităţile monetare ale statelor europene. Acum admiri monedele emise  de către statul Insulele Feroe.
Insulele Feroe este un arhipelag de insule sub suveranitatea Regatului Danemarcei, situat în Oceanul Atlantic de Nord, la aproximativ jumătatea distanței dintre Norvegia şi Islanda. Suprafața totală este de aproximativ 1400 km.p., cu o populatie de aproape 50000 de locuitori. Capitala statului este oraşul Torshavn.


Pe reversul acestei monede este reprezentată catedrala Havnar din capitala Torshavn.
Catedrala Havnar din Tórshavn este a doua biserică ca vechime din Insulele Feroe şi este situată în centrul vechi al orașului, fiind ridicată la anul 1788. Sus am postat o fotografie de exeterior şi una de interior a catedralei.  

Această monedă s-a dorit a celebra personalitatea lui Nolsoyar Pall.
Nólsoyar Páll, nume real Poul Poulsen Nolsøe (1766 - 1808 sau 1809) este eroul naţional al statului Insulele Feroe. El a fost marinar, constructor de bărci, inventator, fermier şi poet. 

2.  Marii muzeografi şi istorici ai lumii au identificat clădirea de pe bancnota libaneză de 5 livre din anul 1978.
Pe lângă vechiul pod turcesc de piatră de peste râul Naher el Kalb, de pe revers, pe avers se prezintă Clădirea Muzeului Naţional din Beirut.
Muzeul Național din Beirut este principalul muzeu de arheologie din Liban. Colectarea obiectelor a început după Primul Război Mondial, iar muzeul a fost deschis oficial în 1942. Muzeul are în colecție peste 100000 de obiecte, dintre care majoritatea sunt antichităţi și descoperiri medievale.

3.  Mai jos admiri câteva bancnote europene ECU test, proiect sau încercare precursoare ale euroiului de astăzi.

***

DIN ÎNŢELEPCIUNEA
POPOARELOR LUMII

Proverb indian 
Să nu laşi să treacă o zi fără să vezi, 
fără să auzi sau fără să citeşti ceva frumos!
Proverb austriac 
Nu se scutură pământul când tuşeşte puricele.
Proverb belgian 
Economiseşte cât e butoiul plin; 
când e gol, economia nu mai foloseşte.

_________xxXxx__________

CÂTEVA INSIGNE 
SPORTIVE ROMÂNEŞTI
DE LA SPARTACHIADE

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Spartachiada tineretului  - 1956 - atletism

Spartachiada tineretului - 1956 - schi 

A 2-a spartachiadă a tineretului - 1957 - tip a 

A 2-a spartachiadă a tineretului - 1957 - tip b 

Spartachiada de vară a tineretului - 1963 
Spartachiadele au fost competiţii sportive de masă care s-au organizat în România începând cu anul 1958, atât iarna cât şi vara, cu scopul declarat de a forma tineri sănătoşi, apţi pentru muncă şi apărare, ca obiectiv special al politicii partidului comunist de realizare a obiectivului general, de creare a "omului nou". Aceste competiţii au continuat dar cu alte nume schimbate, precum Voinţiada, Ceferiada culminând cu marea competiţie sportivă naţională Daciada. 

__________ooOoo___________

DEŢINĂTORI
AI PREMIULUI NOBEL
PE BABNCNOTELE LUMII
10 coroane 1977 - Norvegia  
Fridtjof Nansen (1861 - 1930) a fost un explorator norvegian, unul dintre cei mai prodigioși exploratori și oameni de știință ai timpului său, totodată un politician remarcabil, care, în anul 1922, a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Câteva vignete de pe acţiuni spaniole 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 28.04.2013

Niciun comentariu: