luni, 8 aprilie 2013

INFO NUMIS MONDO - 20


1.  Continui să îţi prezint aici alte monede euro test, probă sau de încercare. În acest articol admiri monede emise de către statele Anglia şi Capul Verde. Este demn de ştiut că Anglia este membră a Uniunii Europene,  neaderând încă la spaţiul comun al bancnotei euro, iar Capul Verde nu este nici măcar stat european, el fiind un stat african, fostă colonie portugheză.


Anglia (în engleză England) este cea mai mare și cea mai dens populată țară din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Până în anul 1707 Anglia a fost un regat independent. În 1707 a fuzionat cu Scoţia, dând astfel naștere la Regatul Marii Britanii. Statul englez este situat în Europa Occidentală, în Arhipelagul cu acelaşi nume, din Oceanul Atlantic, fiind despărţit de Franţa prin Canalul Mânecii. Anglia se întinde pe o suprafaţă de 132395 km.p. de uscat, la o populaţie de aproximativ 53 milioane de locuitori, capitala funcţionând în oraşul Londra. Sus am postat steagul şi stema Angliei, iar dedesubt o clădire reprezentativă pentru vechea arhitectură londoneză - Palatul Parlamentului.

Această monedă s-a dorit a celebra Tower Bridge, renumitul pod londonez de pe râul Tamisa, pe care şi copii îl recunosc din poze.
Tower Bridge a fost construit între anii 1888 - 1894 și leagă partea de sud cu nordul orașului. Lungimea totală a podului este de 244 m, înălțimea maximă 65 m. Tower Bridge a fost proiectat în stilul neogotic de Horace Jones. Pe malul de nord al Tamisei se află Turnul Londrei și docurile St Katharine. Pe malul de sud se găsește Primăria Londrei. Podul are două turnuri care sunt legate între ele la nivelul superior prin pasarele, care au rolul de a se opune forțelor orizontale exercitate de secțiunile suspendate ale podului de pe părțile dinspre uscat ale turnurilor. Componentele verticale ale forțelor din secțiunile suspendate și reacțiile verticale ale celor două pasarele sunt suportate de cele două turnuri robuste. Pivoții pentru basculare și mașinile necesare deschiderii podului sunt adăpostite la baza fiecărui turn. Culoarea originală a podului a fost maro ciocolatiu, iar în anul 1977 a fost vopsit în roşu, alb şi albastru, în onoarea reginei Elisabeta a II-a, cu prilejul celei de-a 25-a aniversări a urcării pe tron. 

Republica Capului Verde, numită și Republica Capul Verde sau mai pe scurt Capul Verde, este o republică situată în arhipelagul cu acelaşi nume din Oceanul Atlantic , în largul coastelor Africii de vest. Insulele, anterior deșertice, au fost descoperite de navigatorii portughezi în secolul al XV-lea şi au fost colonizate de către aceştia. A devenit stat independent în 1975. Statul se întinde pe o suprafaţă de 4033 km.p. uscat, la o populaţie de aproximativ 0,4 milioane de locuitori, capitala funcţionând în oraşul Praia. Sus am postat steagul şi stema statului Capul Verde iar dedesubt o fotografie din capitală care ne prezintă o statuie a lui Diogo Gomez, scriitor, navigator şi explorator portughez care a trăit între anii 1420 - 1500

2.   Specialişti muzeografi şi numismaţi ai lumii au reuşit să identifice statuieta persoanei feminine de pe bancnota siriană de 5 pound 1988.
Pe lângă Teatrul antic din Borsa pe avers este reprezentată zeiţa romană MinervaMinerva este numele roman al zeiței numite de către greci Pallas Athena. Aceasta era zeița înțelepciunii și a războiului drept. Statuia zeiţei  Minerva,  datată secolul II Î.E.N., a fost descoperită în provincia Suwaida, iar acum este păstrată şi poate fi văzută de către oricine în Muzeul Naţional din Damasc.  

3.  Autoritatea monetară a Libiei recidivează. Acum ne propune noua bancnotă de 20 de dinari, prima de după căderea dictatorului Muammar al Gaddafi.

Pe bancnota de sus, cea veche, este reprezentat Muammar al Gaddafi, în mijlocul altor oameni politici, preşedinţi ai statelor OUA (Organizaţia Unităţii Africane), aflaţi la o consfătuire în Tripoli, capitala Libiei.
Muammar al Gaddafi (1942 - 2011), a condus dictatorial ţara între anii 1969 - 2011, fiind ucis de către revoluţionari puternic susţinuţi de către americani.
Şcoala Taylwan din Ghadames
Moscheea Al Attek din Quijlah
Pe noua bancotă, cea de jos, sunt reprezentate Şcoala Taylwan din localitatea Ghadames şi Moscheea Al Ateek din localitatea Quijlah. Regret că nu pot să-ţi ofer şi alte date despre cele două interesante monumente de arhitectură din Libia. Mă frapează mult faptul că imaginile moscheei de pe bancnotă şi cea din poza aplicată nu prea corespund, dar din documentarea făcută se pare că se numesc la fel, sau poate au fost fotografiate din unghiuri opuse ori la momente diferite de timp.    

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
Michael Flatly, născut 1958, 
coregraf, dansator şi actor american 

  • De câte ori aud “lucrul acesta nu poate fi realizat” știu că sunt aproape de succes.   
Oscar Wilde (1854 - 1900), 
scriitor irlandez 

  • Întotdeauna iartă-ţi duşmanii! Nimic nu-i enervează mai tare.
  • Sunt atât de inteligent încât, câteodată, nu înţeleg nimic din ceea ce spun
___________xxXxx__________

CÂTEVA INSIGNE 
DIN MUNICIPIUL BUCUREŞTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  


A II-a Conferinţă naţională de morfologie
Bucureşti * 16 - 18 mai 1966
Victor Babeş - USSM (?) 
Victor Babeş (născut la data de 4 iulie 1854 în Viena şi decedat la data de 19 octombrie 1926 în Bucureşti) a fost un bacteriolog şi morfopatolog roman, membru al Academiei Române din anul 1893. A fost fiul lui Vicenţiu Babeş, originar din Banat. În colaborare cu Victor Andre Cornil, este autorul primului tratat de bacteriologie din lume (Bacteriile şi rolul lor în anatomia şi histologia patologică a bolilor infecţioase) şi prin care a pus bazele moderne ale acestei ştiinţe. De asemenea, este fondatorul şcolii româneşti de microbiologie. Îşi începe cariera ştiinţifică în Budapesta ca asistent în laboratorul de anatomie patologică. În anii 1885 – 1886 lucrează în Berlin în laboratoarele lui Rudolf Virchow şi Robert Koch. În 1881 primeşte titlul de profesor asociat (doctor-docent) iar în 1885 postul de profesor de histopatologie la Universitatea din Budapesta. În 1887 Victor Babeş este chemat la Bucureşti ca profesor la catedra de Anatomie Patologică şi Bacteriologie. În  1892 publică împreună cu Gheorghe Marinescu şi Paul Blocq un Atlas de Histologie patologică a Sistemului Nervos. A editat timp de mai mulţi ani Analele Institutului de Patologie şi Bacteriologie din Bucureşti. A deţinut şi titlurile de membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris şi ofiţer al Legiunii de Onoare (Franţa)

AS (Asociaţia Sportivă) Aeronautica
Secţia navomodelism - Bucureşti - 1965 
AS Aeronautica a fost asociaţie sportivă de aviaţie cu vechi tradiţii din Bucureşti. În scopul confirmării şi recunoaşterii calităţii piloţilor români, asociaţia organizează un raid african cu trei avioane de şcoală peste continentul african. La împlinirea a 50 de ani de la eveniment s-a turnat medalia de mai jos.
Fondurile necesare raidului au fost asigurate în cea mai mare parte de către Primăria București, care s-a simțit obligată să patroneze un raid de o asemenea anvergură, în cadrul căruia orașul București figura atât ca punct de plecare cât și ca punct de sosire. Subsecretarul de stat al Aerului a asigurat ceea ce era mai important și anume avioanele, motoarele, piesele de schimb etc Se înţelege că avioanele au fost pilotate de "crema" aviaţiei române; George Davidescu şi Gheorghe Jienescu, Alexandru Cernescu și Gheorghe Olteanu; Mihail Pantazi și Anton Stengher. Reîntoarcerea în țară s-a făcut pe aeroportul Băneasa, unde sunt întâmpinați de o mulțime de oameni. Eroii sunt întâmpinați de către înalte personalități ale vremii: miniștrii Apărării și al Aerului, președintele Federației Aeronautice Internaționale, primarul capitalei, comandantul aviației militare etc  . 

Al V-lea Pavilion de mostre - Bucureşti '71
În timpul regimului comunist, anual se organizau expoziţii de prezentare a celor mai noi realizari ale economiei şi cercetării româneşti. Acestea se făceau în scopul de a ne face mai cunoscuţi pe piaţa mondială dar şi dintr-un exces de mândrie patriotică.

A II-a Conferinţă profesională internaţională
15 - 20 mai 1962 - Bucureşti  

Al VII-lea Congres internaţional minier  - Bucureşti '72

Primăria capitalei
Hotelul "Intercontinental"
București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum și câteva clădiri reprezentative ale Bucureștiului. 
Județul Ilfov (Sectorul agricol Ilfov înainte de anul 1997) este un județ din România, care înconjoară municipiul București. Reședința oficială este orașul București și majoritatea instituțiilor județene își au sediul acolo, deși orașul însuși nu face parte din teritoriul administrat de județ. Ca subunități administrative județul are 8 orașe - Voluntari, Pantelimon, Măgurele, Buftea, Bragadiru, Chitila, Otopeni, Popești-Leordeni și 32 de comune. Județul se întinde pe o suprafață de de 1583 km.p. și numără aproximativ 365000 de locuitori. Sus admiri harta și stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Ilfov, iar dedesubt câteva clădiri inconfundabile ale Bucureștiului și deci și ale județului Ilfov.  
Palatul Parlamentului
Ateneul Român


__________ooOoo__________

SUA - 1 dolar xxx - Seria 701 
Numai pentru uzul militarilor
Washington Irving (1783 - 1859) a fost un scriitor american de proză umoristică, de mare succes în epocă, cu ușoare accente de satiră politică, într-un stil romanțat și grațios.
Câteva ornamente decorative marginale
de pe acţiuni spaniole

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 08.04.2013

Niciun comentariu: