joi, 18 aprilie 2013

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 162


SUEDIA

SULTANATUL 
MUSCAT ŞI OMAN

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
Grigore Moisil (1906 - 1973) 
matematician român
  • Nu există inimă mai mare pe lume decât inima care ştie să ierte.
  • Spre deosebire de vin, ştiinţa nu trebuie lăsată să se învechească.
  • Duşmanii se recrutează dintre prieteni.


________xxXxx________

CÂTEVA MEDALII
DIN JUDEŢUL CONSTANŢA

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".


Revista "Marina română" 
1990 - 10 ani - 2000  
Revista "Marina Română" este revista Forţelor navale române. Primul număr al acestei reviste militare de specialitate a apărut în anul 1990. Sus poţi admira un număr special al acestei reviste.

20 de ani de la prima colecistectomie laparoscopică 
din România - Constanţa * 3 decembrie 1991
Profesor doctor V.Sârbu şi B.Descottes
Academia română - Secţia de ştiinţe medicale
Bucureşti - 2011 
Universitatea "Ovidius" - Facultatea de medicină - Constanţa 
Dobrogeţia - Ateneum - (Monumentul de la Adamclisi) 
Această medalie are diametrul de 60 de mm.
Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman în Adamclisi, județul Constanța, ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr. Acesta a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat în ruine. În muzeul adăpostit în interiorul acestuia se găsesc părți din monumentul original. Construcția este situată în regiunea podișului Negru Vodă, lângă comuna Adamclisi, la 60 km sud-vest de Constanța, pe drumul național Călărași - Constanța. Tropaeum Traiani este unul dintre cel mai importante monumente antice de pe teritoriul României. Primele săpături au fost întreprinse începând cu anul 1882 de către Grigore Tocilescu. Monumentul, în varianta în care a fost reconstituit de către arheologi, este alcătuit dintr-un soclu cilindric, care are la bază mai multe rânduri de trepte circulare, iar la partea superioară un acoperiș conic, cu solzi pe rânduri concentrice de piatră, din mijlocul căruia se ridică suprastructura hexagonală. La partea superioară se află trofeul bifacial, înfățișând o armură cu patru scuturi cilindrice. La baza trofeului se află două grupuri statuare care conțin fiecare reprezentarea trupurilor a trei captivi. Înălțimea monumentului împreună cu trofeul este aproximativ egală cu diametrul bazei și anume circa 40 m. De jur împrejur, cele 54 de metope din calcar de Deleni, înfățișează în basorelief scene de război. Metopele erau lespezi dreptunghiulare cu înălțimea de 1,48‐1,49 m. Din cele 54 metope inițiale, se mai păstrează 48. Deasupra metopelor se află o friză cu 26 de creneluri, din care s-au păstrat numai 23, sculptate și ele în basorelief, care alcătuiesc coronamentul nucleului circular.

 
Ansamblul, din care făcea parte monumentul, mai cuprindea un altar funerar, pe ai cărui pereți se aflau înscrise numele celor aproximativ 3.800 de soldați romani căzuți probabil în lupta de la Adamclisi, și de asemena un mausoleu, cu trei ziduri concentrice, în care se pare că a fost înmormântat comandantul (praefectus castrorum), care, cu prețul vieții sale, a decis victoria din anul 102. La 2 km vest de monumentul triumfal a fost întemeiată de Traian cetatea romană Tropaeum Traiani, care este menționată în inscripții pentru prima dată ca municipiu în anul 170. În Complexul muzeal Tropaeum Traiani pe lângă "Monumentul triumfal Tropaeum Traiani" și "cetatea Tropaeum Traiani" (care datează din secolul al II-lea) se află și muzeul de sit. 
 
Clădirea muzeului, inaugurată în 1977, este concepută ca un lapidarium și cuprinde numeroase vestigii arheologice descoperite în cetate și împrejurimi. Pe o parte a muzeului sunt expuse metopele, friza inferioară și cea superioară, pilaștrii, crenelurile și blocurile de parapet ale stilului attic festonat. În centrul sălii este expusă statuia colosală a trofeului, inscripția și friza cu arme. Celelalte exponate sunt constituite de colecțiile ceramice (vase aparținând culturii Hamangia, ceramică getică, amfore grecești, romane și bizantine), opaițe, unelte, podoabe, fragmente de apeducte, sculptură, documente epigrafice. (Sursa - NET - Marilena Tun)


150 de ani de la naşterea lui Thoma Ionescu
50 de ani de la moartea lui Victor Gomoiu
Thoma Ionescu * 1860 - 1926
Victor Gomoiu * 1882 - 1960 
Societatea română de istorie a medicinei
(fondată 1929) 
Facultatea de medicină
A 40-a reuniune naţională de istorie a medicinei
Constanţa - 2010 
Thoma Ionescu (1860 - 1926) a fost un medic chirurg și anatomist român, profesor universitar, inițiator al unor tehnici noi chirurgicale, întemeietorul școlii românești de chirurgie și de anatomie topografică, membru de onoare al Academiei Române.
Victor Gomoiu (1882 - 1960) a fost un medic chirurg și istoric al medicinei, care a îndeplinit temporar funcția de Ministru al Sănătății și Ocrotirii Sociale în guvernul lui Ion Antonescu (septembrie 1940).

Asociaţia filateliştilor "Tomis" - Constanţa
Carto Constanţa * 12 - 17 august 2011
(Cazinoul din Constanţa)
Expoziţia cartofilă - Constanţa - 12 august 2001   
Cazinoul din Constanța este o clădire istorică, una dintre cele mai reprezentative clădiri ale orașului, un adevărat simbol, inaugurat în luna august a anului 1910, pe faleza din Constanţa.  Cazinoul a reprezentat una dintre clădirile emblemă ale Constanței. În zona în care se află astăzi mai fusese, între 1880 - 1902, o construcție de lemn, o cazină, cum se numea – loc pentru spectacole de teatru, baluri, loc de recreare pentru turiști. Construcția unui edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene a început prin anul 1904. Inițial, planurile sunt întocmite de către arhitectul buzoian Petre Antonescu, care proiectează o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești. După terminarea fundațiilor, însă, planurile sunt schimbate, Primăria încredințând modificarea lor unui arhitect străin - Daniel Renard - care renunță la principiile stilului românesc, în favoarea unui melanj de motive decorative ce încarcă și mai mult greoiul ansamblu. Construit începând cu anul 1908, în stilul Art Nouveau, sub influența cosmopolitană a cazinourilor epocii, edificiul constănțean este terminat în 1910, când este și inaugurat. Lucrări de restaurare și modernizare ale Cazinoului sunt efectuate în anul 1937 de către proiectantul Daniel Renard, dar şi în anul 1986 de către un colectiv de artiști plastici alcătuit din Sorin Dumitru, Gheorge Firca, Ioan Miturca, Nae Mira, Nicolae Moldoveanu. Atunci au fost executate lucrări de pictură baroc-frescă, stucatură şi vitralii.

21 mai 2002 - Ziua municipiului Constanţa
Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena
Constanţa - Tomis - Constantiana


Municipiul Constanța este situat pe coasta Mării Negre, în partea de sud-est a României, în regiunea istorică Dobrogea, reședință a judeţului cu acelaşi nume şi cel mai mare oraș al regiunii de dezvoltare Sud-Est. Alături de oraşul Cluj Napoca, Constanța este orașul cu cel mai ridicat standard de viață din România. Conform recensământului din anul 2011, Constanța avea 254693 locuitori. Constanța este orașul cel mai vechi atestat de pe teritoriul României. Prima atestare documentară datează din anul 657 ÎEN, când pe locul actualei peninsule (și chiar sub apele de azi, în dreptul Cazinoului) s-a format o colonie greacă, numită Tomis. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, precum şi pozele câtorva clădiri inconfundabile din Constanţa.
Farul genovez
Mocheea mare (Carol I)

Județul Constanța este județul cel mai urbanizat din România, populația care locuiește în orașe numărând puţin peste 500000 de locuitori din totalul de aproximativ 760000 de locuitori. Județul este situat în extremitatea SE a României, are o suprafaţă de 7071 km.p., iar capitala judeţului este oraşul cu acelaşi nume, Constanţa. Ca subunităţi administrative judeţul are 3 municipii - Constanța, Medgidia și Mangalia, 9 oraşe - Băneasa, Eforie, Cernavodă, Hârșova, Murfatlar, Năvodari, Negru Vodă, Techirghiol, Ovidiu şi 58 de comune. Deasupra am postat harta, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale judeţului, iar dedesubt pozele câtorva clădiri reprezentative ale judeţului Constanţa.   
Palatul administrativ
Farul - Constanța


__________ooOoo_________

DEŢINĂTORII
PREMIULUI NOBEL 
PE BANCNOTELE LUMII

Chile - 5000 pesos 1996 
Gabriela Mistral (1889 - 1957) este pseudonimul lui Lucila de María del Perpetuo Socorro Godoy Alcayaga, poetă din Chile, distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură în anul 1945. Câteva dintre volumele sale sunt; Sonetele morții, Dezolare, Duioșie, Limba lui Marti, Așchie şi Cramă.

Câteva vignete de pe acţiuni belgiene

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 18.04.2013

Niciun comentariu: