vineri, 19 aprilie 2013

INFO NUMIS MONDO - 22


1.  Continui să îţi prezint alte monede euro test, probă sau încercare emise de către autoritatea monetară a statului european Estonia. 
  
Estonia este un stat în regiunea baltică, Europa de Nord. Statul se întinde pe o suprafaţă de 45226 km.p., la o populaţie de aproximativ 1,3 milioane de locuitori, iar capitala funcţionează în oraşul Tallinn. Deasupra am postat steagul, stema şi o vedere de noapte a capitalei estoniene. .


Această monedă s-a dorit a celebra aniversarea semnării Tratatului de la Roma. Tratatul de la Roma se referă la tratatul prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC) și a fost semnat de Franţa, RFG, Olanda, Italia, Belgia şi Luxemburg la data de 25 martie 1957. Inițial, numele complet al tratatului era Tratat de instituire a Comunității Economice Europene. Totuși, Tratatul de la Maastricht l-a amendat eliminând, printre alte lucruri, cuvântul "Economic" atât din numele comunității cât și al tratatului. Din acest motiv tratatul este denumit de cele mai multe ori Tratat de instituire a Comunității Europene sau Tratatul CE.
Această monedă s-a dorit a celebra renumitul Castel Toompea din Tallinn. Castelul Toompea (în latinăCastrum Danorum - Castrul danezilor) este situat pe dealul de calcar Toompea din centrul oraşului Tallinn, fiind un simbol al oraşului încă din secolul al XIII-lea.   

Primul castel de lemn se crede că a fost construit pe deal în secolul al X-lea, acesta constituindu-se ca nucleul viitoarei localităţi, şi mai târziu, capitale estoniene - Tallinn. Castelul a fost de multe ori reconstruit, însă turnul Pikk Hermann încă domină castelul şi oraşul. Astăzi castelul adăposteşte Parlamentul estonian.  

2.  Specialistii numismaţi si muzeografi ai lumii au identificat basorelieful reprezentat pe bancnota libaneză de o livră din anul 1980.
Pe lângă Templul lui Jupiter de la Baalbek şi Peştera Jeita, bancota de mai sus ne prezintă pe avers, în colţul din drepta jos, interesantul basolerelief, prezentat, la scară mărită, în poza de mai jos.
Acesta este un basorelief în detaliu de pe coloanele corinthiene ale templului roman al zeului Jupiter din localitatea Baalbek - Liban. În mitologia romană Jupiter sau Iupiter deținea același rol precum cel al lui Zeus în mitologia greacă. El era numit Jupiter Optimus Maximus (Jupiter Cel mai Înalt, Cel mai Mare), fiind zeitatea supremă a statului roman, care avea în grijă legile și ordinea socială.
Baalbek este un oraș libanez situat în valea Begaa, la est de râul Litani. În perioada romană oraşul era cunoscut sub numele de Heliopolis. Templul de aici a fost una dintre cele mai mari sanctuare ale imperiului și se constituie ca una dintre cele mai bine păstrate ruine romane din Liban. Aici, se zice că, veneau zeii şi se închinau. Orașul este situat la aproximativ 85 km nord-est de Beirut și aproximativ 75 km nord de Damasc. În prezent oraşul Baalbek are o populaţie de aproximativ 72000 de locuitori, în majoritate musulmani şiiţi.  
 
Peştera Jeita este în fapt un sistem de două peşteri distincte, dar cu un tunel de comunicare între ele, care  acopera o lungime totală de aproape 9 km.  Pesterile sunt situate pe valea râului Nahr al-Kalb, în localitatea Jeita, la 18 km nord de capitala Beirut. Peştera a fost descoperită de către reverendul William Thompso în anul 1836. Aceasta peşteră poate fi vizitată doar cu barcă deoarece este inundată de un râu subteran care asigură apa potabilă pentru mai mult de un milion libanezi.

3.  Continui să îţi prezint mai jos alte câteva bancnote euro test emise de către unele autorităţi monetare ale Europei. 

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
Corneille (1606 - 1684) 
scriitor francez 
  • Îţi trebuie memorie bună după ce ai minţit.
  • Felul în care dăm valorează mai mult decât ceea ce dăm.
Jules Henri Poincare (18554 - 1912) 
matematician şi fizician francez
  • Dovedim prin logică, dar prin intuiţie descoperim.
_______xxXxx_______

CÂTEVA 
INSIGNE SPORTIVE  
ALE SPARTACHIADELOR


INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc 

CCS (Consiliul Central al Sindicatelor)  
Spartachiada sindicală

Spartachiada satelor - 1953

Spartachiada militară de iarnă

Spartachiada militară de iarnă - 1955
MFA - (Ministerul Forţelor Armate)

A IV-a Spartachiadă a tineretului - 1959
Spartachiada a fost o manifestare sportivă de masă, organizată din iniţiativa Partidului Comunist Român, parte a programului politic de formare a "omului nou", pentru a pregăti cetăţenii României pentru muncă şi apărare. Spartachiada ca şi Voinţiada au precedat marea competiţie sportivă naţională Daciada, de mai târziu.  
___________ooOoo___________

DEŢINĂTORI
AI PREMIULUI NOBEL
PE BANCNOTELE LUMII
Gibraltar - 50 pound 1995
Winston Leonard Spencer Churchill (1874 - 1965) a fost un om politic britanic, prim-ministru al Regatului Unit în al doilea război mondial. Deseori apreciat ca fiind unul din cei mai mari lideri de război ai secolului, a servit ca prim-ministru în două mandate (1940-1945) și (1951-1955). A fost ofițer în Armata Britanică, istoric, scriitor și artist. Este singurul prim-ministru britanic laureat al Premiului Nobel pentru literatură în anul 1953 și a fost prima persoană care a primit titlul onorific de Cetăţean de Onoare al Statelor Unite ale Americii.

teva vignete de pe acţiuni cehe


MOUSAIOS - 19.04.2013

Niciun comentariu: