duminică, 28 aprilie 2013

MONEDE EURO COMEMORATIVE - VATICAN 2


Această monedă euro comemorativă din Vatican a fost emisă în lunile septembrie - octombrie 2007, într-un tiraj de 100000 de exemplare pentru a celebra cea de-a 80-a aniversare a Sanctităţii Sale Papa Benedict al XVI-lea.
Benedict al XVI-lea, născut Joseph Alois Ratzinger, (născut la data de 16 aprilie 1927 în localitatea Marktl am Inn din landul Bavaria, Germania), a fost papă al Bisericii Catolice, ales la 19 aprilie 2005, ca succesor al papei Ioan Paul al II-lea. Este al 265-lea papă în istoria Bisericii Romano-Catolice și primul papă german după 482 de ani. Înaintea alegerii sale ca papă cardinalul Ratzinger a fost decan al colegiului cardinalilor și președinte al Comisiei pontificale teologice internaționale. După anunțul retragerii, făcut pe data de 11 februarie 2013, a renunțat la funcție în data de 28 februarie 2013, ora 20,00 - ora Europei centrale. Noul său titlu este acela de „papă emerit”.

Această monedă euro comemorativă din Vatican a fost emisă în luna octombrie 2008, într-un tiraj de 100000 de exemplare pentru a celebra Anul dedicat Sfântului Apostol Pavel cu ocazia împlinirii a două mii de ani de la naşterea sa. Gravorul acestei monede este artista italiană Luciana De Simoni. 
Luciana De Simoni este un artist gravor şi sculptor italian care s-a născut în Frascati la data de 24 martie 1957
Apostolul Pavel (născut anul 5 - decedat anul 67 EN) este, probabil, cel mai influent misionar creștin timpuriu. Este cunoscut de asemenea ca "Pavel apostolul", "Sfântul Pavel" și "Saul din Tars". Scrierile atribuite lui de către biserică (epistolele pauline) formează o parte considerabilă a Noului Testament. Influența asupra gândirii creștine din epistolele atribuite lui a fost semnificativă, în parte datorită faptului că a fost considerat un apostol proeminent al creștinismului în răspândirea Evangheliei prin comunitățile creștine timpurii din Imperiul Roman.

Această monedă euro comemorativă din Vatican a fost emisă în anul 2009, într-un tiraj de 106084 exemplare pentru a celebra Anul internaţional al astronomiei.  În partea centrală a monedei sunt ilustrate alegoria naşterii stelelor şi planetelor şi câteva instrumente astronomice. Elementele grafice sunt inspirate de frescele lui Michelangelo din Capela Sixtină. 
Anul Internațional al Astronomiei (AIA) a reprezentat aniversarea timp de un an a astronomiei, pe parcursul anului 2009, coincizând cu cea de-a 400-a aniversare a primelor observații astronomice cu o lunetă făcute de către Galileo Galilei și cu publicarea lucrării Astronomia nova de către Johannes Kepler, în secolul al XVII-lea. Această inițiativă a fost o oportunitate pentru locuitorii Pământului pentru a înțelege mai bine rolul astronomiei în îmbogățirea culturilor umane. Mai mult decât atât aceasta servit ca platformă pentru informarea publicului cu privire la ultimele descoperiri astronomice, punându-se accent pe rolul esențial al acesteia în educația științifică. 
Capela Sixtină este capela palatului papal din Vatican și este una din cele mai faimoase comori artistice ale Europei. A fost construită între anii 1472 - 1483, în timpul pontificatului papei Sixtus al IV-lea, de unde îi provine numele. Capela are o formă dreptunghiulară, măsurând 40,93 metri în lungime și 13,41 metri lățime, corespunzând - conform tradiției biblice - dimensiunilor Templului lui Solomon. Înălțimea este de 20,70 metri, plafonul este în formă de boltă, pereții laterali au 12 ferestre iar pardoseala este din mozaic policrom de marmoră. Planurile arhitectonice aparțin lui Baccio Ponteli iar lucrările de construcție au fost executate sub supravegherea lui Giovannino de'Dolci.  Primul serviciu religios a fost celebrat la data de 9 august 1483. În anul 1508 papa Iuliu al II-lea i-a încredințat lui Michelangelo pictarea plafonului, care inițial reprezenta un cer albastru cu stele aurii. Executarea acestei lucrări a durat patru ani (1508 - 1512), artistul depune un efort istovitor, lucrează mai mult singur, stând ore în șir pe schele. La final lucrarea conţine 3000 de chipuri umane pe aproape 500 de metri pătraţi tavan.  În anul 1535 Michelangelo începe pictarea peretelui de deasupra altarului la cererea papei Paul al III-lea, cu tema „Judecata de Apoi”, pe care o termină după șase ani. Tema capătă dimensiuni uriașe, fresca înfățișează figuri și scene pline de groază, reflectând propria reprezentare a artistului, care trecea pe atunci printr-o dureroasă criză de credință. Pe 31 octombrie 1541 papa dezvelește cu mult fast pictura. Autoritățile bisericești și opinia publică rămân stupefiate la vederea atâtor corpuri goale, fără nicio acoperire, în cea mai importantă biserică a creștinătății. Artistul este învinuit de imoralitate, obscenitate și blasfemie. Cardinalul Carafa organizează o campanie („Campania frunzelor de viță”) pentru acoperirea organelor genitale. Această acțiune va avea loc după moartea lui Michelangelo şi va fi executată de unul din ajutoarele sale, Daniele da Voltera, în anul 1558. Cu ocazia lucrărilor de restaurare din anii '90 ai secolului al XX-lea, aspectul original a fost refăcut în cea mai mare parte.

 ***


GÂNDURI, RÂNDURI

DEDICATE FEMEILOR

Winslow Homer (1836 - 1910) a fost un pictor peisaj și grafician american.

___________xxXxx___________


CÂTEVA INSIGNE

DIN MUNICIPIUL BUCUREŞTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  


Expoziţia austriacă - Bucureşti - 1965 

Expoziţia industrială cehoslovacă - Bucureşti - 1969 

Expoziţia CSSR - 1962 - Bucureşti
În timpul vremurilor comuniste se stabilise obiceiul unor schimburi de expoziţii de cercetare şi dezvoltare industrială între statele comuniste, şi nu numai, ale lumii.

ELORG - Bucureşti '80
Acasă
Elorg este o companie de consultanţă pe piaţa mondială a exporturilor, care are o filială şi în Romînia, la Bucureşti. Sus am postat logo-ul companiei de consultanţă - Elorg.  

Editura "Ion Creangă" - Bucureşti
Editura Ion Creangă a fost o editură fondată în anul 1969, în municipiul Bucureşti - România. A publicat în general literatură bogat ilustrată pentru copii, literatură ştiinţifico - fantastică și literatură fantastică.
 
Ion Creangă (născut la 1 martie 1837 la Humuleşti şi decedat la 31 decembrie 1889 la Iaşi) a fost un scriitor român. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice "Aminitiri din copilărie". 

Primăria capitalei
Sala Palatului 
Arena naţională
Palatul Parlamentului
București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum și câteva clădiri reprezentative ale Bucureștiului.  


__________ooOoo_________

DEŢINĂTORI 
AI PREMIULUI NOBEL 
PE BANCNOTELE LUMII
20000 zloţi 1989 - Polonia 
Marie Curie, născută Maria Salomea Skłodowska (născută 1867 la Varşovia şi decedată 1934 la Sancellemoz, Franţa) a fost o savantă poloneză stabilită în Franţa, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost prima femeie care a primit un premiu Nobel și singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică - 1903 pentru studiu în domeniul Radioactivităţii, împreună cu soţul şi Antoine Henri Becquerel, şi chimie - 1911, singură, pentru izolarea unui nou element chimic -radiu). A introdus în fizică termenul de radiocativitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină. A fost soția unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie, și mama unei laureate a Premiului Nobel (Irene Joliot Curie). 

Câteva ornamente decorative marginale de pe acţiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 28.04.2103

Niciun comentariu: