vineri, 12 aprilie 2013

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 161


SUDAN

SUDANUL DE SUD

***

PICĂTURI PENTRU OCHI
de Nicolae Rotaru,
scriitor argeșean, născut 1950 
  • Moartea e scadența curajului.
  • Nu contează cât ai trait, ci câte și ce urme ai lăsat.
  • Geniul nu se moștenește.  

________xxXxx_________

O INSIGNĂ 
ŞI CÂTEVA 
JETOANE ROMÂNEŞTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 


Insignă - Sportiv complet junior 
OSR (Organizaţia Sportului Românesc)
În decembrie 1912 se infiinteaza Federatia Societatilor Sportive din Romania (FSSR), reunind Uniunea Societatilor Romane de Sporturi Atletice, Asociatia cluburilor de fotbal, Federatia societatilor de sporturi de iarna precum si alte asociatii si cluburi sportive individuale ce existau la acea vreme. In 1915 se recunoaste personalitatea juridică a FSSR, aceasta transformandu-se apoi in UFSR, (Uniunea Federatiilor Sportive din Romania). In anul 1933 existau 11 federatii sportive. În anul 1929 apare Legea educatiei fizice si se înfiinţează Oficiul National de Educatie Fizica (ONEF) ca institutie de stat. In 1940 UFSR structura de drept privat este desfiintata, patrimoniul si activitatea fiind preluate de către OSR (Organizaţia Sportului Românesc), institutie de stat subordonata initial presidentiei consiliului de ministri si apoi subsecretariatului de stat al educatiei extrascolare. OSR este desfiintată prin lege în 1944 si se reînfiinteaza UFSR, persoana juridica de drept privat care va functiona pe lângă Ministerul Culturii. UFSR a fost desfiintată în 1946, înfiinţându-se apoi OSP (Organizatia sportului popular), institutie de stat care se va restructura şi ea in 1948, federatiile sportive devenind sectii ale directiei tehnice in 1949. CC al PMR desfiinteaza OPS si creeaza CCFS (Comitetul de cultura fizica si sport). Iată o parte a framântărilor  organizatorice ale sportului românesc. Să ne mai întrebîm de ce întârzie să apară rezultate mari în sport? 
Jeton marcă - 38 - Biroul "Documente secrete"
Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor 

Jeton - Thoma Constantinescu 
Acest jeton este realizarea artistică 
a renumitului gravor bucureştean M. Carniol - fiul

Jeton - Schela "Steaua Română" - 200 unităţi 

Jeton - Schela "Steaua Română" - 50 unităţi 
La data de 17 septembrie 1895 se întemeiazã marea societate de petrol "Steaua Românã" cu sediul în Bucureşti şi punct de lucru în oraşul Câmpina din judeţul Prahova. În cadrul acestei societăţi funcţionau o rafinărie dar şi o schelă de extracţie petrolieră, purtând acelaşi nume.
Sus am postat două fotografii din epocă reprezentând industria petrolieră la Câmpina, o acţiune, o medalie, un anunţ publictar şi logo-ul Rafinăriei "Steaua Română".   
________ooOoo________

SUA - 20 dolari 1969 - Seria 681
Numai pentru uzul militarilor

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni ungureşti 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 12.04.2013

Niciun comentariu: