joi, 4 aprilie 2013

MONEDE EURO COMEMORATIVE - SAN MARINO 1


Această monedă euro comemorativă san marineză a fost emisă în luna decembrie a anului 2004, într-un tiraj de 110000 de exemplare, pentru a celebra personalitatea lui Bartolomeo Borghesi - istoric şi numismat. 
Bartolomeo Borghesi (1781 - 1860) a fost un numismat şi epigrafist italian naturalizat San Marino. Epigrafia este o disciplină auxiliară a istoriei care se ocupă cu descifrarea și cu interpretarea inscripțiilor vechi, făcute de obicei pe piatră, metal, lemn etc. Este recunoscut ca întemeietorul disciplinei ştiinţifice - numismatica.

Această monedă euro comemorativă san marineză a fost emisă în luna octombrie a anului 2005, într-un tiraj de 130000 de exemplare, pentru a celebra  Anul mondial al fizicii - 2005. În centrul monedei este redată o interpretare liberă a picturii alegorice ce îl prezintă pe Galileo Galilei, cunoscută sub numele de „la fisica antica” sau studiul planetelor. 


Galileo Galilei (1564 - 1642) a fost un fizician, matematician, astronom și filosof italian care a jucat un rol important în revoluţia ştiinţifică. Printre realizările sale se numără îmbunătățirea telescopaelor și a observațiilor astronomice. Galileo a fost numit „părintele astronomiei observaționale moderne”, „părintele fizicii moderne”, „părintele ştiinţei”, și „părintele științei moderne”.

Această monedă euro comemorativă san marineză a fost emisă în luna octombrie a anului 2006, într-un tiraj de 120000 de exemplare, pentru a comemora 500 de ani de la moartea lui Cristofor Columb. 
Cristofor Columb (italiană - Cristoforo Colombo, portugheză - Cristóvão Colombo, spaniolă Cristóbal Colón, născut 1451 şi decedat 1506) a fost un navigator italiano-spaniol. A navigat spre vest peste Oceanul Atlantic în căutarea unei rute spre Asia, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent- America.

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
George Bernard Shaw,
scriitor irlandez (1856 - 1950)  
  1. Dansul este o exprimare verticală a unei dorinţe orizontale.
  2. Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă: Dumnezeu se va ocupa de asta.
  3. Decenţa nu poate fi discutată fără indecenţă.

__________xxXxx__________

CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEŞTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - Bucureşti - Polonia * 1944 - 1974

Insignă - CSTA - Bucureşti
(Clubul Sporturilor Tehnico Aplicative)
CSTA - Bucureşti a fost infiintat in anul 1968 de către Federatia Romana de Modelism, cu activitate de aeromodelism si navomodelism, pentru sportivii bucuresteni. Aici s-au pregatit loturile noastre nationale. Clubul deţine o pista de aeromodelism circulară (diametrul 45 metri, cu gard de protectie inalt de 3 m), betonata, cusete pentru 10 echipe, debarcader, poligoane de navomodelism, precum şi ateliere mecanice. Ulterior clubul s-a lărgit cu o secţie de motorete şi şcoală de şoferi. Clubul are în palmares peste 40 de trofee naţionale şi internaţionale.         

Insignă - Campionate mondiale (de handbal) - Bucureşti - 1953
De remarcat valoarea şi tradiţia ţării noastre în practicarea sporturilor pe echipe, în special handbal. În anul 1953 România a fost capabilă să organizeze o ediţie a Campionatelor mondiale de handbal!

Insignă - Congresul internaţional de medicină
şi farmacie militară - Bucuresti - 1937

Insignă - AVIROM - Bucureşti
AVIROM este prescurtare de la numele - Asociaţia crescătorilor de păsări şi animale mici din România. Această asociaţie are filiale în mai multe localităţi din ţară.
___________ooOoo__________

SUA - 10 dolari 1968 -  Seria 661
Numai pentru uzul militarlor

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni româneşti

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 04.04.2013

Niciun comentariu: