vineri, 19 aprilie 2013

MONEDE EURO COMEMORATIVE - VATICAN 1


Această monedă euro comemorativă din Vatican a fost emisă în data de 15 decembrie 2004, într-un tiraj de 100000 de exemplare pentru a celebra cea de-a 75-a aniversare a atestării statului Cetatea Vaticanului.  Partea centrală a monedei reprezintă schematic pereţii Cetăţii Vaticanului, împreună cu Bazilica Sf. Petru în prim-plan.
Bazilica Sfântul Petru din Roma se găsește în Cetatea Vaticanului, înăuntrul statului pontifical, în monumentala Piazza San Pietro. Imensul edificiu - lung de 186 metri, înălțimea cupolei de 119 metri, cu o suprafață totală de peste 15000 m.p. este ca mărime al doilea lăcaș sacru al creștinătății (după Bazilica  Notre Dame de la Paix din localitatea Yamoussoukro, statul african Coasta de Fildeş, care are suprafață de circa 30000 m.p.). Bazilica este rezultatul unor lucrări dea lungul mai multor secole. Fațada în stil baroc este dominată de statuile Mântuitorului, a Sfântului Ioan Botezătorul și a 11 Apostoli (cea a sfântului Apostol Petru se găsește în interior). În interior se poate admira un mare număr de statui în marmură, travertin sau bronz.  

Această monedă euro comemorativă din Vatican a fost emisă în luna decembrie 2005, într-un tiraj de 100000 de exemplare pentru a celebra cea de-a 20-a Zi Mondială a Tineretului, celebrată la Köln, în august 2005. În centrul monedei este ilustrată Catedrala din Köln.  


Domul din Köln (cu numele oficial „Hohe Domkirche St. Peter und Maria”) este o biserică romano-catolică situată în orașul  Koln, Germania. Patronul protector al domului este Sf. Petru și Maica Domnului. Domul din Köln are o înălțime de 157,38 m. Construcția impozantă a domului a fost ridicată în stil gotic. Între anii 1880 -1884 domul a fost cea mai înaltă clădire din lume. Domul din Köln este declarat din anul 1996 patrimoniu mondial UNESCO.

Această monedă euro comemorativă din Vatican a fost emisă în luna noiembrie 2006, într-un tiraj de 100000 de exemplare pentru a celebra cel de-al 5-lea centenar al Gărzii elveţiene pontificale.  Moneda prezintă un membru al gărzii eleveţiene depunând jurământul de loialitate faţă de papă.
Garda elvețienă pontificală este o structură militară aflată în serviciul papei încă din anul 1506. Garda elvețiană a fost angajată în principal pentru serviciul de pază al papei, participând însă și la numeroase lupte în istorie. În anul 1914 s-a stabilit numărul de soldați care alcătuiesc acest corp special la 100, plus 6 ofițeri (inclusiv comandantul gărzii). În prezent, Garda elvețiană se ocupă de siguranța papei și a statului Vatican, supraveghind apartamentele palatului papal și menținând ordinea pe timpul ceremoniilor religioase. Apartenența la Garda elvețiană cere: sex masculin, cetățenie elvețiană, religie catolică, satisfacerea stagiului militar în armata elvețiană, încheiat cu obținerea unui „certificat de bună purtare”, vârsta între 19 și 30 de ani, înălțimea peste 174 centimetri, celibatar (căsătoria este admisă numai de la gradul de caporal în sus).

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ
de Mihai Moleşag - Tulcea

VIS A VIS DE GRIPA PORCINĂ

Văzându-i lipsa de respect,
În minte vorbele-astea-mi vin:
-   Deşi de gripă nu-i suspect,
Tot are el ceva porcin !

EVOLUŢIE

O duc cu mult mai bine ca-n trecut,
Acestei stări de fapt deţin controlul
Şi pot să dovedesc că mi-au crescut
Şi glicemia şi colesterolul !

__________xxXxx__________

CÂTEVA 
INSIGNE ŞI MEDALII 
DIN JUDEŢUL IAŞI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  


Insignă - Al XIV-lea simpozion naţional de 
anestezie şi terapie intensivă
Iaşi * 12 - 13 mai 1989

Insignî - Combinatul de utilaj greu "Fortus" Iaşi
Fortus Iași (fostă Combinatul de Utilaj Greu Iași) este o compania  producătoare de utilaj greu din România. În iunie 2003, 81,3% din acțiunile firmei au fost cumpărate de către compania Metalexportimport, pentru 8 milioane euro. Oferta de produse a combinatului este variată, putând produce de la axuri pentru mori de ciment până la chile de navă. Până în 1989 în fabrică se produceau și blindaje pentru tancuri. Sus am postat logo-ul şi sediul central al combinatului Fortus din Iaşi.

Expoziţia de filatelie şi numismatică "Medica" Iaşi
Institutul de Medicină şi Farmacie 
1879 - 1979 * Iaşi
Fișier:Sigla UMF Iasi.jpg
Universtatea de Medicină şi Farmacie "Gr.T.Popa" - Iaşi, fondată in anul 1879, este unul din cele mai vechi așezăminte de învățământ superior din România. Sediul principal al Universităţii se află în Palatul Calimachi, datat 1793. Sus am postat logo-ul universităţii şi sediul central.  
Grigore T.Popa (1892 - 1948) a fost om de știință cu renume internațional în domeniul neuro-endocrin și, de asemenea, titular al catedrei de anatomie funcțională și embriologie. Cercetările sale au dus la descoperirea sistemului port hipofizar.

Comuna Cucuteni - Judeţul Iaşi
Cucuteni - 5000
Societatea numismatică română - Secţia Iaşi
Centenarul primelor cercetări 
din staţiunea neolitică eponimă 
(care dă numele său locului)
Cucuteni - România * 1884 - 1984 
Cucuteni este o comună în judeţul Iaşi, cu o populatie de aproximativ 1400 de locuitori. situată la 45 km de Iaşi şi 10 km de Târgu Frumos. O comoara de artefacte antice (obiecte făcute de mâna omului) a fost descoperit în Cucuteni în anul 1884. Sa stabilit că aceste artefacte au fost produse de către un popor vechi a caror existenta si cultura au fost anterior necunoscute pentru oamenii de știință moderni. Oamenii de știință au denumit cultura antică recent descoperit cultura Cucuteni, după numele localității în care a fost descoperit pentru prima data artefacte ale culturii. 
În satul Cucuteni există un muzeu arheologic unde sunt expuse artefacte ale culturii Cucuteni, precum și o biserică construită în secolul al 15-lea în timpul domniei lui Ştefan al III-lea al Moldovei.

Expoziţia filatelică "Transfilex" '78 Iaşi 

Municipiul Iași este reședința județului Iași și principalul centru urban din nord-estul României. Iașii au fost capitala Moldovei în perioada 1564 - 1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 - 1862 și capitala României între 1916 - 1918. Conform datelor recensământului din anul 2011 municipiul Iași număra 263410 locuitori și era astfel al patrulea oraș ca mărime din România. Iașii sunt centrul cultural, economic și academic al Moldovei. Peste 60000 de studenti trec pragul universitatilor din oras. Aici a fost fondată și funcționează prima universitate din România, Universitatea Al. I. Cuza, astăzi una dintre cele mai prestigioase instituții academice din țară, precum și alte patru universități publice și șapte particulare. Orașul Iași a fost menționat pentru prima oară într-un privilegiu comercial emis în 1408 de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun. Totuși, deoarece existau clădiri mai vechi de această dată (spre exemplu presupusa Biserică armeană construită în anul 1395), se crede că orașul este mult mai vechi, cel puțin cu câteva decenii înainte de această dată. Sus am postat stemele interbelică, comunistă, iar dedesubt pozele câtorva clădiri inconfundabile pentru arhitectura orașului Iași.
Primăria
Palatul Braunstein
Vama veche - Turnul
Iași este un județ în Moldova, cu reședința în orașul cu același nume. Orașul Iași își trage numele de la vechiul trib al iașilor. Județul Iași se întinde pe suprafața de 5476 km.p. și numără aproximativ 826000 de locuitori. Județul are următoarele subdiviziuni administrative; 2 municipii - Iași și Pașcani, 3 orașe - Târgu Frumos, Hârlău, Podu Iloaiei și 92 de comune. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală, harta județului Iași, iar dedesubt pozele câtorva monumente reprezentative pentru arhitectura ieșeană.  
Prefectura 
Turnul mănăstirii Golia

_____________ooOoo_____________

DEŢINĂTORI
AI PREMIULUI NOBEL 
PE BANCNOTELE LUMII
Franţa - 500 franci - 1994
Marie Curie, născută Maria Salomea Skłodowska (născută 1867 la Varşovia şi decedată 1934 la Sancellemoz, Franţa) a fost o savantă poloneză stabilită în Franţa, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost prima femeie care a primit un premiu Nobel și singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică - 1903 pentru studiu în domeniul Radioactivităţii, împreună cu soţul şi Antoine Henri Becquerel, şi chimie - 1911, singură, pentru izolarea unui nou element chimic -radiu). A introdus în fizică termenul de radiocativitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină. A fost soția unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie, și mama unei laureate a Premiului Nobel (Irene Joliot Curie). 
Pierre Curie (1859 - 1906) a fost un fizician francez, pionier în studiul  radioactivităţii, laureat (împreună cu Antoine Henri Becquerel şi Marie Curie) al Premiului Nobel pentru fizică în anul 1903. 

Câteva vignete de pe acţiuni braziliene

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 19.04.2013

Niciun comentariu: