joi, 18 aprilie 2013

INSULELE KERGUELEN


500 franci 2011
INSULELE KERGUELEN

Sunt un arhipelag situat în sudul oceanului Indian,
care au statul de colonie franceză.
Suprafaţa coloniei este de 7215 km.p. de uscat,
la o populaţie de aproximativ 100 locuitori,
reşedinţa funcţionând în oraşul Port aux Francois.
Nu are o deviză unanim acceptată.

Stema oficială:



Steagul oficial:
  

Pe aversul bancnotei aplicate aici este prezentat chipul lui Jean Baptiste Charcot.
Jean-Baptiste Etienne Auguste Charcot (1867 - 1936) a fost un om de ştiinţă francez, medic şi explorator al regiunilor polare franceze.  

Mai jos admiri câteva imagini din Insulele Kerguelen şi o monedă locală.

Munţii Doi fraţi
Gheţarul Cook
Vedere generală din Port aux Francois
Monedă - 20 franci 2003

***

DOUĂ EPIGRAME 
DIN VIAŢĂ
de Mariana Dobrin - Piteşti

UNEI DOAMNE DISPERATE

M-adresez unei cucoane,
Să nu zboare de pe bloc,
Dânsa n-a avut noroc
S-aibă aripi, ...ci balcoane.

NUMAI ŞEFU'

Şeful are-un mare viciu
Vreau, de mult, de el să scap,
El ia prima de serviciu,
Eu, castanele în cap. 

________xxXxx________

CÂTEVA INSIGNE 
SPORTIVE DIN HANDBAL

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  


FRH - (Federaţia Română de Handbal)

FRH - (Federaţia Română de Handbal)
Federația Română de Handbal (FRH) este forul ce organizează și conduce handbalul românesc. Primul meci de handbal din România menționat în presă (în ziarul Hermannstädter Tageblatt) a fost probabil cel care a avut loc la începutul verii anului 1921, la puțin după un an de la primul meci de handbal din lume (Berlin - februarie 1920). Profesorul de educație fizică din Sibiu, Wilhelm Binder (care a predat la școli din Sibiu între 1910 - 1948) a fost în tribună la acel prim meci de handbal și a introdus handbalul în Sibiu. Binder se familiarizase în 1912 la Leipzig cu sportul premergător handbalului numit Raffball, sport pe care l-a introdus la Sibiu în 1913. În 1928 se organizează la Sibiu prima școală de arbitri de handbal. Federația Română de Handbal se constituie la 7 aprilie 1933, mai întâi ca filială a Federației de Baschet și Volei. După trei ani, devine independentă. Primul meci internațional al României a avut loc în 7 aprilie 1936, împotriva Poloniei, meci pe care România l-a câștigat cu 6 - 4.

România - Categoria - III
Campionatele mondiale de handbal masculin s-au desfăşurat începând cu anul 1938, la intervale de 3 - 4 ani, dar şi cu întreruperi mai lungi, cauzate de război. În istoria handbalului mondial masculin România a triumfat de 4 ori, ocupând locul I şi medalia de aur, la următoarele ediţii; 1961 - RFG, 1964 - Cehoslovacia, 1974 - Franţa şi 1974 - RDG. Într-un clasament general pe medalii pe întreaga perioadă de desfăşurare a Campionatelor mondiale de handbal masculin (1938 - 2011) România este pe un onorant loc 3, după cum poate vedea; locul 1 - Suedia - 4 aur, 3 argint şi 4 bronz, locul 2 - Franţa - 4 aur, 1 argint şi 3 bronz, locul 3 - ROMÂNIA - 4 aur, 0 argint şi 2 bronz.

XX - Campionatele mondiale (handbal)
Bucureşti - 1953 
Campionatele mondiale de handbal feminin s-au desfăşurat începând cu anul 1955. România a câştigat o singură dată locul I şi medalia de aur la ediţia din anul 1962 organizată în România. Într-un clasament general pe medalii pe întreaga perioadă de desfăşurare a Campionatelor mondiale de handbal feminin România este abia pe locul 8 cu 1 medalie aur şi două de argint. 

Campionatul mondial universitar de handbal
Bucureşti - 1975
Au existat rezultate remarcabile şi în alte competiţii handbalistice internaţionale ale echipelor naţionale dar şi ale cluburilor, atat la masculin cât şi la feminin.  

__________ooOoo__________

DEŢINĂTORI 
AI PREMIULUI NOBEL
PE BANCNOTELE LUMII

Austria - 1000 şilingi 1983
Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger (1887 - 1961) a fost un fizician austriac cunoscut ca unul dintre părinţii fizicii cuantice. În anul 1933 a fost distins cu Premiul Nobel pentru fizică pentru contribuţia sa la dezvoltarea ştiinţei fizicii cuantice.

Câteva vignete de pe certificate englezeşti  

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 18.04.2013

Niciun comentariu: