luni, 6 mai 2013

MONTMEDY - FRANŢA


Mai jos am postat şi alte fotografii, unele vechi de aproape 100 de ani, care îţi prezintă monumente arhitectonice specifice localităţii franceze MONTMEDY, atmosfera unor ani de mult trecuţi, două cărţi poştale ilustrate şi o medalie emisă de către această comunitate. 
Piaţa Houssaye 
Gara
Podul de peste râul Chiers
Piaţa Primăriei, fântăna şi biserica St.Martin 
Cetatea
Osuarul
Bastionul din partea de est a cetăţii 
Biserica St.Martin
Monumentul eroilor germani
Poarta cetăţii
Viaductul
Strada Luxemburg
Cărţi poştale ilustrate
Medalia - Citadelle de Montmedy - Meuse

***

DIN ÎNŢELEPCIUNEA
POPOARELOR LUMII

Proverb bulgăresc
O vorbă bună deschide o poartă de fier.

Proverb ceh 
Nu te aştepta întotdeauna să ai parte de bine, dar nu lăsa răul să te prindă nepregătit!

Proverb cipriot
Să ştii să asculţi este o artă.

_________xxXxx___________

O PLACHETĂ
ŞI CÂTEVA MEDALII
DIN JUDEŢUL BRAŞOV

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).     


Monumentul eroilor din Purcăreni 
1916 - 1918 * 1941 - 1944
Biserica Înălţarea Domnului - Purcăreni
90 de ani de la sfinţire * 1913 - 2003
Preot paroh Petre Drăgan
Monumentul eroilor din cele 2 războaie mondiale este amplasat in centrul localitatii Purcareni si a fost ridicat in anii 1937 -1938 din initiativa cetateneasca. Este imprejmuit de un ancadrament de forma patrata, cu laturi de 6,7 m si inaltime de 1,2 m. In centrul ancadramentului se afla un obelisc din beton cu mozaic, format din trei trepte care simbolizeaza Sfanta Treime: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. In varful obeliscului se afla un mic postament, pe care este plasat un vultur cu aripile intinse, ce tine in gheare tine un stindard de lupta. In jurul obeliscului sunt amplasate 4 proiectile cu diametrul de 25,7 cm si lungi de 55,5 cm. In partea din fata a monumentului, pe obelisc, se afla o cruce de marmura neagra, sub care este stema statului, din bronz innegrit.
Sub stema, cu majuscule de bronz, este scrisa urmatoarea inscriptie: "In amintirea eroilor morti in razboiul intregirii neamului". Pe doua laturi ale obeliscului sunt trecute numele a 58 de militari cazuti eroic la datorie in luptele din primul razboi mondial. Pe o alta fatada este fixata o placa de bronz, montata in 1994 prin staruinta preotului Dragan Petre, care contine numele celor 24 de eroi din cel de-al doilea război mondial. 
În vremea preotului Toma Giurgiu în mai 1912, au început lucrările la actuala Biserică din Purcăreni, realizată din piatra si caramida, construcţie terminată la 13 august 1913. Biserica a fost pictată parţial de către pictorul Gordaef. Icoanele de pe iconostas pictate de către acesta se păstrează încă în altarul bisericii. Între anii 1973 - 1977, în vremea preotului Gheorghe Luca biserica şi iconostasul au fost pictate în tehnică frescă, de pictorul Gheorghe Dobrescu şi fiul său Mişu Dobrescu. 

METROM - 75 (ani) - 1923 - 1998 
Metalurgie românească - Braşov
S.C. METROM S.A. este unic producator de tabla si banda de cupru si alama, ca produse civile, si componente de munitie pentru armament (degetare pentru munitia mica de infanterie, discuri şi rondele pentru munitia de artilerie), ca produse militare. În anul 1923 s-a înfiinţat compania româno - austriacă Farola, pentru fabricarea sârmei, tablelor şi cablurilor din cupru pentru motoarele utilajelor căilor ferate, aceasta devenind, în anul 193, prima fabrică metalurgică din România, cu numele METROM

150 ani - Întreprinderea de stofe - Braşov * 1823 - 1973
Întreprinderea de stofe Braşov
Ani 150 ani  * 1823 - 1973
Carpatex Brașov este o companie producătoare de textile din România. Compania a fost fondată în anul 1823 de către familia germană Scherg, ca primă fabrică de textile din zona Brașov. Treptat, compania s-a dezvoltat constant și gama de țesături s-a diversificat continuu, astfel încât în anul 1880 a fost una din cele mai renumite și moderne fabrici textile din Europa.  Țesăturile din lână erau exportate pe piețele europene și asiatice, fiind recunoscute și apreciate ca „Brassova cloth”. Compania a fost privatizată în anul 1995 prin metoda MEBO. Sus am posta clădirea şi logo-ul Societăţii comerciele "Carpatex" din Braşov.

Uzina Nr. 2  - Brasov * 1922 - 1972
50 - Semicentenarul Uzinei nr.2 
Brasov - România * 1922 - 1972 
 Această medalie este confecţionată din
aluminiu şi are diametrul de 6,5 cm.


Brașov (în germnaă Kronstadt, în maghiară Brassó, în latină Corona; de asemenea pe hărțile vechi trecut Cronstadt sau Brassov, în dialectul săsesc Kruhnen, Krűnen, Krînen) este reședința și cel mai mare municipiu al judeţului Braşov, România precum şi mare centru turistic, industrial, cultural. Potrivit recensământului din anul 2002, a avut o populație de 284596 locuitori, fiind unul dintre cele mai mari orașe din țară. Tradiția și cronicile calendarelor brașovene consideră anul 1203 ca an „în care s-a început zidirea Brașovului”, deși documente și izvoare sigure nu confirmă această dată. Primul act păstrat care a fost emis în Brașov, purtând mențiunea expresă: „Datum in Braso”, a fost emis de regele Ladislau al IV-lea în anul 1288. Deasupra am postat stemele vechi, interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, drapelele de la anul 1600 şi actual al oraşului, iar dedesubt pozele câtorva clădiri frumoase din oraș. 
Primăria Brașov și statuia Lupoaicei cu Romulus și Remus
Gara 
Biserica catolică Sf.Petru


Brașov este un judeţ din România aflat în sud-estul Transilvaniei, care include regiunile istorice Ţara Bârsei, Ţara Făgăraşului şi Altland-ul săsesc. Situat în partea centrală a țării, pe cursul mijlociu al râului Olt, în interiorul arcului Carpatic, judeţul Braşov deține 2,3% din suprafața țării, adică 5351 km.p., numără aproximativ 630000 de locuitori şi are capitala în oraşul cu acelaşi nume - Braşov. Ca subunităţi administrative judeţul are în compunere 4 municipii - Brașov, Făgăraș, Săcele și Codlea, 6 oraşe - Predeal, Zărnești, Râșnov, Victoria, Rupea, Ghimbav şi 43 de comune. Deasupra am postat stemele interbelică, comunistă şi actuală ale judeţului, iar dedesubt pozele câtorva clădiri reprezentative pentru județul Braşov.
Prefectura
Biblioteca județeană George Barițiu
Biserica neagră

____________ooOoo____________

DEŢINĂTORI
AI PREMIULUI NOBEL
PE BANCNOTELE LUMII
10000 escudos 1991 - Portugalia
António Caetano de Abreu Freire Egas Moniz (1874-1955), cunoscut sub numele de Egas Moniz, a fost un neurolog portughez considerat ca fiind unul dintre fondatorii psihochirurgiei. Este laureat al premiului Nobel pentru Medicină în anul 1949 împreună cu Walter Rudolf Hess. 
Walter Rudolf Hess (1881 - 1973) a fost un fiziolog elveţian, laureat al premiului Nobel pentru Medicină şi Fiziologie, în anul 1949, împreună cu portughezul Egas Moniz.
    
Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni ruseşti  

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 06.05.2013

Niciun comentariu: