vineri, 22 martie 2013

STATELE AMERICANE - GEORGIA


GEORGIA

Este un stat american situat în SE Statelor Unite ale Americii. 
A fost una dintre cele treisprezece colonii originale britanice, iar numele său provine de le numele regelui britanic George al II-lea. Georgia este al patrulea stat care a ratificat Constituția unională la data de 2 ianuarie 1788. În anul 1861 s-a disociat de Uniune dar a revenit în anul 1870. Suprafața statului este de 153909 km.p. la o populație de aproximativ 9,9 milioane de locuitori, capitala și cel mai mare oraș fiind Atlanta.

Sigiliul oficial al statului este;


Steagul oficial al statului este


Mai jos admiri câteva clădiri inconfundabile 
specifice arhitecturii americane din acest stat.
         
Capitoliul (Sediul guvernului statului)
Primăria
Muzeul de design
Atlanta Plazza
Parcul Piedmont
Arhitectură locală 

Mai jos admiri câteva instrumente financiare 
emise de către statul american Georgia.

Monedă aur - 2,5 dolari 1830 - Georgia
Bancnotă - 100 dolari 1863 - Milledgeville - Georgia 
Certificat - Georgia - Atlanta - 10 dolari 1970
Compania petrolieră Telfair
Bond - Georgia - County of Glynn
City of Brunswick - 1000 dolari 1928 
SUA cec Georgia - Acworth 
The Lemon Bankyng Co - 14,6 dolari 1908
Câteva ornamente decorative marginale 
de pe certificate și bonduri georgiene
Câteva vignete de pe certifcate 
și bonduri georgiene
Jetoane - Georgia
Vignetă de pe o bancnotă Georgia

***

PICĂTURI PENTRU OCHI
de Nicolae Rotaru,
scriitor argeșean, născut 1950
  1. Nimeni nu așează moartea în ierarhia lui de interese sau urgențe.
  2. Degeaba ai minte dacă o lași să lâncezească.
  3. E ușor să-ți dai cuvântul, e greu să-l respecți.
___________xxXxx__________

CÂTEVA JETOANE 
ȘI INSIGNE DIN 
JUDEȚUL HUNEDOARA

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declanșarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată.

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  



Jetoane - Set 3 buc.
Consumul muncitorilor din Valea Jiului - Petroșani
5 lei - 2 modele și 10 lei 

Insigna - A X-a reuniune a colecționarilor de insigne 
1984 - Petroșani

Insigne din fotbal - Set 2 buc.
Jiul Petroșani
Jiul Petroșani este un club de fotbal din Petroșani - România care activează în prezent în Liga III, Seria 5. Clubul a fost înființat în anul 1919 sub numele Clubul Atletic al Minelor din Petroșani. Cea mai importantă realizare din palmaresul clubului este câștigarea Cupei României în sezonul 1973 - 1974. Culorile tradiționale ale clubului sunt alb și negru. Alte denumiri ale clubului au mai fost; C.A.M. Petroșani, U.C.A.S. Petroșani, Partizanul, Flacăra, Minerul și Energia Petroșani. Deasupra am postat două logouri ale Clubului de fotbal Jiul Petroșani. 
Insigne turistice - Set 3 buc,
Parângul, Drumeții veterani - Parâng 1989, Parâng 
Munții Parâng fac parte din Carpații Meridionali, grupa muntoasă Parâng-Șureanu-Lotrului. Cel mai înalt vârf din Munții Parâng este Parângul Mare cu altitudinea de 2519 metri, reprezentat și în poza de mai sus.

Deva este un municipiu și reședință a județului Hunedoara, România. Are o populație de aproximativ 57000 de locuitori. S-a presupus că numele Deva este în legătură cu anticul cuvânt dac dava, care însemna „cetate”. Alte teorii susțin că numele s-ar trage de la o legiune romană care s-a transferat pe locul actualului municipiu de la Castrum Deva. Există argumente de ordin lingvistic care arată că toponimul Deva provine din cuvântul slav deva, care înseamnă „fecioară”.Prima atestare documentară a existenței localității Deva datează din anul 1269, fiind menținoată prin cuvintele latine castro DewaPe hărțile medievale ea apare fie sub numele de Deva sau Dewan. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Deva, iar dedesubt  pozele câtorva monumente reprezentative pentru arhitectura locală

Primăria Deva
Magna Curia - Deva


Județul Hunedoara este situat în provincia istorică Transilvania, România, pe cursul mijlociu al râului Mureș, în vecinătatea Munților Apuseni. Specific acestui județ este faptul că își are reședința în municipiul Deva și nu în Hunedoara. Județul se întinde pe o suprafață de 7063 km.p. și numără aproximativ 486000 de locuitori. Ca subdiviziuni administrative județul este compus din 7 municipii - Deva, Brad, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petroșani și Vulcan, 7 orașe - Aninoasa, Călan, Geoagiu, Hațeg, Petrila, Simeria, Uricani și 55 de comune. Sus am postat harta și stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Hunedoara, dedesubt pozele câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura hunedoreană.
Prefectura județului Hunedoara
Biserica reformată calvină - Brad
 Cetatea - Orăștie 
Primăria - Orăștie
Biserica catolică - Brad
Gara - Brad
Gara - Petroșani

____________ooOoo_____________

SUA - 1 dolar 1961 - Seria 591
Numai pentru uzul militarilor

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 24.03.2013

Niciun comentariu: