sâmbătă, 2 martie 2013

MONEDE EURO COMEMORATIVE - GERMANIA 1


Această monedă comemorativă germană a fost emisă în luna februarie a anului 2006 într-un tiraj de 30 de milioane de exemplare pentru a celebra renumitul monument istoric și arhitectonic Holstentor din orașul Lubeck, landul Schleswig-Holstein.

Dosar: FDN Holstentor Stadtseite.jpg
Poarta Holsten, sau Tor Holsten și mai târziu Holstentor, este poarta de intrare în orașul german Lubeck. Face parte din centru istoric al orașului, declarat patrimoniu mondial UNESCO din anul 1987. Sus am prezentat fața monumentului dinspre camp iar dedesubt fața dinspre oraș a monumentului. Este un monument foarte bine conservat, construit din cărămidă roșie. Monumentul este compus din două turnuri și o clădire centrală cu parter plus patru nivele. Cele două fețe ale monumentului diferă, în sensul că partea dinspre oraș este mai bogat ornamentată pe când partea dinspre câmp are doar câteva mici ferestre pentru observașie, se și poate înțelege din ce cauză. Fața dinspre câmp a monumentului a fost prezentă și pe bancnota RFG de 50 de mărci a anilor 1960 - 1990, ce timpuri, vezi mai jos. 
Lübeck este un oraș german, din landul Schleswig - Holstein. Fosta capitală a Ligii hanseatice a fost fondată în secolul al XII-lea și până în secolul al XVI-lea a fost unul dintre cele mai importante orașe europene. Și astăzi în comerțul maritim german, mai ales cu țările nordice, Lübeck are o mare importanță. În ciuda distrugerilor de război centrul istoric al orașului (clădiri din secolele XV - XVI, monumente, biserici, depozite de mărfuri) a rămas în mare parte intact, fiind înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO în anul 1987. Dedesubt am postat stema oarșului Lubeck.
Schleswig-Holstein este cel mai nordic land din Germania, situat la granița cu Danemarca. Suprafața landului măsoară 15799 km.p. iar populația sa este de aproximativ 2840000 de locuitori. Landul este împărțit în 4 districte urbane și are capitala în orașul Kiel. Dedesubt am postat steagul și stema landului Schleswig - Holstein.  
 

Această monedă comemorativă germană a fost emisă în luna februarie a anului 2007 într-un tiraj de 30 de milioane de exemplare pentru a celebra renumitul castel Schwerin din localitatea cu același nume, landul Mecklenburg - Vorpommern.

Castelul Schwerin este situat strategic pe o insula de pe lacul cu acelasi nume, fiind o construcție deosebită ridicata de nobilii germani. In fruntea acestora se afla Henric Leul, care a reusit sa conduca nobilimea germana spre cucerirea, in anul 1160, a unei asezari slave de aici. Astfel, a luat fiinta splendidul castel, nobilii germani construindu-l pe ruinele deja existente pe asezarea slava, ulterior castelul devenind resedinta ducilor de Mecklenburg, acestia supunand castelul mai multor lucrari de refacere si extindere.  Marele duce Frederic, cat si succesorul sau, Frederic Franz al II-lea, au hotarat sa ofere palatului grandoarea arhitectonica de altadata, avandu-se ca model castelul Chamboard de pe Loara. Si nu intamplator s-au purtat nenumarate discutii cu privire la cum ar trebui sa arate castelul si, mai mult, cine ar trebui sa se ocupe de lucrari. Chiar si arhitectii au discutat indelung, in anul 1843, lucrarile fiind demarate in sfarsit. Cel care a condus echipa a fost Georg Adolph Demmler. Dupa patru ani, in 1847, turnul central fusese deja ridicat. În anul 1913 un incendiu a adus mari daune castelului. In anul 1918 constructia a intrat in proprietatea statului, care l-a si transformat in muzeu. Pentru cativa ani castelul a fost sediul parlamentului ducatului sau colegiu de pregătire al unor educatori. După 1900 castelul este deschis partial publicului ca muzeu, dar folosit ca si sediul al parlamentului local. Castelul Schwerin cât si împrejurimile lui oferă priveliști de neuitat. Sus am postat o vedere generală și una aeriană asupra castelului Schwerin. Îți doresc să te plimbi cât mai recent pe acolo!
Schwerin este un capitala landulului Mecklenburg - Pomerania Inferioară și numără aproximativ 100000 de locuitori. Ca mărime orașul este al doilea după Rostock ca număr de locuitori. Sus am postat stema orașului Schwerin  
 
Mecklenburg-Vorpommern este un land german situat în nord-est pe coasta de sud a Mării Baltice.  Capitala landului este orașul Schwerin dar cel mai mare oraș este Rostock. Landul se întinde pe 2318 km.p.  și numără aproximativ 1,6 milioane de locuitori. Sus am postat steagul și stema landului Mecklenburg - Vorpommmern.

Această monedă comemorativă germană a fost emisă în luna februarie a anului 2008 într-un tiraj de 30 de milioane de exemplare pentru a celebra Biserica Sf. Mihail din Hamburg. 
Biserica Sfântul Mihail este cea mai importanta biserica din nordul Germaniei. Construita in stil baroc in anul 1661, biserica a fost refacuta de nenumarate ori din cauza incendiilor si a razboaielor. Turnul bisericii este cel mai mare turn cu ceas din Germania. In fiecare zi, la 10 dimineata si 9 seara,  un gardian canta un solo de trompeta de pe platforma turnului. Platforma este deschisa si pentru turisti, oferind o panorama splendida a orasului.
  
Hamburg este numele unuia dintre cele 16 landuri ale Germaniei. Ca teritoriu este identic cu orașul, mai precis cu orașul stat numit oficial "Orașul liber și hanseatic Hamburg". În prezent Hamburg este principalul port german. Are 1,8 milioane de locuitori și este astfel al doilea oraș ca număr de populație din Germania și al șaptelea din Uniunea Europeană. Este centrul "regiunii metropolitane europene Hamburg", cu o suprafață de 750 km.p. Sus am postat steagul și stema orașului - land Hamburg.

Această monedă comemorativă germană a fost emisă în luna februarie a anului 2009 într-un tiraj de 30 de milioane de exemplare pentru a celebra Biserica Sf. Ludovic (Ludwigskirche) din orașul Saarbrcken, landul Saar.  
Ludwigskirche - Bisercia Sf. Ludovic este o biserică protestantă construită în stil baroc, situată în orașul Saarbrucken. Aceasta este simbolul orașului și una dintre cele mai importante biserici protestante din Germania. Ludwigskirche și Ludwigsplatz (Piața Ludwig), care o înconjoară, au fost concepute ca o "lucrare de artă completă", de către Friedrich Joachim Stengel. Construcția a fost începută în 1762 și terminată în anul 1775 .
Saarbrücken este un oraș german și capitala landului Saar, care numără aproximativ 176000 de locuitori. Sus am postat stema orașului Saarbrucken. 

  
Saar este unul dintre cele 16 landuri ale Germaniei cu capitala în orașul Saarbrucken.  Landul are o suprafață de 2570 km.p. și o populație de 1,1 milioane de locuitori. Saarland se găsește în vestul Germaniei, la frontiera cu Luxemburg și Franța. Sus am postat steagul și stema landului Saar.

***

DOUĂ EPIGRAME

DE MĂRȚIȘOR


Strategia unui Don Juan
De Petronela Vali Slavu - Aninoasa

La-nceput de primăvară,
Cum observă fete-n jur,
Mai agaţă-o inimioară,
Iar metoda merge… şnur!


Unei stripteuze 
De Vasile Til Blidaru - Buzău

Eu, înaintea tuturor
Din cei ce te privesc cu jind,
Ți-as oferi un mărțișor,
Dar unde, naiba, să ți-l prind?

________xxXxx________

CÂTEVA INSIGNE DIN
JUDEȚUL SATU MARE

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  


Întreprinderea 23 August - Satu Mare
Fabrica Electrolux din Satu Mare este fosta Întreprindere 23 August care a preluat tradiția fostei fabrici de aragaze SAMUS, din localitate. Anul de naștere al fabricii SAMUS este 1906 iar primul aragaz a ieșit pe linia de fabricație abia în anul 1952. În anul 1995 fabrica a fost preluată de către compania suedeză Electrolux, specialiștii fiind de acord că a fost dintre puținele privatizări reușite din industria românească. Mașinile de gătit fabricate de către Electrolux - Satu Mare sunt vândute în peste 150 de țări ale lumii. Sus am postat logo-ul actual și o poză cu pavilionul central al fabricii Electrolux din Satu Mare.  

F.C.(Fotbal Club) Olimpia - Satu Mare
www.fcolimpia.ro


În luna mai a anului 1921 la Subcomitatul Regional Oradea al F.S.S.R. s-a prezentat o delegaţie sătmăreană care a solicitat afilierea proaspăt înfiinţatei echipe Olimpia Satu Mare. După cinci ani Olimpia câştigă campionatul zonal şi se califică în sferturile de finală ale campionatului naţional de fotbal, unde este eliminată de către multipla campioană Chinezul Timişoara. În anul 1936, în urma reorganizării fotbalului românesc, Olimpia ajunge în divizia "A", dar retrogradează imediat.După al doilea război urmează o perioadă tulbure, marcată de fuziuni, reorganizări, scandaluri şi participări la diviziile inferioare. Abia în 1974 Olimpia promovează în divizia "A", unde un an mai târziu obţine cea mai bună performanţă a sa din perioada divizionară a campionatului naţional: locul IX. După o retrogradare şi o altă promorare în divizia A, Olimpia ajunge în 1978 în finala Cupei României, unde este învinsă. După doi ani echipa revine în "B", unde a fost printre fruntaşele seriei transilvane până în 1993 când retrogradează în divizia "C" în urma unui scandal în urma căruia trebuia găsiţi nişte vinovaţi. Între timp juniorii Olimpiei au obţinut un loc II şi un III la finalele campionatelor naţionale de fotbal în 1987 şi respectiv 1986. Peste doi ani Olimpia revine în "B", iar în 1998 promovează în "A", dar retrogradează imediat. Acum echipa activează în divizia C, seria a VI-a. De-a lungul existenţei sale Olimpia a purtat diverse nume; Olimpia, Olimpia CFR, C.F.R., Locomotiva, Progresul, Someşul, A.S.M.D. (Asociatia sportivă muncitoresc - dinamovistă), Sătmăreana, Metalul, F.C. Olimpia, F.C. Olimpia I.U.M., S.C. Olimpia, F.C. Olimpia, C.F. Olimpia 1921 și A.C.F. Olimpia 1921. Sus am postat câteva logo-uri ale principalului club sătmărean de fotbal.   
    
Batalionul 231 Infanterie
Batalionul 422 Cercetare 
Satu Mare - 5 august 1995
Această insignă are diametrul de 55 de mm.
Batalionului 231 Infanterie din Satu Mare denumit "General Ioan Pavel Georgescu" precum și Batalionul 422 Cercetare din Satu Mare, denumit "Colonel Constantin Paulian" au primit drapele de luptă prin Decretul nr. 225 din data de 3 iulie 1955, semnat de către președintele Ion Iliescu, ceremonia de înmânare având loc în data de 5 august 1995.

Satu Mare - 1000 ani - 1972
În anul 1972 municipiul Satu Mare a serbat cu mare fast specific regimului comunist împlinirea unui mileniu de la prima atestare documentară a localității. 

Daciada - Cupa Elore - Kupa '80 - Satu Mare
Această insignă are dimensiunile de 80 x 80 mm.
Cupa Elore a fost o competiție sportivă de scrimă subordonată marii competiții sportive naționale Daciada chemate să pregătească poporul pentru muncă și apărare.
   
Clubul tineretului "Nord Club" - Satu Mare

Satu Mare


Satu Mare este un județ în nord-vestul României, care are reședința în orașul cu același numeJudețul Satu Mare, străbătut de râul Someș și locuit din timpuri imemorabile de geto-daci, este un leagăn al culturii și civilizației românești. Săpăturile arheologice din Țara Oașului, de la Ardud, Medieșu-Aurit, Homord sau Sanislău au scos la lumină relicve atestând viața umană în această regiune începând încă din Paleolitic. Un punct de reper al istoriei acestei regiuni este reprezentat de daci, care au trăit aici aproape 1000 ani creând o remarcabilă civilizație. Drept model se poate lua așezarea Medieșu-Aurit, unde se găsesc rămășițele a 13 cuptoare de olărit, reprezentând cel mai mare tezaur arheologic de acest fel din țară. Județul are suprfața de 4418 km.p. și numără aproximativ 330000 de locuitori. Ca subunități administrative județul se compune din 2 municipii; Satu Mare și Carei, 4 orașe; Tășnad, Negrești Oas, Livada și Ardud, precum și 56 de comune. Sus am postat harta, stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului, iar dedesubt pozele a trei monumente de arhitectură, reprezentative pentru arhitectura sătmăreană.  
Palatul administrativ 
Turnul pompierilor
Catedrala greco catolică

Satu Mare (în maghiarăSzatmárnémeti, în germană; Sathmar, vechea denumire românească: Sătmar) este municipiu, cel mai mare oraș și reședința județului Satu Mare, România, având o populație de aproximativ 95000 de locuitori. Descoperirile arheologice din împrejurimile orașului se constituie ca dovezi privind așezările din epoca pietrei și a bronzului; există, de asemenea, dovezi privind continuitatea locuirii acestor ținuturi de către comunitățile geto-dacice după cucerirea romană.  Mai târziu, aceste teritorii constituiau o parte a voievodatului condus de Menumorut, una dintre cetățile de apărare din secolul al X-lea fiind la Satu Mare (Castrum Zotmar), după cum menționează cronica lui Anonymus. În jurul vetrei orașului - Villa Zotmar - locuită de băștinași, s-au așezat coloniști teutoni aduși în anul 1006 de către regina Ghizela, iar mai apoi, coloniști germani stabiliți dincolo de Someș, în orașul Mintiu. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Satu Mare, iar dedesubt pozele a trei monumente de arhitectură, reprezentative pentru arhitectura orașului.
Teatrul de Nord
Hotelul Dacia
Hotelul Astoria 

_________ooOoo__________

Vie Terestre - micronațiune virtuală - 50 note xxx 

Două vignete de pe acțiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 02.03.2013

Niciun comentariu: