sâmbătă, 16 martie 2013

MONTBRUN LES BAINS - FRANȚA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente arhitectonice specifice culturii franceze din localitatea MONTBRUN (MONTBRUN LES BAINS), precum și o medalie locală.  
Biserica
Castelul
Clădire tradițională 
Vedere generală
Turnul cu clopot
Sanatoriul balnear


***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
George Benard Shaw,
scriitor irlandez (1856 - 1950) 
  1. Descoperă greşeala doar atunci când îi cunoşti remediul.
  2. Nu există dragoste mai sinceră decât dragostea pentru mâncare.
  3. Un om devine mai respectabil pe măsură ce-i este ruşine de mai multe lucruri.

___________xxXxx____________

CÂTEVA JETOANE ȘI 
INSIGNE DIN JUDEȚUL TIMIȘ

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată.

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  


Jeton - Institutul politehnic "Traian Vuia" din Timișoara
MCMXX - (1920) - Cantina - Nr.2

Jeton - 1 kg carne  - Lugoj
5 6 8 8 - I.A.P. Arad

Insignă - Comisia de turism pentru tineret Timiș

Insignă - Feromar TMS

Insignă - Timiș

Insignă - OJT (Oficiul Județean de Turim) Timiș

Municipiul Timișoara (în graiul bănățean Cimișoara, în germană Temeschwar, alternativ Temeschburg sau Temeswar, în maghiară Temesvár, în sârbă Темишвар/Temišvar, în limba bulgarilor bănățeni Timišvár; în traducere (lb. maghiară): „Cetatea de pe Timiș”) este reședința și cel mai mare oraș al județului Timiș din regiunea istorică Banat, vestul României. În anul 2010, având 303708 locuitori, era al treilea oraș, ca număr de locuitori, din România. Numele localității vine de la râul Timiș (trecând actualmente la sud de municipiu), numit de romani în antichitate Tibisis sau TibiscusÎncepând din anul 553 teritoriul actual al Timișoarei a fost timp de două secole sub dominație avara. Aceștia au construit pe ruinele fostei fortărețe romane Zambara o nouă așezare cu numele de Beguey, poziționată strategic intre râurile Timiș si Bega (Tisa). După avari teritoriul a fost invadat de pecenegi, cumani, bulgari, valahi și apoi maghiari. Fortăreața Timișoara a fost foarte probabil construita în sec. X, în stil avar, înconjurată de un canal cu apă, fiind situata pe locul actual al Operei. După invaziile tătare și distrugerea completă din 1241, regele maghiar Bèla al IV-lea a colonizat zona cu germani, care au reclădit cetatea. Prima atestare documentară a localității Timișoara este destul de controversată, aceasta fiind plasată de specialiști în anii 1212 sau 1266. În anul 1175 este menționat comitatul Timiș, dar sursele nu menționează care este centrul economic și administrativ al acestuia. Deasupra am postat stemele veche, interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Timișoara, iar dedesubt pozele câtorva inconfundabile monumente de arhitectură din frumosul oraș de pe Bega.
Primăria
Piața "Victoria" - noaptea
Catedrala ortodoxă
Opera
Hotelul "Continental"
Castelul "Huniade" 
cea mai veche clădire a orașului
Fabrica de bere "Timișoreana" - 1718
cea mai veche fabrică de bere din România 

   
Județul Timiș este situat în vestul țării, în regiunea istorică Banat, România. Numele său provine de la râul Timiș care îl traversează. Județul se întinde pe o suprafață de 8697 km.p,, fiind cel mai mare din țară, numără aproximativ 660000 de locuitori și are reședința în municipiul Timișoara.Din punct de vedere administrativ județul se compune din 2 municipii - Timișoara și Lugoj, 8 orașe - Sânnicolaul Mare, Jimbolia, Buziaș, Făget, Deta, Gătaia,  Recaș, Ceacova și 89 de comune. Deasupra am postat harta, stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Timiș, iar dedesubt pozele câtorva monumente arhitectonice reprezentative ale județului.  
Prefectura
Universitatea Politehnică (Palatul Lloyd)
Muzeul de artă
Clădirea fostului Liceu al Piariștilor
Domul și Monumentul Sf.Treimi
Piața "Traian"
Palatul Loefler

___________ooOoo___________

SUA - 10 dolari 1948 - Seria 472 
Numai pentru uzul militarilor

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni austriece 


MOUSAIOS - 17.03.2013

Niciun comentariu: