Această monedă euro comemorativă luxemburgheză a fost emisă la sfârşitul lunii ianuarie a anului 2010, într-un tiraj de 1 milion de exemplare pentru a celebra personalitatea şi blazonul Marelui Duce Henri al Luxemburgului.
Henri, Mare Duce de Luxembourg (născut 1955) este suveranul statului Luxemburg din data de 7 octombrie 2000. Este fiul cel mare al Marelui Duce Jean și al Prințesei Josephine-Charlotte a Belgiei. Bunicii materni au fost regele Lepold al III-lea și regina Astrid a Suediei. Este nepotul actualului rege al Belgiei, Albert al II-lea.
Această monedă euro comemorativă luxemburgheză a fost emisă în anul 2011, într-un tiraj de 1,4 milioane de exemplare pentru a celebra cea
de-a 50-a aniversare a numirii de către Marea Ducesă Charlotte a fiului său,
Jean, ca locotenent reprezentant. Moneda prezintă în partea centrală, de la dreapta la
stânga, efigia Alteţei Sale Regale, Marele Duce Henri, privind spre stânga,
suprapusă peste efigia Marelui Duce Jean şi cea a Marii Ducese Charlotte.
Charlotte, Marea Ducesă de Luxemburg a trăit în perioada anilor 1896 - 1985 și a fost suverana Marelui Ducat între anii 1919 - 1964.
Jean, Mare Duce de Luxembourg, nume complet Jean Benoît Guillaume Robert Antoine Louis Marie Adolphe Marc d'Aviano; născut 1921) a domnit din anul 1964 până în anul 2000. Este tatăl actualului Marele Duce Henri și fiul Charlottei, Mare Ducesă de Luxembourg și al Prinţului Felix de Bourbon - Parma. Printre nașii săi se numără și fostul papă Benedict al XV-lea, care i-a dat al doilea nume.
Această monedă euro comemorativă luxemburgheză a fost emisă în luna ianuarie a anului 2012, într-un tiraj de 1,4 milioane de exemplare pentru a celebra pe Marele
Duce Henri şi Marele Duce William al IV-lea – seria „Dinastia Mare-Ducală”.
William al IV-lea, Mare Duce de Luxemburg, nume real Wilhelm Alexander von Nassau; 1852 - 1912) a fost Mare Duce de Luxemburg din 17 noiembrie 1905 până la moartea sa, preluând tronul de la tatăl său, Adolphe. A deţinut deasemeni şi titlul de Duce de Nassau.
***
DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ
de Mihai Moleşag - Tulcea
LA
INSTRUCŢIE
Dă
în muguri primăvara,
Eu
învăţ să mân tancheta
Şi-s
decis să-mi apăr ţara,
…Însă
nu-mi găsesc boneta !
AMICULUI X, MARINAR DE
CARIERA, CARE ARE IN COLECTIA
LUI UN SEXTANT
Piesa
asta valoroasă
Mie-mi
sugerează-un pont :
Că
nevasta are-n casă
Un
sextant şi un sextont.
___________xxXxx___________
CÂTEVA
MEDALII ROMÂNEŞTI
Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei
de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul
"Le Havre - Franţa".
M.S.Regele Carol II al României
Ministerul Instrucţiunii - Premiul III
Carol al II-lea, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (născut 15 octombrie 1893 şi decedat la 4 aprilie 1953) a fost rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale în favoarea fiului său Mihai. Cunoscut şi sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatăl său Ferdinand şi folosit de Carol după ce a fost dezmoştenit şi radiat din Casa Regală a României (între 1925 şi 1930) în urma renunţării lui Carol la calitatea de Prinţ Moştenitor. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României şi al soţiei sale regina Maria.
Deasupra am postat o diplomă de bacalureat din vremea sa.
România - Ministerul Apărării Naţionale
Comandanţi ai Armatei a 4-a române
Gheorghe Avramescu şi Nicolae Dascălu - 9 mai 1995
Ministerul Apararii Nationale este organul de specialitate al administratiei publice centrale, in subordinea Guvernului, prin care este condusa activitatea in domeniul apararii nationale, potrivit prevederilor legii si strategiei de securitate nationala, pentru garantarea suveranitatii, independentei si unitatii statului, integritatii teritoriale a tarii si democratiei constitutionale. Ministerul Apararii Nationale raspunde in fata Parlamentului, a Guvernului si a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru modul de aplicare a prevederilor Constitutiei, a celorlalte acte normative in vigoare, a hotarârilor Guvernului si ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, precum si ale tratatelor internationale la care România este parte, in domeniul sau de activitate. Sediul ministerului este pe strada Izvor, la numerele 3 - 5. Deasupra am postat logo-ul şi clădirea instituţiei.
Gheorghe Avramescu (născut la data de 26 ianuarie 1884 la Botoşani şi decedat la 3 martie 1945 la Jaszbereny în Ungaria) a fost un general de armată român, care s-a distins în luptele celui de-al doilea război mondial. În ciuda meritelor sale, a fost arestat de către autoritățile militare sovietice și există suspiciunea că ar fi fost executat din ordinul NKVD. În perioadele 1 august 1944 - 23 august 1944, 4 septembrie 1944 - 11 ianuarie 1945 şi 19 februarie 1945 - 3 martie 1945 a fost comandant al Armatei a IV-a din Transilvania.
Nicolae Dăscălescu (născut la data de 29 iunie 1884 lângă Piatra Neamţ şi decedat la data de 28 septembrie 1969 la Piatra Neamţ) a fost un politician și general român. Între anii 1937 - 1938 a fost secretar general al Ministerului Apărării. În perioadele 12 ianuarie - 18 februarie 1945 și 3 martie - 1 iunie 1945, generalul de corp de armată Nicolae Dăscălescu a condus Armata a IV-a română din Transilvania. Nicolae Dăscălescu a decedat fiind celibatar, fără copii.
România - Consiliul Concurenţei
Consiliul Concurenţei a fost înfiinţat prin Legea concurenţei din 10 aprilie 1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Autoritatea română de concurenţă şi-a început activitatea la 6 septembrie 1996 prin elaborarea reglementărilor necesare aplicării Legii concurenţei (nr.21/1996), ce a intrat în vigoare la 1 februarie 1997. În calitatea sa de autoritate naţională în domeniul concurenţei, instituţia pune în aplicare şi asigură respectarea prevederilor naţionale, dar şi a celor comunitare de concurenţă. În acelaşi timp, Consiliul Concurenţei are rolul de autoritate naţională de contact în domeniul ajutorului de stat între Comisia Europeană, pe de o parte, şi instituţiile publice, furnizorii şi beneficiarii de ajutor de stat, pe de altă parte. Consiliului Concurenţei îi revine şi rolul de a reprezenta România în relaţiile cu organizaţiile şi instituţiile internaţionale de profil; de asemenea, este responsabil de relaţia cu instituţiile Uniunii Europene, potrivit prevederilor relevante din legislaţia europeană, şi cooperează cu alte autorităţi de concurenţă. Activitatea Consiliului Concurenţei se desfăşoară pe două componente principale: una preventivă, de monitorizare a pieţelor şi supraveghere a actorilor de pe aceste pieţe şi una corectivă, menită să restabilească şi să asigure dezvoltarea unui mediu concurenţial normal. Astfel, misiunea autorităţii române de concurenţă poate fi definită sintetic ca fiind aceea de a proteja şi de a stimula concurenţa pe piaţa românească în vederea dezvoltării unui mediu concurenţial normal, pentru ca, în final, să se asigure o promovare cât mai bună a intereselor consumatorilor. Sus am postat logo-ul instituţiei - Consiliul Concurenţei.
Comitetul pentru cultură fizică şi sport
Concursul regional de popularizare - 1951
În vremurile comuniste existau la nivelul fiecărui judeţ dar şi la nivel naţional Comitete pentru cultură fizică şi sport, alteori denumite Comitete pentru educaţie fizică şi sport care aveau, împreună cu munca de partid, un rol esenţial în "formarea omului nou" - scopul principal al politicii comuniste. "Omul nou" trebuia să fie conştient de răspunderile sale, de forta sa, dar si bine pregătit, calit fizic, pentru muncă şi apărare.
Cupa Metalul - 1984
Această medalie este confecţionată din aluminiu eloxat,
are diametrul de aproximativ 11,3 mm
şi grosimea de 6 - 7 mm.
____________ooOoo_____________
SUA - 5 dolari 1966 - Seria 651
Numai pentru uzul militarilor
Câteva ornamente decorative marginale
de pe acţiuni româneşti
con_dorul@yahoo.com
MOUSAIOS - 30.03.2013
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu