duminică, 17 martie 2013

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 155


SOMALILANDUL ITALIAN

SPANIA

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
Mark Twain, nume real Samuel Langhoren Clemens, scriitor american (1835 - 1910)
“Tristețea se poate descurca și singură dar, ca să fie ea însăși, bucuria are neaparată nevoie de a fi împărtășită."
"Când ai dubii, spune adevărul!
Epictet, filozof grec (55 - 135 E.N.)
"Dacă vrei să fii bun, dă-ţi seama întâi că eşti rău!"
____________xxXxx___________

O EMBLEMĂ COIFURĂ 
ȘI CÂTEVA JETOANE 
ROMÂNEȘTI


EMBLEME COIFURĂ sunt emblemele purtate de către personalul din sistemul apărării, ordinii publice,  siguranței naționale și autorității judecătorești  la caschetă, bonetă sau bască.

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declanșarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor băuturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la ședinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

Emblemă coifură - G.P. - Comandant de Gărzi patriotice 
Gărzile Patriotice au fost niște formațiuni paramilitare românești înființate în perioada regimului comunist, având scopul de a asigura o apărare suplimentară în cazul unui atac extern. ele Erau constituite de muncitori dar și țărani cooperatori, cu organizare aproape de cea a armatei regulate. De instruirea comandanților de gărzi patriotice se ocupau cadre ale armatei destinate expres acestui scop. Principalele specialități în care erau instruiți gardiștii erau infanteria, artileria terestră, artileria antiaeriană, transmisiunile, geniul, chimicul, parașutismul și altele. Interesant de precizat este faptul că și tinerii din învățământul superior, liceu și chiar clasele 5 - 8 erau incluși în forme de pregătire militară specifice. Ideea constituirii de gărzi patriotice este de sorginte sovietică. Deși Gărzile Patriotice moderne au fost create în anul 1968 de către Nicolae Ceaușescu, primele grupuri de muncitori comuniști înarmați datează din vara anului 1944 

Jetoane - set 2 bucăți - forme și valori diferite
Flora 5 lei și 10 lei

Jeton - Filip T. Corlătescu - FTC - 2 lei 1901
Acest jeton a fost gravat la atelierul bucureștean Radivon

Jeton - Gheorghe J. Stroie - 5 bani

_____ooOoo_____

SUA - 5 cenți 1951 - Seria 481 
Numai pentru uzul militarilor

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe certificate și bonduri emise 
de către statul american Colorado.

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 17.03.2013

Niciun comentariu: