luni, 25 martie 2013

NEUHAUSEN - GERMANIA


Mai jos am postat și alte fotografii ale câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura germană locală, precum și unele vechi cărți poștale ilustrate din localitatea NEUHAUSEN - SAXONIA, pentru a te introduce în atmosfera unor timpuri trecute. 
Castelul Purschenstein
Gara
Biserica
Arhitectură locală contemporană 
Vedere generală
Cărți poștale ilustrate 

***

DOUĂ EPIGRAME CU, 
ȘI DESPRE PĂCĂLELI

1 Aprilie şi criza mondială – de Valeriu Cercel
De la criza asta, frate,
Şi guvernu-i pus pe rele,
În loc de "gogoşi umflate",
Ne oferă... "minciunele"!

La vârsta a treia -  de Valerian Lică
O strâng în braţe, o dezbrac.
Vai, Doamne, cât sunt de viril!
Şi câte nebunii nu fac
La anii mei... de-ntâi april!

_________xxXxx_________

CÂTEVA INSIGNE
ȘI MEDALII DIN
JUDEȚUL BRĂILA

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - I.U.G.P. 50 
(Întreprinderea de Utilaj Greu "Progresul")
1924 - Brăila - 1974
Promex - A 70-a aniversare * 1924 - 1994
Societatea numismatică română - Secția Brăila
1924 - 1994 * Promex - Brăila - România
Societatea franco - română
1948 - I.U.G. (Întreprinderea de Utilaj Greu) Progresul - 1991
Promex Brăila (fostă IUGP - Întreprinderea de Utilaj Greu Brăila) este unul dintre cei mai renumiți constructori de utilaje din România. Obiectul de activitate al firmei cuprinde proiectarea, producția și comercializarea de utilaje tehnologice pentru industria metalurgică (echipamente pentru cuptoare, oțelării, cocserii, laminoare), industria materialelor de construcții concasoare, reductoare, dozatoare, uscătoare, transportoare, construcții metalice complexe) și industria navală. Compania și-a început activitatea în anul 1921 sub numele de Societatea Franco-Română de Material de Drum de Fier, pe baza unei înțelegeri între 15 societăți bancare și industriale franceze și românești. Obiectul de activitate al societății era reparația materialului rulant de căi ferate și tramvaie, operațiuni metalurgice și de construcție mecanică, comerț pe cont propriu sau în comision de materiale industriale și de căi ferate.După război, compania a fost naționalizată, denumirea societății schimbându-se în Progresul Brăila. În același an, Progresul fuzionează cu fosta Regie Metalurgică Brăila, compania astfel rezultată schimbându-și denumirea din nou, la începutul anului 1949, în Grupul Mecano-Naval Progresul Brăila, înglobând o serie întreagă de companii mai mici din regiune. Pe lângă reparațiile de locomotive, grupul fabrica mașini alternative cu aburi, cu o putere de 900 CP, mașini și instalații auxiliare pentru dragările de mine, vinciuri pescărești, șalupe de viteză, motoare navale și turbine cu aburi.Primele utilaje de construcții apar în anul 1952, când este realizat un excavator cu cabluri, iar douăzeci de ani mai târziu, sub licență străină, este scos pe piață primul excavator hidraulic, alături de dragline hidromecanice, încărcătoare frontale, rulouri compactoare sau macarale graifăr. În anul 1991, prin hotărâre de Guvern, Întreprinderea de Utilaj Greu „Progresul” Brăila își încetează activitatea, în locul ei înființându-se societatea comercială pe acțiuni Promex SAÎncepând cu anul 2003, societatea devine parte a grupului Uzinsider, companie cu capital integral românesc. Sus am postat cel mai recent logo al Societății Comerciale Promex din Brăila.

 Insignă - Batalionul 536 Transmisiuni Brăila * 1968 - 1998  

Insignă - D.67 Mc - 25 * 1968 - 1993
(Divizia 67 Mecanizată)

25 * 1968 - 1993 * D.67 Mc 
(Divizia 67 Mecanizată)
Nimic nu este prea mult pentru țară
Societatea numismatică română - Secția Brăila  
Această medalie este confecționată din bronz,
cântărește 112 grame și are diametrul de 6 cm.

Insignă - 30 - C.8 A. (Corpul 8 Armată)
Structurile militare dislocate în municipiul Brăila (B. 536 Trs. și D.67 Mc.) au fost dotate și au primit misiuni și mai concrete după evenimente politice din anul 1968 (invadarea Cehoslovaciei). Ulterior D.67 Mc. s-a transformat în mare unitate de nivel corp de armată cu numele Corpul 8 Armată. În urma negocierilor politice pentru aderarea României la NATO nivelul de organizare al tuturor structurilor de organizare ale armatei, deci și ale celor brăilene, au fost coborâte, astfel că unitatea de cel mai înalt din Brăila zilelor noastre este brigada mecanizată. 

Insigne - Set 2 buc. - Box Club Brăila 
Ceasul din centrul orașului Brăila, în prezent monument istoric, situat în părculețul din fața hotelului Traian, a fost construit în anul 1909, în stilul baroc de către arhitectul  Carol Sakar.

Brăila este un municipiu în sud-estul României și reședința județului cu același nume. Orașul este situat pe malul stâng al Dunării. Conform ultimelor estimări oficiale ale Institutului Național de Statistică, populatia orașului era, în anul 2009, de 211884 de locuitori, fiind al 10-lea oraș din țară după numărul de locuitori. Brăila este o veche așezare pe malul stâng al Dunării, apărând cu numele "Drinago" într-o veche descriere geografică și de călătorii spaniolă, "Libro del conoscimiento" (1350), dar și pe câteva hărți catalane (Angellino de Dalorto, 1325 - 1330 și Angelino Dulcert, 1339). Sus am postat stemele 1865 - 1918, interbelică, comunistă și actuală ale municipiului, iar dedesubt pozele câtorva clădiri inconfundabile ale Brăilei. 
Primăria
Str.Mihai Eminescu
Magazinul universal "Dunărea"

Brăila este un județ din provincia Muntenia, partea de est a României, care își are reședința în orașul cu același nume. Județul se întinde pe o suprafață de 4766 km.p. și numără aproximativ 373000 de locuitori. Ca subunități administrative județul se compune dintr-un municipiu - Brăila, 3 orașe - Însurăței, Ianca, Făurei și 40 de comune. Sus am postat harta, stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului, iar dedesubt pozele câtorva obiective arhitectonice ale județului. 
Prefectura 
Teatrul "Maria Filotti"
Palatul Agriculturii
Primăria Ianca

_____________ooOoo____________

SUA - 5 dolari 1961 - Seria 591
Numai pentru uzul militarilor

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni braziliene

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 25.03.2013

Niciun comentariu: