sâmbătă, 16 martie 2013

INFO - NUMIS - MONDO - 14


1.  Continui să îți delectez privirea cu alte monede euro test, probă sau proiect emise de către unele autorități monetare ale statelor europene. Mai jos am postat astfel de exemplare din Croația.
Catedrala neo-gotică din Zagreb
Cunoscuta anterior drept Catedrala Sfantul Stefan, Catedrala neo-gotică din Zagreb se numește acum Adormirea  Maicii Domnului. Se distinge in special datorita celor doua turle gemene, construite in stil neo-gotic, vizibile practic din orice zona a orasului. Din nefericire, este aproape permanent in proces de renovare, in mare masura din cauza istoriei sale zbuciumate. Intemeiata in 1093, abia in 1242 i-a fost finalizata constructia initiala in stil romanic. Urmatorii 21 de ani au fost destul de nefasti pentru edificiu, puternic afectat de asediile repetate ale tatarilor. In 1624, o serie de incendii devastatoare au distrus biserica aproape complet, pentru ca, in 1645, o ultima rabufnire a flacarilor sa darame tot ce mai ramasese in picioare. Reconstruita cu mare greutate, a fost avariata grav de cutremurul din 1880. Au urmat 12 ani de restaurare, ocazie cu care au fost inaltate frumoasele sale turnuri neo-gotice. In 1990 au debutat lucrarile de refacere a exteriorului catedralei, inca in curs de desfasurare. Din vechile constructii se mai pastreaza frescele din secolul al XIII-lea, stranele renascentiste, altarele din marmura si un amvon in stil baroc.
Stema statului Croația
  
Croația este o republică parlamentară unitară și democratică din Europa, aflată la răscrucea dintre Europa centrală, Balcani și Mediterana, Capitala și cel mai mare oraș al țării este orașul Zagreb. Croația se întinde pe 56542 km.p, și numără aproximativ 4,5 milioane de locuitori. Și-a obținut independența de sub Republica Socialistă Federativă Iugoslavă la data de 25 iunie 1991. Deasupra am postat drapelul și stema Croației și o altă clădire reprezentativă a capitalei croate, Teatrul Național. 
Această monedă s-a dorit a celebra aniversarea semnării Tratatului de la Roma. Tratatul de la Roma se referă la tratatul prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC) și a fost semnat de Franţa, RFG, Olanda, Italia, Belgia şi Luxemburg la data de 25 martie 1957. Inițial, numele complet al tratatului era Tratat de instituire a Comunității Economice Europene. Totuși, Tratatul de la Maastricht l-a amendat eliminând, printre alte lucruri, cuvântul "Economic" atât din numele comunității cât și al tratatului. Din acest motiv tratatul este denumit de cele mai multe ori Tratat de instituire a Comunității Europene sau Tratatul CE.

2.  Mai jos admiri o bancotă euro fantezie, deci fără valoare circulatorie. Pentru placerea fanilor, pentru cadouri si distractie sau emis si eurobancnote fara valoare circulatorie de 300, 600 și 1000 de Euro. Mai jos este prezentată bancnota fantezie 300 euro - Eros. 

3.  Cele mai mici bancnote cunoscute aparțin Rusiei și României. Pe fond maroniu admiri mai jos bancnota - timbru din Federația rusa - componenta a Rusiei mari, de 2 ruble, (fosta Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă, de pe timpul comuniștilor), iar pe fond verzui bancnota de 10 bani din Romania anului 1917 cu regele Ferdinand in medalion. Bancnota rusească avea intrebuințare dubla: bancnota sau timbru. A se observa sigla de trista amintire "SECERA ȘI CIOCANUL" - emblema comunismului mondial!
 
Ferdinand I, Rege al României, Principe al Romaniei, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 24 august 1865 la Sigmaringen şi decedat 20 iulie 1927 la Sinaia) a fost rege al României din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. Din 1890 a fost membru de onoare al Academiei Române, iar între 1914 şi 1927 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii.


***

CÂTEVA MEDALII 
CONSTANTIN BRÂNCUȘI 
MUZEUL DE ARTĂ CRAIOVA

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".


Constantin Brâncuși 
Cap de copil - 1905
Muzeul de artă Craiova - 1987  
Modelată în manieră romantică, în anul 1906, în atelierul său de la Paris din Impasse Ronsin, lucrarea Cap de copil a avut ca subiect un copil orb care îi frecventa zilnic atelierul. Lucrarea a fost turnată în bronz tot în 1906, la Paris, în tehnica ceară pierdută, la atelierul Adrien A. Hébrard. Lucrarea figureză în patrimoiul Muzeului de Artă Craiova din august 1954; din 1956 a fost expusă permanent în cadrul Galeriei Naţionale, iar din 1964 în cadrul Cabinetului Constantin Brâncuşi .

Constantin Brâncuși 
Coapsă - 1907
Muzeul de artă Craiova - 1987  
Sculptura Coapsa, de Constantin Brâncuşi, a fost executată între anii 1909-1910, ea inaugurând marele ciclu al Torsurilor în opera brâncuşiană. Cu aceasta lucrare, Brancusi a obtinut in 1912 marele premiu de 2000 lei la Salonul Oficial de la Bucuresti. Forma alungita a micului fragment de tors, reprezinta miraculoasa fuziune dintre senzualitate si puritate. Suprafata neteda a sculpturii, privita din partea stanga, este intruparea perfectiunii figurii umane. Privit din partea dreapta, Torsul, apare ca o bucata de piatra denivelata, unde trasaturile umane nu sunt inca bine definite .

Constantin Brâncuși 
Domnișoara Pogany - 1913 
Muzeul de artă Craiova - 1987  
Domnișoara Pogany este una dintre cele mai cunoscute lucrari ale genialului Brancusi, fiind lucrată in bronz dupa exemplarul aflat in colectia Stork și reprezinta un simbol naţional al artei moderne romanesti. Ochii sai mari, gura abia schitata, nasul fin, sprancenele puternic arcuite..., totul ne retine atentia la acest portret de "o vraja halucinanta". Opera a fost realizată în anul 1913. Numele statuii provine de la pictorița maghiară Margit Pogány, pe care o cunoscuse în 1911. Tânăra i-a servit lui Brâncuși drept model în cele câteva luni cât i-a fost și iubită.  Brâncuși a creat 5 versiuni ale „Domnișoarei Pogany”, în decurs de 2 decenii: ghipsul inițial datează din anul 1912; el a fost urmat de execuții în marmură și bronz în anii 1913, 1919, 1931 și 1933. „Domnișoara Pogany I” din anul 1913 există într-o versiune de ghips și 4 versiuni de bronz cu zona părului patinată. „Domnișoara Pogany II” din 1919 este făcută din marmură cu vinișoare, fixată pe un soclu de piatră, care la rândul lui e așezat pe trei socluri de lemn. „Domnișoara Pogany III” din 1931 este executată în marmură albă pe un soclu de piatră. În fine, „Domnișoara Pogany III” din 1933 este din bronz lustruit și are un soclu de piatră plasat pe un soclu de lemn. O replică a sculpturii „Domnișoara Pogany” a lui Constantin Brâncuși se afla la Muzeul de Artă din Craiova. Este o piesa controversată, realizată în anii '50, în matrița lui Constantin Brâncuși, de către Octavian Moșescu, un fost ucenic al sculptorului. 

Constantin Brâncuși 
Orgoliu - 1913 
Muzeul de artă Craiova - 1987  
Modelată în manieră romantică, în anul 1905, în atelierul său de la Paris din Place de la Bourse nr. 10, lucrarea Orgoliu figurează într-o fotografie documentară ce prezintă un colţ al atelierului. Ea a fost turnată în bronz tot în 1905, la Paris, în tehnica ceară pierdută, la atelierul Adrien A. Hébrard. Lucrarea figureză în patrimoniul Muzeului de Artă Craiova din august 1954; din 1956 a fost expusă permanent în cadrul Galeriei Naţionale, iar din 1964 în cadrul Cabinetului Constantin Brâncuşi. Este prima lucrare a lui Brâncusi turnată în bronz .
Muzeul de Arta Craiova îsi are sediul în somptuosul Palat al familiei Jean Mihail din str. Unirii, nr.15, construit între 1900-1907 dupa proiectele arhitectului francez Paul Gottereau. Muzeul functioneaza în aceasta cladire din anul 1954 si dispune de un patrimoniu cultural valoros de peste 4000 de lucrari de arta adunate si conservate de-a lungul anilor. La baza constituirii Muzeului de Arta stau colectiile daruite de Alexandru si Aretia Aman orasului pentru constituirea unei fundatii în cadrul careia a functionat, începind cu anul 1908, pinacoteca, biblioteca si muzeul din orasul Craiova.Timp de peste 40 de ani Muzeul de Arta a functionat ca pinacoteca în cadrul Fundatiei "Alexandru si Aretia Aman", în cladirea pusa la dispozitie de donatori. Vechiul palat al familiei Grigore Laceanu, astazi Biblioteca "Alexandru si Aretia Aman", a fost consolidat, modificat si extins pentru a raspunde noii destinatii culturale. Patrimoniul muzeului avind la baza donatia familiei Aman, s-a îmbogatit prin numeroase achizitii, cit si prin donatiile familiilor Glogoveanu, N.P.Romanescu, Barbu Druga, Ion M.Georgescu s.a., constituindu-se de-a lungul timpului ca un tezaur artistic de exceptie cu doua componente distincte: Galeria de Arta Universala și Galeria de Arta Romaneasca. Galeria de Arta Romaneasca dispune de creatii de exceptie semnate de către Constantin Brâncuși, sculptor de valoare mondiala (Vittelius, Orgoliu, Cap de fetita, Cap de baiat, Sarutul, Coapsa, Domnisoara Pogany), precum si picturi de Theodor Aman, Constantin Lecca, Nicolae Grigorescu (între altele, o varianta a "Atacului de la Smirdan"), . În cadrul galeriei de arta universala se disting valoroase lucrari din Scoala olandeza, flamanda, franceza si italiana. 

Constantin Brancuși * 1876 - 1967
Expoziția filatelică omagială - Tg.Jiu - 1976
Constantin Brâncuși se nãște la data de 19 febr./2 mart.1876, în localitatea Hobita, județul Gorj și moare la data de 16 martie 1957 la Paris. Începe scoala pimarã la Pestisani (1883), continuã la Brãdiceni; se angajeazã la Târgu Jiu, Slatina si Craiova; urmeazã cursurile scolii de Meserii din Craiova (1894-1898); scoala de arte frumoase din Bucuresti, clasa profesorului Ion Georgescu (din 1898). În vacanta de varã a anului 1897 pleacã la Viena unde se angajeazã în atelierul unei fabrici de mobilã. La întoarcere în Craiova, modeleazã bustul lui Gheorghe Chitu, fondatorul scolii. La Craiova sculpteazã un Cap de copil, bustul lui Vitellius (1898), Capul lui Laocoon si Studiu, iar cu sprijinul doctorului Dimitrie Gerota realizeazã un Ecorseu pentru care i se acordã medalia de bronz (1901). Consiliul Judetean al Prefecturii Dolj îi acordã o bursã (3 iul. 1900). În 1904 pleacã pe jos la Paris, fãcând popasuri la Budapesta, Viena si Munchen (unde se presupune cã frecventeazã cursurile Academiei Regale de Belle-Arte); practician în atelierul lui Rodin; îl întâlneste pe Modigliani. La Paris îsi desãvârseste pregãtirea artisticã devenind cel mai mare si cel mai cunoscut sculptor român, fiind unul dintre animatorii principali ai plasticii noi, întemeietor al scolii moderne de sculpturã. Lucrãrile sale se gãsesc în tarã si strãinãtate, în muzeele din Olanda, Tãrile Scandinave, Franta, Statele Unite ale Americii etc. Marele sculptor este decorat cu ordinul Steaua României (1923); ordinul Meritul Cultural, la propunerea lui Nicolae lorga (1931) și ales membru post-mortem al Academiei Române abia în anul 1990.
Deasupra admiri o carte poștală ilustrată, editată în regimul comunist, care celebrează personalitatea marelui sculptor român Constantin Brâncuși și câteva dintre inconfundabilele sale lucrări monumentale de la Târgu Jiu; Poarta sărutului, Masa tăcerii și ingenioasa Coloana a infinitului.  

_____________xxXxx___________

Și fiindcă chiar astăzi 16 martie 2013, când scriu acest articol, se împlinesc 56 de ani de la plecarea în neființă a marelui artist, am dorit să îi aduc un modest omagiu prin postarea pe blogul meu a acestui material.
Și fiindcă sunt amic cu maestrul epigramist, profesorul Mihai Moleșag din Tulcea, am primit în dar câteva epigrame cu adânc subînțeles, cu referire la Brâncuși, care odihnește somnul de veci pe meleaguri străine, deși alta i-a fost dorința, și situația actuală din România ta și a mea. Citește și cugetă adânc!    

COCOȘUL

Ieşit din  dalta lui Brâncuşi,
Semeţ cocoş cu guşa-n  trepte,
L-am izgonit spre alte uşi
Căci prea voia să ne deştepte!

ROMÂNUL BRÂNCUȘI

Creând  cu barda strămoşească,
Dintr-un  butuc, comori de vis
Brâncuşi e marcă românească
Omologată la Paris.

BRÂNCUȘI A PLECAT, CU BARDĂ CU TOT, ÎN FRANȚA

Maestre, te-ai luat cu graba
Şi n-ai mai stat să-ţi termini treaba,
Lăsând  prin ţară risipiţi 
Un milion de neciopliţi.

____________ooOoo______________


SUA - 50 cenți 1947 Seria 471 
Numai pentru uzul militarilor

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni elvețiene

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 16.03.213

Niciun comentariu: