Această monedă comemorativă luxemburgheză a fost emisă în luna februarie a anului 2007, într-un tiraj de 1,1 milioane de exemplare pentru a celebra Palatul Ducal și personalitatea Marelui Duce Henri.
Palatul Ducal este situat în orașul Luxemburg și servește ca reședință oficială pentru suveranul statului. Clădirea a servit ca Primărie a orașului Luxemburg între anii 1572 - 1795, apoi ca sediu al prefecturii departamentului Forets și ullterior ca sediu al guvernului național. În timpul ocupației germane din cel de al doilea război mondial, Palatul Ducal a fost folosit ca sală de concerte și tavernă, suferind mari daune.
Henri, Mare Duce de Luxembourg (născut 1955) este suveranul statului Luxemburg din data de 7 octombrie 2000. Este fiul cel mare al Marelui Duce Jean și al Prințesei Josephine-Charlotte a Belgiei. Bunicii materni au fost regele Lepold al III-lea și regina Astrid a Suediei. Este nepotul actualului rege al Belgiei, Albert al II-lea.
Această monedă comemorativă luxemburgheză a fost emisă în luna februarie a anului 2008, într-un tiraj de 1,3 milioane de exemplare pentru a celebra Castelul Berg ș i Marele Duce Henry.
Castelul Berg este reședința principală a Marelui Duce de Luxemburg, fiind situat în centrul orașului în apropiere de confluența râurilor Alzette și Attert. Castelul a intrat în posesia Ducatului Luxemburg în anul 1845, când în urma revoluției belgiene, din marele Luxemburg s-au separat Țările de Jos. În timpul ocupației germane din cel de al doilea război mondial castelul a fost folosit ca centru de reeducare al fetelor locale, suferind mari daune.
Această monedă comemorativă luxemburgheză a fost emisă în luna ianuarie 2009, într-un tiraj de 1,4 milioane de exemplare pentru a celebra personalitatea Marelui Duce Henry și a Marii Ducese Charlotte.
Charlotte, Marea Ducesă de Luxemburg a trăit în perioada anilor 1896 - 1985 și a fost suverana Marelui Ducat între anii 1919 - 1964.
***
DOUĂ EPIGRAME CU,
ȘI DESPRE PĂCĂLELI
1 aprilie - de Nelu Ionescu Quintus
Doamne, minunat ar fi,
Cu aportul tău sublim
Să avem în an şi-o zi,
Fără să ne păcălim!
Cu aportul tău sublim
Să avem în an şi-o zi,
Fără să ne păcălim!
Ziua de 1
aprilie - de Mihai Danielescu
Anuală, o ştim bine,
Însă care-o fi pricina,
Că mă păcălesc pe mine,
Tot mereu, când iau chenzina.
Însă care-o fi pricina,
Că mă păcălesc pe mine,
Tot mereu, când iau chenzina.
_________xxXxx_________
CÂTEVA INSIGNE
ȘI JETOANE
DIN JUDEȚUL ARAD
JETOANELE
sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca
dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de
muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume
incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele
unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt
folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost
precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi
în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii
de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care,
ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată.
INSIGNA
este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din
materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie
sau bască şi care indică, prin imagini
reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o
organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si
apartenenţa la un club, de identificare
localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup,
organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de
participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură,
etc.
Jeton - Com.Arad ISR - 5683
10 lei 1923
Jeton -Egy sor - Arad
Insignă - CFR Arad
Insignă - Foto Club Arad
În luna decembrie a anului 2008 s-a înființat Foto Club Arad, cu scopul declarat de a promova această artă vizuală, dar și de implicare în viața socială, prin mediatizarea evenimentelor și vieții cotidiene din Arad. Sus am postat logo-ul clubului arădean.
Insignă - Uzina electrică Arad - 1956 - EC 4
În data de 20 mai 1895 s-a hotărât înfiinţarea “Uzinei Electrice” Arad pe
amplasamentul actualei centrale pe hidrocarburi. Constructorul uzinei a fost
Societatea GANZ Budapesta, pentru “SA Electricitate şi Transport” Budapesta,
concesionându-se dreptul de producere şi furnizare a energiei electrice în Arad
pe o perioadă de 50 de ani.
Insignă - Voința Arad
Începând din anul 1969 datorită răspândirii ideii de mişcare sportivă în rândul elevilor, pionierilor, tinerilor, studenţilor şi membrilor cooperatori, au început să fie organizate anual competiţii zonale şi apoi finale naţionale, la care aveau drept de participare doar membrii cooperatori, elevii şi pionierii, membrii UTC, sau numai studenţii, după caz. Dintre toate aceste competiţii departamentale, cele organizate de asociaţiile sportive Voinţa, au avut un impact major, pozitiv, în dezvoltarea sportului de masă în România. Campionatele asociaţiilor sportive Voinţa în diferite sporturi au premers viitoarea competiţie sportivă naţională - Daciada. Deasupra am postat logo-uri ale câtorva competiţii sportive organizate de către asociaţiile sportive Voinţa.
Municipiul Arad este reședința și cel mai mare oraș al judeţului Arad, situat pe cursul inferior al râului Mureş, în vestul României. El numără aproximativ 150000 de locuitori. Municipiul Arad constituie pentru vestul României un punct important în ceea ce privește industria, și este de asemenea un nod important în transporturile feroviare, rutiere, având și aeroport. Istoria Aradului este una îndelungată care începe cu primele așezări umane pe actuala vatră a orașului, în nordul râului Mureș și mai apoi cu apariția primei cetăți de pământ situată la Vladimirescu, în jurul secolului al X-lea. Prima atestare documentară a zonei Aradului ne parvine din anul 1028. Sus am postat drapelul şi stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Arad iar dedesubt am postat fotografii ale câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura arădeană.
Palatul Szantay
Arcul de Triumf
Turnul de apă
Județul Arad este situat în vestul României și cuprinde teritorii din Crişana şi Banat. Județul se întinde de o parte și de alta a râurilor Mureș și Crișul Alb. Județul se întinde pe o suprafață de 7754 km.p., numără aproximativ 460000 de locuitori și are reședința în orașul cu același nume. Din punct de vedere administrativ județul se compune din; 1 municipiu - Arad, 9 orașe - Pecica, Sântana, Vladimirescu, Lipova, Ineu, Chișineu - Criș, Nădlac, Curtici, Pâncota, Sebiș și 68 de comune. Sus am postat drapelul, harta şi stemele interbelică, comunistă şi actuală ale judeţului Arad, iar dedesubt câteva obiective turistice și importante monumente de arhitectură ale județului.
Prefectura
Muzeul de artă
Teatrul clasic "Ioan Slavici"
___________ooOoo____________
SUA - 5 dolari 1964 - Seria 611
Numai pentru uzul militarilor
Câteva ornamente decorative marginale
de pe acțiuni olandeze
con_dorul@yahoo.com
MOUSAIOS - 26.03.2013
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu