joi, 7 martie 2013

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 153


SLOVACIA

SLOVENIA

***

DOUĂ EPIGRAME
DE 8 MARTIE
Autori; 
Ion Toderașcu 
Gheorghe Gurău
_____________xxXxx_____________

CÂTEVA INSIGNE,
O PLACHETĂ ȘI
O MEDALIE DIN
JUDEȚUL VÂLCEA

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionatului explicativ al limbii române), PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor pesonalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  


Insignă - Bicentenarul Anton Pann 
1796 - 1996 - Râmnicu Vâlcea
Anton Pann (născut: Antonie Pantoleon-Petroveanu) (data nașterii incertă, între 1793 - 1797 la Sliven - Bulgaria, decedat la data de 2 noiembrie 1854 în București) a fost un poet, compozitor de muzică religioasă, profesor de muzică religioasă, folclorist, literat, publicist, compozitor al muzicii imnului național al României. A fost supranumit de către Mihai Eminescu "finul Pepelei, cel isteț ca un proverb” în poemul Epigonii. Prin prescurtarea numelui de familie și românizare va fi numit Anton Pann. Problemele cotidiene l-au făcut să locuiască în mai multe orașe - Chișinău, București, Brașov și Râmnicu - Vâlcea. 

Insignă sportivă din fotbal - Chimia Rm.Vâlcea
Chimia-Rimnicu-Vilcea.png
Chimia Râmnicu Vâlcea a fost un club de fotbal din România care s-a constituit în anul 1946, sub denumirea Vâlceana și a evoluat în divizia C. După o perioadă fără rezultate notabile, dar cu mai multe schimbări ale denumirii (Unirea din 1962, Oltul din 1966) echipa preia în 1967 numele Chimia, al combinatului din localitate. Din 1960, formația a evoluat în Divizia B unde s-a menținut timp de zece ani consecutivi, în 1970 retrogradând în al treilea eșalon. A revenit după un singur an în Divizia B. În 1973, echipa a realizat cea mai mare performanță din istorie, câștigând Cupa Românie, după o finală împotriva formației Constructorul Galați. În 1987, echipa retrogradează în Divizia B, iar în 1996 ajunge în Divizia C. Din 1994, numele echipei a fost schimbat în FC Râmnicu Vâlcea. În 1998, echipa ajunge în campionatul județean. Din cauza problemelor financiare, echipa se desființează în anul 2004. Sus am postat două logouri ale clubului de fotbal vâlcean.
Plachetă - Promoția de ofițeri geniu și construcții
1957 - 1982 - XXV - Râmnicu Vâlcea
La data de 15 aprilie 1975 în Râmnicu Vâlcea ia ființă Şcoala Militară de ofiţeri activi de Geniu, Construcţii şi Căi Ferate, cu durata de 3 ani și în data de 1 august 1990 școala primeşte denumirea de Şcoala Militară de ofiţeri activi de Geniu, Construcţii şi Căi Ferate ,,Panait Donici".

Insignă - Râmnicu Vâlcea

Județul Vâlcea 
România - Prefectura județului Vâlcea


Județul Vâlcea, localizat în sudul României, provincia istorică Muntenia, se întinde pe o suprafață de 5765 km.p., numărând aproximativ 413000 de locuitori. Reședința județului este municipiul Râmnicu Vâlcea. Din punct de vedere administrativ, județul Vâlcea este împărțit în 2 municipii - Râmnicu Vâlcea, Drăgășani, 9 orașe - Călimănești, Brezoi, Horezu, Băile Olănești, Băile Govora, Ocnele Mari, Băbeni, Bălcești, Berbești  și 78 de comune. Sus am postat harta și stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Vâlcea, iar dedesubt pozele câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura vâlceană.

Prefectura
Palatul de Justiție
Mănăstirea Stânișoara din Călimănești - Căciulata
Mănăstirea Cozia 

Râmnicu Vâlcea este un municipiu, reședința și cel mai mare oraș al județului Vâlcea, România. În anul 2002 avea o populație de 107726 locuitori. Orașul scăldat de apele bătrânului Alutus - Olt este o veche așezare venită din umbra timpului, istoria sa milenară fiind atestată de săpăturile arheologice găsite în cartierele Valea Răii și Stolniceni. Aici romanii au construit cetăți (castre) durabile care prin vestigiile lor atestă continuitatea de veacuri a așezării. Prima mențiune documentară datează din data 20 mai 1388 când Mircea cel Bătrân confirma mănăstirii Cozia stăpânirea la Râmnic a unei mori, dăruită de Dan I, și a unei vii, pe care o făcuse danie jupanul Budu, cu voia lui Radu I. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Râmnicu Vâlcea, iar dedesubt pozele câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura orașului.
Primăria
Mallul din centru orașului
Camera de comert si industrie

_____________ooOoo_____________

Teritoriile arctice - micronațiune virtuală - 1 dolar 2012

Câteva vignete de pe acțiuni franceze 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 07.03.2013

Niciun comentariu: