luni, 25 martie 2013

INSULELE FRANȚA ȘI BOURBON


5 Livre 1796
INSULELE FRANȚA ȘI BOURBON
Nume actuale 
MAURITIUS şi REUNION

 INSULA FRANŢA a  obținut independența 
la data de 12 martie 1968, față de Marea Britanie.
În perioada 1715 - 1810 a fost o colonie franceză, 
apoi a fost cucerită de englezi și denumită Mauritius. 
Este o insulă vulcanică situată în Oceanul Indian,
în SE Africii, la E de Insula Madagascar.
Suprafața statului este de 2040 km.p. de uscat, 
la o populație de aproximativ 1,2 milioane de locuitori,
iar capitala funcționează în orașul Port Louise.    

Stema oficială:


Steagul oficial;


Mai jos am postat pozele câtorva monumente de arhitectură 
din insula Mauritius.

Universitatea
Catedrala
Institutul
             
BOURBON este un departament francez de peste mări, 
denumit ulterior Reunion. 
Acest departament este tot o insulă vulcanică din Oceanul Indian, 
situată nu foarte departe de Mauritius, în SE Africii, 
la E de Insula Madagascar. 
Suprafața insulei este de 2512 km.p. de uscat, 
la om populație de 0,75 milioane de locuitori, 
iar capitala funcționează în orașul St.Denis.
                                      
Stema oficială:


Steagul oficial;


Mai jos am postat pozele câtorva monumente de arhitectură 
din insula Reunion și o statuie. 

Primăria
Hotelul Bellepierre       

Statuia lui Mahe de la Bourdonnais

Bertrand-François Mahé de La Bourdonnais (contele de La Bourdonnais) (1699 – 1753) a fost un ofițer francez de marină în serviciul Companiei franceze din India de est și guvernator al coloniei Insulele Mascarene (Mauritius și Reunion).

Mai jos ai privilegiul de admira cateva monede și un jeton de pe aceste meleaguri exotice.

Insula Bourbon - Monedă - 10 cent 1816
Insula Bourbon - Jeton
Insulele Franța și Bourbon - Monedă - 3 sols 1779

***

DOUĂ EPIGRAME CU

 ȘI DESPRE PĂCĂLELI


Momeala – de Ion Meca

Râma este o momeală
Ca şi musca sau lăcusta!
Numai că, la păcăleală,
Maestră e, totuşi... fusta!


Odată-n viață – de Ica Ungureanu 

Dorind să știi că te iubesc
Ți-am scris mesajul pe mobil
Dar dacă stau și mă gândesc,
Atunci …era întâi april.

____________xxXxx___________

O PLACHETĂ, UN JETON,

CÂTEVA INSIGNE ȘI MEDALII

DIN JUDEȚUL BACĂU

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată.

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).     

MICM -CNIAR 
(Ministerul Industriei Constructoare de Mașini - 
Centrala Națională a Industriei Aeronautice Române)
Întreprinderea de avioane Bacău * 1953 - 1983
A 30-a aniversare
Această medalie este confecționată din
tombac și are diametrul de 6 cm.

40 - Patru decenii de activitate - Aerostar - Bacău 
In scopul asigurarii, repararii, fabricarii pieselor de schimb, agregatelor avioanelor si motoarelor de avion, producerii aparatelor de bord, precum si fabricarii sculelor speciale de aviatie, necesar Fortelor Armate ale R.P.R., se infiinteaza pe data de 1 Ianuarie 1953, sub indrumarea si controlul Ministerului Fortelor Armate, Intreprinderea Economica "Uzina de Reparatii Avioane" , viitoarea AEROSTAR, cu sediul in comuna Vasile Roaita, raionul Bacau. Sus am postat două dintre logo-urile actualei Societăți Comerciale Aerostar din Bacău.

Insignă - Centrul de instrucție al aeronauticii
75 de ani - Bacău
Această insignă are dimensiunile de 3,3 x 3,2 cm.

Insignă - 1885 - Centenarul - 1985
Întreprinderea de postav
Bunuși-ul din vremuri comuniste
Jeton - Set 2 buc.
Fabrica de postav Buhuși
Cantina lucrătorilor - 1 leu și 3 lei
Întreprinderea de postav din Buhuși a fost una dintre cele mai mari întreprinderi de gen din SE Europei, cu peste 9000 de muncitori, în prezent pe platforma întreprinderii mai lucrează aproximativ 200 de muncitori. 

Insignă - SOCFILEX '89 Bacău

Plachetă - Expoziția filatelică internațională
a țărilor socialiste "SOCFILEX '89"
Bacău - România - 1989 
Palatul sporturilor 

Bacăul este un judeţ în regiunea Moldova din România, care are suprafața de 6603 km.p., numără aproximativ 700000 de locuitori, având reşedinţa în municipiul Bacău. Principalele cursuri de apă sunt: Siret, Bistrița, Trotuș, Tazlău, Berheci, Zeletin, iar principalele lacuri sunt: Bălătău (baraj natural), Belci, Poiana Uzului (alimentare cu apă), Racova, Gârleni, Șerbănești și Lilieci (hidroenergetice). Ca subunităţi administrative judeţul Bacău are 3 municipii - Bacău, Moinești, Onești, 5 oraşe - Buhuși, Comănești, Dărmănești, Slănic Moldova, Târgu Ocna şi 85 de comune. Sus am postat harta și stemele veche, interbelică, comunistă şi actuală ale judeţului, iar dedesubt pozele câtorva clădiri reprezentative pentru județul Bacău.
Prefectura 
Teatrul municipal "George Bacovia"


Municipiul Bacău, în latină Bacovia, în maghiară Bako, în germană Barchau şi în poloneză Bakow, supranumit orașul lui Bacovia, este reședința și totodată cel mai mare oraş din judeţul Bacău, provincia Moldova, România, fiind situat pe râul Bistriţa. Suprafața municipiului este de 43 km², iar populația este de aproximativ 177000 de locuitori. Bacăul își are stramoșii până în comuna primitivă, mai precis în paleoliticul superior cam 5000 de ani în urmă. În perimetrul Pieței Revoluției s-a descoperit un racloir de silex negru-vinețiu de formă trapezoidala, obiect folosit la vânătoare. Acest obiect de silex mărturisește primele exemple de comerț, deoarece acest material nu se gasea prin aceasta zona, deci era adus din depărtări. O altă prezență umană în vatra localității, s-a descoperit cu ocazia săpăturilor pentru Pasajul Margineni. La opt metri adâncime, muncitorii găsesc urmele unei așezări din epoca mijlocie a bronzului - Cultura Monteoru. Cu puțin timp în urmă se știa că prima atestare documentară a localității este de pe tipul lui Alexandru cel Bun, 6 octombrie 1408. Însă pe baza unei indelungate cercetări de arheologie, Bacăul a mai îmbătrânit. Cercetătorul Ștefan S. Gorovei demonstrează că Bacăul are actul de naștere între anii 1391 - 1432 pe timpul domniei lui Petru Mușat. În anul 1399, orașul este menționat în Documentul lui Iuga Vodă, prin care se dă carte de judecată între spătarul Răducanu cu răzeșii satului Brătila, din ținutul Bacăului. La 15 aprilie 1400 aflăm ca în Bacău se află o parte a Cavalerilor Ioaniți, numiți mai târziu Cavalerii de Malta. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale municipiului Bacău, iar dedesubt pozele câtorva inconfundabile monumente arhitectonice băcăuane.
Primăria
Catedrala Sf.Nicolae

___________ooOoo__________

SUA - 5 cenți 1964 - Seria 611
Numai pentru uzul militarilor

Câteva ornamente decorative marginale
de pe acțiuni franțuzești

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 25.03.2013                    

Niciun comentariu: