duminică, 31 martie 2013

INFO NUMIS MONDO - 18


1.   Continui să îţi prezint în prima parte a acestui articol, alte monede euro test, probă sau încercare emise de către autorităţile monetare din state ori provincii ale unor state europene, membre sau nemembre ale spaţiului comun al monedei Euro, astăzi - statul Cehia. 
Drapelul Cehiei    Stema Cehiei
Republica Cehă, denumită pe scurt Cehia este o țară fără ieșire la mare, aflată în Europa centrală. Statul ceh se întinde pe o suprafaţă de 78866 km.p, la o populaţie de aproximativ 10,5 milioane de locuitori, iar capitala funcţionează în oraşul Praga. Cehia este o democrație reprezentativă parlamentară și pluralistă, membră a UE şi NATO.

Prin emiterea acestor monede s-a dorit celebrarea personalităţii lui Franz Kafka. 
Franz Kafka (1833 - 1924) a fost un scriitor evreu de limbă germană, originar din Praga. Reprezentant remarcabil al prozei moderne, a exercitat o influență covârșitoare asupra literaturii postbelice. Romanele sale se caracterizează printr-o viziune halucinantă, grotescă, stranie asupra realității.

Prin emiterea acestei monede s-a dorit celebrarea personalităţii lui Jaroslav Heyrovský.
Jaroslav Heyrovský (1890 - 1967) a fost un chimist ceh, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 1959.
Prin emiterea acestei monede s-a dorit celebrarea semnării Tratatului de le Roma. Tratatul de la Roma se referă la tratatul prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC) și a fost semnat de Franţa, RFG, Olanda, Italia, Belgia şi Luxemburg la data de 25 martie 1957. Inițial, numele complet al tratatului era Tratat de instituire a Comunității Economice Europene. Totuși, Tratatul de la Maastricht l-a amendat eliminând, printre alte lucruri, cuvântul "Economic" atât din numele comunității cât și al tratatului. Din acest motiv tratatul este denumit de cele mai multe ori Tratat de instituire a Comunității Europene sau Tratatul CE.

2.  Autoritatea monetară a statului asiatic Bangladesh ne surprinde prim emiterea unei noi bancnote de 100 de taka, altfel decât celelalte.
Dacă pe cea veche erau reprezentaţi Şeicul Mujibur Rahman şi Moscheea Tara pe cea nouă apare clădirea Muzeului Naţional din capitala Dacca şi un basorelief expus în acest muzeu.
Şeicul Mujibur Rahman a fost preşedinte al statului Bangladesh, care a trăit între anii 1920 - 1975 şi a condus între anii  1971 - 1972.
Moscheea Tara, cunoscută şi sub numele de Moscheea Stele sau Tara Masjid  este situată în zona Armanitola din capitala Dacca.  Moscheea este decorată de stele albastre. A fost construită în prima jumătate a secolului 18 de către Mirza Golam Pir. Dimensiunile exterioare ale edificiului sunt 21,34 x 7,98 metri. 
Muzeul National din Bangladesh, ca şi clădire, a fost inaugurat în anul 1913, dar statutul de Muzeu Naţional i s-a acordat abia în anul 1983. Muzeul este foarte bine organizat conţinând mai multe departamente; etnografie și artă decorativă, istorie si arta clasică, istorie naturală, civilizația contemporană a lumii precum şi un laborator de conservare.

3.  O veste nouă vine şi din alt stat asiatic, Thailanda. 
Autoritatea monetară naţională a emis o nouă bancnotă de 20 baht care ni-l prezintă pe acelaşi rege actual Rama IX dar şi un înaintaş al acestuia, chiar statuie, regele Ramkhamhaeng cel Mare.  
Rama IX, nume real Bhumibol Adulyadej este născut în anul 1927 fiind suveranul statului Thailanda din anul 1946 ţi pânî ân prezent, fără nicio întrerupere.   
Ramkhamhaeng cel Mare a fost regele vechii provincii istorice Sukhotai, leagănul viitorului stat modern Thailanda. El a trăit în perioada anilor 1237 sau 1247 - 1298 şi a condus între anii 1279 - 1298.
În poza de mai sus este reprezentat Palatul regal din Thailanda a cărui turlă principală se vede şi pe vechea bancotă de 100 de baht. Acest palat este un ansamblu de clădiri şi parcuri special ornamentate, situat în centrul capitalei Bangkok, care serveşte îndeplinirii atribuţiunilor de către personalul din anturajul regelui. Construcţia ansamblului regal a început în anul 1782, în prezent el întinzându-se pe mai bine de 218000 metri pătraţi.   

***

DOUĂ EPIGRAME 
DIN VIAŢĂ
Moşul şi baba la prăşit 
de Emil Ianuş - Horodnicul de Sus - Suceava

Ei, prăşind la păpuşoi,
Hodineau olecuţică,
Dar culcaţi pe-un muşuroi
S-au trezit că îi… furnică!

În spiritul reformei din sănătate 
de Ştefan Cornel Rodean - Sibiu

Guvernul nostru, în aceste zile,
A transformat spitalele-n azile
Şi-o să vedem cum, consecvent din fire,
Va face din azile ...cimitire.


____________xxXxx___________

O INSIGNĂ, O PLACHETĂ 
ŞI CÂTEVA MEDALII DIN
FOTBALUL ROMÂNESC 
STEAUA ŞI DINAMO BUCUREŞTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).     


XXV - Steaua Bucureşti * 1947 - 1972
A XXV-a aniversare a clubului sportiv Steua 

Steaua Bucureşti
Clubul sportiv al armatei
Fotbal Club Steaua București, cunoscut ca Steaua București sau simplu Steaua, este un club de fotbal românesc, care evoluează în liga I. Este clubul românesc cu cel mai mare succes fotbalistic pe plan național și internațional. De-a lungul istoriei, Steaua a câștigat cele mai multe campionate, cupe și supercupe ale României. La data scrierii prezentului articol - noiembrie 2012 - palmaresul naţional al clubului este următorul: 23 de titluri de Campioană naţională, 21 de Cupe ale României şi 5 Supercupe ale României. Steaua a fost prima echipă din estul Europei și singura din România care a câștigat Cupa Campionilor Europeni, și a doua echipă est-europenă și singura din România care are în palmares Supercupa Europei. Fondat pe 7 iunie 1947 ca „ASA București” (Asociația Sportivă a Armatei București), clubul și-a schimbat de mai multe ori numele, până la stabilirea numelui „Steaua” în anul 1961. Din punct de vedere istoric, Steaua este cunoscut ca și clubul sportiv al Armatei Române. Cu toate acestea, departamentul de fotbal s-a separat de clubul sportiv în anul 1998. Din acel moment, singurele legături ale clubului de fotbal cu Armata sunt tradiția istorică și stadionul Ghencea, care încă este proprietatea Ministerului Apărării Naţionale. De-a lungul timpului, echipa a avut mai multe steme, datorită diferitelor schimbări de proprietari și de regimuri. Culorile tradiţionale ale clubului sunt roşu şi albastru. Steaua a jucat multe meciuri pe stadionul Ghencea, inaugurat în anul 1974 şi care are capacitatea de 28365 locuri. Ultimile meciuri ale Stelei s-au desfăşurat pe ultramodernul stadion Arena naţională, construit pe locul vechiului stadion 23 august. Deasupra am postat stemele (logourile) clubului de fotbal STEAUA Bucureşti, de-a lungul timpului.  

Insignă - Dinamo Bucureşti
Plachetă - Dinamo Bucureşti  
Fotbal Club Dinamo București, pe scurt Dinamo, este un club profesionist de fotbal din Bucureşti, fondat în anul 1948, care evoluează în Liga I. Din punct de vedere al numărului de trofee, Dinamo este al doilea cel mai prestigios club din România, având în palmares 18 titluri naţionale, 13 Cupe ale României şi două Supercupe ale României. Culorile tradiţionale ale clubului sunt roşu şi alb. În afară de echipa mare, clubul Dinamo deține și o echipă secundă intitulată Dinamo II care evoluează în Liga a II-a. Fostă echipă a Ministerului de Interne, istoria clubului Dinamo a fost marcată de rivalitatea permanentă cu alt mare club bucureștean, Steaua, întâlnirile dintre cele două echipe de fotbal fiind considerate ca fiind cele mai importante meciuri ale anului, adesea decisive pentru câștigarea campionatului. Deasupra am postat steme (logo-urile) clubului Dinamo Bucureşti, de-a lungul vremii.
București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum și câteva clădiri reprezentative ale Bucureștiului. 
Primăria capitalei
Arena națională
Palatul Parlamentului
Arcul de Triumf

_____________ooOoo_____________

Primul imperiu galactic - micronaţiune virtuală - 1 unitate xxx 

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni suedeze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 31.03.2013

Niciun comentariu: