vineri, 8 martie 2013

MONEDE EURO COMEMORATIVE - GERMANIA 2


Această monedă comemorativă germană a fost emisă în data de 29 ianuarie 2010 într-un tiraj de 30 de milioane de exemplare pentru a celebra Clădirea Primăriei din Bremen și Statuia lui Roland, aceasta fiind opera gravorului german Bodo Broschat. 

  
Bremen este un oraș hanseatic situat în nord-vestul Germaniei. Oraș comercial și industrial, cu port important pe râul Weser, Bremen  face parte din zona metropolitană Bremen -  Oldenburg. Impreuna cu orasul Bremerhaven formeaza landul federal si orașul stat Bremen. Bremen este al  zecelea oraș al Germaniei, ca număr de locuitori, el numărând 661000 de locuitori la o suprafaă de 419 km.p. Sus am postat steagul și stema orașului - land Bremen.   
Cladirea Primăriei din Bremen se numara printre cele mai frumoase din Europa, fiind declarata patrimoniu mondial de catre UNESCO. Lucrarile de constructie au inceput in 1410 si cladirea este vazuta ca un simbol al bogatiei si al libertatii orasului. Cu o lungime de 41,5 metri şi o lăţime de 15,8 metri, clădirea gotică cu etaj este alcătuită din: pivniţă ce adăposteşte astăzi o importantă colecţie de vinuri, Sala de Jos şi Sala Mare de Sus.  Contrastul între Sala Mare de Sus şi cea de Jos este remarcabil. Sala de Jos a rămas aproape neschimbată de-a lungul celor şase secole, fiind folosită ca piaţă acoperită, pentru comerţul local. Încăperea este împărţită în trei, prin două rînduri a cîte zece coloane din lemn de stejar care sprijină tavanul jos din lemn masiv. Sala Mare de Sus avea rol de reprezentare a oraşului, fiind somptuos decorată. Începînd din secolul al XV-lea, Consiliul se reunea în această încăpere, în prezent este folosită doar pentru festivităţi oficiale, recepţii şi concerte. Are ferestrele deosebit de mari, decorate cu menouri şi vitralii
Statuia lui Roland din fața Primăriei din Bremen este un monument UNESCO, cu valoare excepţională, fiind mărturie a autonomiei civile şi a suveranităţii Bremenului începînd din Evul Mediu. Ridicată în Piaţa Mare în anul 1404, are o înălţime de 5,5 metri, fiind una dintre cele mai vechi statui ale lui Roland, pe vremuri simbol al libertăţii oraşelor din Europa Centrală. Legenda spune că Roland era unul dintre cavalerii împăratului Carol cel Mare. Această statuie atesta că împăratul Sfântului Imperiu era întemeietorul acelui oraş şi avea drepturi şi privilegii.

Această monedă comemorativă germană a fost emisă în anul 2011 într-un tiraj de 30 de milioane de exemplare pentru a celebra Clădirea Catedralei din Koln.
Domul din Köln (cu numele oficial „Hohe Domkirche St. Peter und Maria”) este o biserică romano-catolică situată în orașul  Koln, Germania. Patronul protector al domului este Sf. Petru și   Maica Domnului. Domul din Köln are o înălțime de 157,38 m. Construcția impozantă a domului a fost ridicată în stil gotic. Între anii 1880 -1884 domul a fost cea mai înaltă clădire din lume. Domul din Köln este declarat din anul 1996 patrimoniu mondial UNESCO.
Köln este un oraș în landul Renania de Nord - Westfalia, al patrulea oraș ca mărime din Germania  Din punct de vedere economic, cultural și istoric, Köln este cel mai de seamă oraș din Renania, important nod de cale ferată, la intersecția văii Rinului cu principalele căi comerciale între zonele de vest și est ale Europei. Sus am postat stema orașului Koln.
  
Renania de Nord - Westfalia este cel mai vestic land federal german și totodată cel mai dens populat, numărând peste 18 milioane de locuitori la o suprafață de 34088 km.p. Sus am postat steagul și stema landului german Renania de Nord - Westfalia.


Această monedă comemorativă germană a fost emisă în luna ianuarie a anului 2012 într-un tiraj de 30 de milioane de exemplare pentru a celebra Clădirea Castelului Neuschwanstein din Bavaria. 
    
Bavaria este un land federal german situat în partea de sud est a țării. Se întinde pe o suprafață de 70552 km.p., numără aproximativ 12,6 milioane de locuitori și are capitala în orașul Munchen.       
Castelul Neuschwanstein este construit în stil romantic - renascentist, la sfârșitul secolului al XIX-lea pe un deal accidentat aflat deasupra satului Hohenschwangau de lângă Fussen, în sud -vestul Bavariei. Castelul - palat a fost comandat de către regele Ludovic al II-lea al Bavariei ca un refugiu și omagiu adus lui compozitorului Richard Wagner. 

***


DOUĂ EPIGRAME

DE 8 MARTIE

Autori; 
Vasile Iușan 
Ștefan Marinescu




CÂNTEC FEMEIESC
de Adrian Păunescu 

Aşa e mama şi a fost bunica
Aşa suntem femei lângă femei
Părem nimic şi nu-nsemnăm nimica
Doar nişte “ele” ce slujesc pe “ei”.

Ei neglijenţi, iar ele foarte calme
Ei încurcând ce ele limpezesc
Ei numai tălpi şi ele numai palme
Acesta e destinul femeiesc.

Şi-n fond, ce fac femeile pe lume?
Nimic măreţ, nimic impunător.
Schimbându-şi după ei şi drum şi nume
Pun lucrurile iar la locul lor.

Cu-atâţia paşi ce au făcut prin casă
Şi pentru care plată nici nu cer
De-ar fi pornit pe-o cale glorioasă
Ar fi ajuns şi dincolo de cer.

Ei fac ce fac şi tot ce fac se vede
Ba strică mult şi ele-ndreaptă tot
Şi de aceea nimeni nu le crede
Când cad, îmbătrânesc şi nu mai pot.

Aşa e mama şi a fost bunica
Şi ca ele mâine eu voi fi.
Ce facem noi, femeile? Nimica,
Decât curat şi uneori copii.

Suntem veriga firului de aţă
În fiecare lanţ făcut din doi
Ce greu cu noi femeile în viaţă
Dar e şi imposibil fără noi...


____________xxXxx____________

CÂTEVA INSIGNE
DIN JUDEȚUL MUREȘ

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.

  
Uniunea națională "Vatra românească"
Târgu Mureș * 1990 - 1995
Vatra Romaneasca
Urmare a deteriorării situației politice și a climatului de siguranță națională în România, imediat după Decembrie 1989 s-au creat multe grupuri de iniţiativă unde s-a discutat despre modul de organizare a rezistenţei românilor transilvăneni, care nu mai voiau să fie victimele unei rupturi de România aşa cum s-a întâmplat în anul 1940, unde s-a stabilit denumirea organizaţiei, s-au creionat platforma – program şi statutul unei noii organizaţii, trecându-se ulterior la înfiinţarea organizației politice "Vatra românească". Astfel de adunări constituante pentru înfiinţarea organizaţiei „Vatra Românească” au avut loc mai întâi la Târgu Mureş în data de 1 februarie 1990 şi apoi independent la Cluj Napoca în 4 februarie, alegându-se dintre participanţi la aceste consfătuiri, Comitetele Directoare a acestora.  Organizaţia Vatra Românească Târgu Mureş a fost înregistrată la Tribunalul din Târgu Mureş la data de 6 februarie 1990 cu program şi statut propriu iar Organizaţia Vatra Românească Cluj Napoca a fost întregistrată la tribunalul din Cluj Napoca tot la data de 6 februarie 1990 cu program şi statut propriu, astfel că în Transilvania funcţionau două organizaţii autonome ala Vetrei Româneşti care aveau programe şi obiective asemânătoare, situaţie care se menţine şi în prezent. Organizarea rezistenţei româneşti sub această organiație nu a fost lipsită de importanţă deoarece acesta a fost stânca de care s-au zdrobit forţele ravanşarde ungare cînd au încercat în 15 martie 1990 o acţiune în forţă de desprindere a unei părţi din trupul ţării.

Insignă din fotbal
A.S.(Asociația Sportivă) Armata - Târgu Mureș
ASA Târgu Mureș (Asociația Sportivă a Armatei) a fost un club sportiv din Târgu Mureș. Asociația sportivă "Armata", așa cum a fost numită la înființare, a fost fondată în data de 11 august 1964 și a avut în decursul timpului mai multe secții: fotbal, box, haltere, judo. Chiar dacă secțiile amintite au avut rezultate destul de bune la nivel național, în amintirea colectivă ASA Târgu Mureș este cunoscută datorită echipei de fotbal cu același nume. Sus am postat câteva logouri ale clubului sportiv ASA Tg.Mureș 

Electro Mureș
Electro Mureș a fost o renumită întreprindere din Târgu Mureș care producea aparatură electronică într-o gamă largă de produse si tipuri, bine apreciată pe piața națională și internațională. Fosta întreprindere comunistă s-a privatizat, iar în urma acestui proces au rezultat mai multe firme cu producție asemănătoare care populează vechea platformă industrială târg-mureșană Electro Mureș. Sus am postat logo-ul Întreprinderii Electro Mureș din Târgu Mureș. 

  
Campion regional - UCFS
(Uniunea pentru Cultură Fizică și Sport)
Regiunea Mureș A.M. (Autonomă Maghiară)

Târgu Mureș

Târgu Mureș, mai demult Mureș-Oșorhei, Oșorheiu, Târgul Mureșului (în maghiară Marosvasarhely, Székelyvásárhely, Vásárhely, Újszékelyvásár, Újvásár, în germană Neumarkt, Neumarkt am Mieresch, în latină  Novum Forum Siculorum) este reședința și cel mai mare municipiu din județul Mureș, situat în centrul regiunii istorice Transilvania, România, pe ambele maluri ale cursului superior al râului Mureș. Orașul numără aproximativ 150000 de locuitori. Săpăturile efectuate de către arheologul Istvan Kovacs au confirmat faptul că teritoriul de azi al orașului Târgu Mureș a fost locuit încă din preistorie. Au fost descoperite o serie de locuințe preistorice, resturi de oase, vase de lut, obiecte de cremene și de bronz, mici statuete de pământ datate ca fiind din 2000 î.Hr. Săpăturile arheologice au scos la iveală urme umane din epoca pietrei lustruite, a celei de bronz și din epoca a fierului; s-au descoperit și vestigii aparținând culturii Criș, cea mai veche cultură neolitică din România. Primele izvoare scrise privitoare la secui datează din anul 1116, când au fost menționați, alături de pecenegi, ca alcătuind avangarda cavaleriei ungare. Ca popor asociat maghiarilor, secuii au fost colonizați în sistemul de prisăci medievale de-a lungul graniței. Secuii se aflau în serviciul militar al regilor Ungariei. Astfel, prima mențiune a lor, din anul 1116 îi descrie ca participanți la bătălia de la Olsava, sub comanda regelui ungar Ștefan II. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Târgu Mureș, iar dedesubt pozele câtorva monumente arhitectonice și istorice inconfundabile târg-mureșene. 
Primăria
Catedrala
Biserica evanghelică
Biserica reformată



Județul Mureș este situat în centrul Podișului Transilvania din România. El are o suprafață de 6714 km, p., numără aproximativ 581000 de locuitori și are reședința în municipiul Târgu Mureș. Numele județului provine de la râul Mureș care îl străbate de la NE la SV. Din punct de vedere administrativ județul este compus din 4 municipii - Târgu Mureș, Sighișoara, Reghin, Târnăveni, 7 orașe - Iernut, Luduș, Sărmașu, Miercurea Nirajului, Sovata, Sângeorgiu de Pădure, Ungheni și 89 de comune. Sus am postat drapelul, harta, stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Mureș, iar dedesubt pozele câtorva monumente istorice și arhitectonice reprezentative pentru județ. 
Prefectura
Palatul Culturii
Cetatea
Casa Banyai din Piața Trandafirilor - Tg.Mureș

___________ooOoo___________

The Macabees - micronațiune virtuală - 1 riokmark xxx 

Câteva vignete de pe acțiuni cehe

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 08.03.2013

Niciun comentariu: