sâmbătă, 9 martie 2013

INFO - NUMIS - MONDO - 13


1.  Și alte state europene ori provincii ale statelor europene, membre sau nemembre ale spațiului comun al monedei Euro au emis monede euro test, probă sau proiect, toate foarte interesante și căutate de către colecționarii numismați ai lumii. Admiri mai jos astfel de monede din lumea largă.  

Indiile olandeze
  
Indiile olandeze a fost o colonie olandeză situată în Oceanul Pacific, Arhipelagul Indonezian, care a existat în perioada anilor 1800 – 1942. Colonia a avut o suprafaţă şi o populaţie variabilă în decursul anilor, iar capitala a funcţionat în oraşul Batavia (Jakarta de astăzi). Sus am postat steagul și stema Indiilor olandeze iar dedesubt o vedere generală din orașul Jakarta - capitala statului Indonezia de astăzi.


Creta
Creta este cea mai sudică insulă greacă la Marea Egee, constituind una dintre provinciile Greciei. Cu o suprafață de 8261 km.p. Creta este cea mai mare insulă din Grecia și a cincea ca mărime din Marea Mediterană. Capitala insulară este orașul Heraklion cu 137711de  locuitori în anul 2001. Sus am postat o poză cu fortăreața venețiană Rocca cel Mare, ridicată în secolul al XVI-lea.

Danziga
  
Orașul liber Danzig (în limba germană: Freie Stadt Danzig; în limba poloneză: Wolne Miasto Gdańsk) a fost un oraș stat baltic semi-independent a cărui existență politico-administrativă a început pe data de 10 ianuarie 1820, în conformitate cu Partea a III-a, Secțiunea a a IX-a a Tratatului de Versailles din anul 1919, care îl desprindea politic de teritoriul Germaniei. Orașul și teritoriul imediat înconjurător au fost plasate sub protecția Ligii Națiunilor Unite. Poloniei i se rezervau drepturi speciale economice în legătură cu Danzigul, sub rezerva respectării autonomiei populației germane majoritare. Orașul liber Danzig și-a înceta existența după 1939, când a fost ocupat și anexat de către Germania Nazistă. După înfrângerea Germaniei din 1945, Danzigul a devenit parte integrantă a Poloniei cu numele Gdansk. Orașul liber Danzig a inclus și teritorii sau localități învecinate, un total de 1966 km.p. Sus am postat steagul și stema orașului liber Danzig, iar dedesubt o poză cu vedere generală asupra orașului polonez contemporan Gdansk.

2.  ECU a fost unitatea de cont a Comunității Europene apoi a Uniunii Europene până la adoptarea actualei monede Euro. Numele îi provine prin prescurtarea denumirii sale în limba engleză - European Currency Unit, în românește - Unitate Monetară Europeană. A fost o monedă de decontare utilizată ca instrument de plată între băncile centrale și ca unitate de cont a bugetului Comunității Europene, însă nefolosită ca mijloc de plată legal. ECU a fost înlocuit cu Euro la data de 1 ianuarie 1999  la un curs de schimb 1 ECU = 1 euro. Dacă în articolul "INFO - NUMIS - Mondo 11" ai admirat o bancnotă ECU, acum ai privilegiul să admiri și o monedă ECU.


3.  După importantele schimbări politice din Libia materializate prin îndepărtarea și lichidarea fostului lider dictator Muammar al Ghaddafi s-a trecut la reforma monetară inevitabilă. 




Inițial s-au dat publicității niște proiecte de bancnote dar acum sunt în măsură să îți prezint prima bancnotă din era post Ghaddafi care a intrat deja în circulație în Libia. Pe ea (imaginea cea mai de jos) se vede bucuria de după revoluție, steagul larg desfășurat și porumbeii zburând liber sub cerul păcii mondiale. În poza de mijloc este un simplu proiect de bancnotă, iar sus este ultima bancnotă de 1 dinar cu chipul dictatorului Ghaddafi și imaginea moscheii Ghadames.  
Muammar Abu Minyar al-Gaddafi a fost un conducător - dictator al Libiei, care a trăit între anii 1942 - 2011 și a condus între anii 1969 - 2011, când a fost eliminat prin revoluție populară. 
Ghadames este un oraș oază din vestul Libiei, în municipiul Nalut. Orașul este format din două părți - un oraș vechi și un oraș nou. Moscheia din Ghadames este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice. 

***

DOUĂ PASTILE
DE UMOR ROMÂNESC

La Urgenţe, medicul dictează asistentei sale:
  • Scrie: traumă craniană...
  • Domnule doctor, nu vă supăraţi, dar e traumă cranio-cerebrală...
  • Care dracu cerebrală? Dacă avea creier crezi că venea la ziua de naştere a soţiei cu amanta?!?
Discuție între doi îndrăgostiți:
  • Ce mi-au luat de ziua mea, iubitule?
  • Uită-te pe fereastră! Vezi Ferariul ăla roșu?
  • Wow, cât te iubesc eu pe tine, îngeraș!
  • Rujul pe care ți l-am luat este exact ca Ferariul de afară.


______________xxXxx_______________

CÂTEVA MEDALII ȘI
O INSIGNĂ DIN 
JUDEȚUL BOTOȘANI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  


Mihai Eminescu - fiu al Botoșanilor - 1850 - 1889
Biblioteca județeană "Mihai Eminescu" - Botoșani
Cabinetul de numismatică și filatelie
5 ani de activitate - 2006 - 1 decembrie - 2011  
Mihai Eminescu (nume real Mihail Eminovici) (născut 15 ianuarie 1850 la Ipoteşti, judeţul Botoşani şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literature română. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în data de 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu – Bucureşti. A fost ales post-mortem (28 oct.1948) membru al Academiei Române.
Înființarea primei biblioteci la Botoșani a fost iniţiativa lui Th. Boian, unul dintre primarii cei mai inimoşi şi luminaţi pe care i-a avut oraşul Botoşani în secolul trecut. În mod oficial, ea a fost inaugurată la 14 noiembrie 1882, în localul Şcolii nr. 1 de baieţi "Marchian". Primul său bibliotecar a fost V. Nadejde, învăţător, viitor membru fondator al Ateneului botoşănean. In anul 1917 când biblioteca liceului a ars, va arde şi biblioteca publică cu toată zestrea ei. După război începe refacerea fondului de carte şi în 1920 ea are: 970 volume consultate şi 1720 cititori. In 1931 creşte numărul de volume ale bibliotecii (mai ales prin donaţii), în felul acesta, ea putând să desfăşoare o activitate mai bună: 2368 cititori, 1973 volume consultate. Din anul 1934 găsim în documente denumirea de bibliotecă comunală, funcţionând în localul Primăverii din strada Armeană nr. 11. Multe personalităţi îşi donează acum parte din bibliotecile personale, acestei biblioteci (savantul Gr. Antipa înzestrând-o cu 2000 volume). În prezent sediul Bibliotecii județene "Mihai Eminescu" din Botoșani este pe Calea Națională la nr. 64. 
(Ocatv Băncilă)
Simpozionul național de maximafilie - Botoșani '84
Expoziția republicană de maximafilie 
Botoșani - 16 - 24 iunie 1984 
Muzeul Județean 
Maximafilia este pasiunea de a colecționa de cărți poștale ilustrate pe care se găsesc aplicate mărci și ștampile în strânsă concordanță de subiect, loc și timp cu ilustrația.
Octav Băncilă a fost un pictor realist român și activist politic de stânga, care s-a născut la data de 4 februarie 1872 în Botoșani și a decedat la data de 3 aprilie 1944 în București. 
Muzeul județean de istorie și științe naturale din Botoșani a fost inaugurat în data de 23 decembrie 1955, primul său director fiind profesorul Mircea Popescu. Clădirea muzeului este compusă din șapte încăperi și două holuri fiind situată pe Calea Națională, la nr. 251. 

Expoziția filatelică "Interastrofilex" 
Botoșani - 4 - 11 octombrie 1987
30 de ani de cosmonautică 
1957 - 1987 - Astrofila - Botoșani
Filatelia este pasiunea de a colecționa timbre (mărci) poștale.

Expoziția republicană de marcofilie 
Botoșani '81 - Ediția a II-a 
Marcofilia este disciplină care se ocupă cu colecționarea și studierea ștampilelor poștale. Se mai numește și ștampilofilie.

Insignă din fotbal - CS (Clubul Sportiv) Botoșani
STEMĂ CLUB - Fotbal Club  Botoșani
Înaintea celui de-al doilea război mondial principala echipă a oraşului a fost Venus, a cărei prezenţă în întrecerea divizionară a oraşului este semnalată o singură dată, în anul competiţional 1937-1938. După război ia fiinţă, pe lângă Fabrica de textile, în 1949, Asociaţia Sportivă Flamura Roşie, reprezentată în campionatul raional şi regional de fotbal de formaţia cu acelaşi nume. În 1957 echipa textiliştilor botoşeneni, purtând numele „Textila”, promovează în Divizia C, eşalon în care activează două sezoane - 1957- 1959. Echipa iți schimbă numele în Textila și apoi, în anul 1973, în C.S. Botoșani. Clubul a activat majoritar în Liga a II-a. Recent si-a schimbat numele în Unirea și apoi în FC Botoșani. Sus am postat logo-urile clubului de fotbal CS Botoșani, de-a lungul vremii.

Botoșani este reședința și cel mai mare oraș al judeţului Botoşani. La 20 februarie 2009 se estima că municipiul Botoşani ar avea o populație stabilă de 116110 locuitori. Oraşul este așezat în partea de sud-vest a județului şi este atestat documentar de pisania Bisericii armene Sf. Maria ce datează din anul 1350. Amplasat la intersecția principalelor drumuri comerciale, de-a lungul vremii, Botoşaniul a fost un înfloritor târg al Moldovei și un centru al producției meșteșugărești româneşti. Orașul este atestat documentar de pisania Bisericii armene Sfânta Maria care datează din anul 1350. Sus am postat stemele interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, iar dedesubt pozele câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura orașului. 
Primăria
Biserica Sf.Ilie

Botoșani este un judeţ situat în nordul regiunii Moldova din România, care face parte din regiunea de dezvoltare Nord-Est. Judeţul are suprafaţa de 4986 km.p., numără aproximativ 450000 de locuitori şi are capitala în municipiul cu acelaşi nume, Botoşani. Ca subunităţi administrative este compus din 2 municipii - Botoșani, Dorohoi, 5 oraşe - Bucecea, Darabani, Flămânzi, Săveni, Ștefănești 71 de comune. Deasupra am postat harta, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale judeţului, iar dedesubt pozele câtorva clădiri inconfundabile pentru arhitectura botoșeneană. 
Prefectura
Judecătoria

______________ooOoo______________

Sheniaux - micronașiune virtuală - 00 unitati xxx

Câteva vignete de pe acțiuni braziliene

De 44 de ori La mulți ani! 
Îți doresc să mai trăiești 
măcar 44 de vieți fericite! 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 09.03.2013

Niciun comentariu: