miercuri, 21 martie 2012

POESIS - MOUSAIOS 25





CAMERA MEA

Camera mea poate fi

agresivă uneori,

îmi sfâşie cuvintele,

îmi rupe singurătatea,

pândeşte momentul în care

îngenunchez şi adorm

cu fruntea topită

în pagina tensionată

ca şi o pâine prin care

aleargă mirese nevrotice,

cu voalul inflamat

de reziduuri fetale.


camera mea are gheare

cât un divorţ malformat,

râcâie pe ascuns creierul

înrămat în suspine,

declanşând dorul

ca o soluţie contra violenţei

singura soluţie transmisă intuitiv,

un fel de tsunami

convalescent,

înfipt în pragul

cu pretenţii de frontieră.


Carmen Tania Grigore - născută în oraşul Nehoiu, judeţul Buzău. Din 2007 lucrează într-un spital din Anglia ca asistentă medicală

***

BUZĂU - Bankpost



Această monedă a fost emisă în anul 2003 pentru a marca trecerea a 500 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Râmnicului. Pe reversul acesteia este reprezentată sigla episcopiei având în centru chipul ctitorului, Calinic de la Cernica. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, tiraj de 500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 900 ron.

Episcopia Râmnicului este una dintre cele mai vechi eparhii din ţara noastră şi fără îndoială moştenitoarea fostei Mitropolii a Severinului de la sfârşitul secolului al XIV-lea. În anul 1359, în timpul domniei lui Nicolae Alexandru Basarab, a fost recunoscută prima mitropolie românească - Mitropolia Ungro-Vlahiei - de către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol. În 1370, în Ţara Românească, s-a mai înfiinţat, în dreapta Oltului, Mitropolia Severinului, având ca mitropolit pe Antim Critopolos (1370-1381). Această Mitropolie a avut reşedinţa în Severin, însă datorită hărţuielilor ungurilor (1375), va fi mutată la Strehaia, ajungând în cele din urmă la Râmnic. Când Severinul a revenit Ţării Româneşti, s-a reînfiinţat şi Episcopia din dreapta Oltului, cu numele de Episcopia Râmnicului Noul Severin, fapt întâmplat în timpul domnitorului Radu cel Mare, în anul 1503-1504. Ea avea în jurisdicţie viaţa religioasă a Olteniei depinzând direct de Mitropolia Ungro-Vlahiei. Primul episcop al Râmnicului se pare ca ar fi fost Maxim Brancovici. De la înfiinţarea Episcopiei şi până în zilele noastre, la Râmnic au păstorit 40 de ierarhi, printre care şi Calinic de la Cernica. Episcopia a avut de-a lungul timpului o întindere variabilă, în prezent având în jurisdicţie doar judeţul Vâlcea.

Sfântul Calinic de la Cernica (născut 7 octombrie 1787 la Bucureşti şi decedat 11 aprilie 1868) a fost un călugăr, ctitor de biserici, teolog, stareţ al Mănăstirii Cernica şi episcop al Râmnicului. Este fiul unor târgoveţi de condiţie medie, Antonie şi Floarea Antonescu. A fost botezat cu numele Constantin, naşă fiindu-i Luxandra Văcărescu, soţia banului Barbu Văcărescu şi mama poetului Ienăchiţă Văcărescu.

Câteva vignete de pe bancotele statelor americane de dinainte de Proclamrea independenţei SUA

con_dorul@yahoo.com




Niciun comentariu: