miercuri, 28 martie 2012

MONOGRAFIA JUDEŢULUI BUZĂU - CAP. 38



În continuare îţi voi prezenta unele monumente, statui, sculpturi din peisajul urbanistic al Buzăului precum şi câteva lucrări din Tabăra de sculptură în aer liber de la Magura, judeţul Buzău. Menţionez că numele sculpturilor sunt date de către mine urmare a primei senzaţii pe care am simţit-o atunci când le-am fotografiat. Vizionare plăcută! Aştept comentariul tău aici.



Perfecţiune - în Pacrul Tineretului din Buzău



Scrutând zarea - în Parcul Marghiloman din Buzău



Sirenă - pe malul opus al lacului din Parcul Tineretului, Buzău



Stabilitate - peisajul urbanistic stradal al oraşului Buzău

***



Această monedă a fost emisă în anul 2006 pentru a marca Istoria aurului românesc - în acest caz Tezaurul de la Cucuteni - Băiceni. Pe aversul acesteia sunt reprezentate stema României şi o aplică de harnaşament din cadrul tezaurului, iar pe revers o imagine de pe obrăzarul coifului de aur din tezaurul de la Cucuteni-Băiceni, ce reprezintă un personaj îndeplinind un ritual. Moneda este confecţionată din aur cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 1,224 grame, tiraj de 500 de exemplare, la preţul de vânzare de către BNR de 500 ron.

Tezaurul a fost descoperit în anul 1959 de către mai mulţi localnici la o lutărie în satul Băiceni, comuna Cucuteni din judeţul Iaşi, la câţiva km nord de Târgu Frumos şi 57 de km faţă de Iaşi. A nu se confunda cu satul Cucuteni, Leţcani, aflată la 13 kilometri de oraşul Iaşi. Satul Cucuteni a dat denumirea unei culturi neolitice din mileniile 4-3 î.e.n., descoperită pe dealul Cetăţuia. Astăzi se află expus la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti. Tezaurul conţine doar obiecte de aur: un coif, 4 aplice pătrate pentru harnaşament, două brăţări de paradă, 3 aplice circulare, 4 triunghiulare, una dreptunghiulară, una în formă de vioară, doi nasturi sferoidali, alte obiecte mai puţin importante, în greutate de 2063 de grame aur. Coiful are înălţimea de 34,5 cm, diametrul maxim de 25 cm, diametrul la bază de 21 cm, masa de aproximativ 500 de grame. Este lucrat din tablă şi ornamentat cu o mulţime de spirale şi de linii. Pe un obrăzar este reprezentat un personaj pe tron - scenă considerată rituală - care apare pe reversul monedei.

România - Kingdmom of Roumania monopilies institute - Casa autonomă a monopolurilor Regatului României - Bond - 100 pound 1929



con_dorul@yahoo.com




Niciun comentariu: