duminică, 18 martie 2012

ANTIGUA




5 dolari 1937
ANTIGUA
Este o insulă a arhipelagului Antilele mici (insulele Leeward) din Marea Caraibelor, oceanul Atlantic, nord estul Americii de sud. A fost descoperită de navigatorul şi exploratorul italo spaniol Cristofor Columb în anul 1493. A fost botezată după numele bisericii Sfânta Maria de Antigua din oraşul spaniol Sevilla.
În anul 1632 este cucerită de către englezi. În anul 1981 şi-a câştigat independenţa de sub Marea Britanie. Acest stat are suprafaţa de 281 km.p., numără 0,0007 milioane locuitori iar capitala funcţionează în oraşul St.John’s.
În prezent face parte din Antigua şi Barbuda, stat membru al uniunii finaciare de state „Statele caraibiene de est”

Un steag neoficial al insulei Antigua:



***

Această monedă a fost emisă în anul 2002 pentru a marca existenţa unor rezervaţii şi parcuri naturale în România, în acest caz - Rezervaţia Piatra Craiului. Atrage atenţia forma deosebită a monedei. Pe reversul acesteia este reprezentat Râsul carpatin (Lynx lynx). Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 15,551 grame, tiraj de 500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 320 ron.
Parcul National Piatra Craiului este situat in Carpatii Meridionali incluzand Creasta Pietrei Craiului, in totalitate, si spatii din culoarele intramontane limitrofe, Rucar-Bran si Rucar-Zarnesti. Parcul National Piatra Craiului se întinde pe raza judetelor Brasov si Arges, incluzand suprafete apartinand localitatilor Zarnesti, Moeciu (satele Magura si Pestera), Bran, Rucar si Dambovicioara. Acest parc este special datorită caracterului unic al masivului, aici găsindu-se specii rare ca Dianthus callizonus, Hesperis nivea, Minuatia transilvanica sau Leontopodium alpinum. In 1938, cand s-a înfiinţat rezervatia naturala, au fost luate in considerare numai 440 ha. In 1972, aceasta suprafata a crescut la 900 ha, iar astazi, zona de conservare speciala acopera o suprafata de 4879ha, zona de parc national ocupand cca. 9894 ha.
In anul 1990 Piatra Craiului este declarat parc national prin Ordinul 7 al Ministerului Agriculturii de la acea vreme, alaturi de alte 12 parcuri din Romania.
Râsul carpatin (Lynx lynx) face parte din subordinul Felis al familiei Felidea. Este un animal puternic si agil care poate depasi 1- 1,5 m lungime, din care coada masoara 25 cm având o greutate de 30 kg. Este raspandit in cele mai retrase masive muntoase, cum este Retezatul, Parangul, Fagarasul sau Muntii Rodnei. Pe partea dorsala a corpului blana este rosie-cenusie, amestecata cu alb; pe cap, gat, spate si flancuri blana prezinta pete care variaza mult. Elementele care il particularizeaza sunt: favoritii dispusi pe maxilarele superioare, varful cozii negru si smocurile de peri negri de pe varfurile urechilor (care au 4-5 cm). Traieste in nordul si estul Europei, in Asia Occidentala, in Tibet si America de Nord, in padurile dese si greu accesibile, bogate in vanat.
__________xxXxx___________

CÂTEVA 
INSIGNE MILITARE 
DIN TIMPURI COMUNISTE

Radist de onoare - RPR

Sanitar de frunte 
R.P.R. - M.A.I. (Ministerul Afacerilor Interne)

Transmisionist de frunte 
R.P.R. - M.A.I. (Ministerul Afacerilor Interne)

Veterinar de frunte 
R.P.R. - M.A.I. (Ministerul Afacerilor Interne)
Aceste insigne se confereau aproape tuturor militarilor în termen, din Ministerul Afacerilor Interne, care obşineau rezultate mai bune în specialităţile în care erau încadraţi. Insignele erau masive, confecţionate din fiert mort, dar strident colorate. Militarii erau înscrişi în OZU (Ordinul de zi pe unitate) şi uneori recompensaţi  cu o învoire de 3 - 4 ore în oraş, o permisie de 3 - 5 zile acasă, cu sau fără foi de drum, sau o infimă sumă de bani care dacă ajungea pentru vreo 5 pachete de ţigări Haiduc. Deasupra am postat un un carnet care certifică acordarea insemnului militar Veterinar de frunte unui militar al armatei române a anului 1955.   

__________ooOoo___________

Germania - Calea ferată - Cassel
50 miliarde mărci - 24 octombrie 1923

Două vignete de pe bonduri americane

CÂTEVA 
DIN AFORISMELE 
BUZOIANULUI GIREL BARBU
  1. Prietenul bun, anevoie se cunoaşte.
  2. Fetele frumoase dăunează grav bătrâneţii.
  3. În momentul când începi să te joci cu focul, gândeşte-te la apă.
  4. Câştigă lupta doar cel care o începe cu gândul la victorie.
  5. Sabia limbii spintecă fără să curgă sânge.


Niciun comentariu: