joi, 29 martie 2012

EISENACH - GERMANIA





Pe aversul acestei bancnote este reprezentat chipul marelui compozitor german Johann Sebastian Bach care a trăit în perioada anilor 1685 - 1750, în stg - casa sa natală, iar în dreapta - casa natală a preotului reformist Martin Luther care a trăit în perioada anilor 1483 - 1545.

***

SCRIITORI ROMÂNI DE PE MELEAGURI BUZOIENE

Cine este scriitorul buzoian care a tradus “slobod” din dramaturgia renumitului Shakespeare?
Toma Alexandru Bagdat – născut 1824 la Râmnicu Sărat şi decedat 10 martie 1887, fost primar al oraşului în anul 1874.



Această monedă a fost emisă în anul 2006 pentru a marca existenţa unor monumente de artă creştină feudală românească - în acest caz Biserica de lemn din localitatea Ieud - Deal, judeţul Maramureş. Pe aversul acesteia este reprezentat un fragment din pictura murală interioară a bisericii de la Ieud, reprezentând figurile patriarhilor Isaac, Avraam şi Iacoob, iar pe revers imaginea bisericii de la Ieud, privită din faţă. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, tiraj de 500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 470 ron.

Biserica de lemn din Ieud - Deal, judeţul Maramureş a fost construită de familia nobilă locală Balea la începutul secolului al XVII-lea, fiind una dintre cele mai vechi dintre bisericile păstrate din zona Maramureşului. În austeritatea ei exterioară, încălzită în interior de cioplitura consolelor și de culorile vii ale picturii murale, biserica de lemn din Ieud Deal reprezintă un vârf al artei și tehnicii de a construi biserici de lemn în Maramureș. Valoarea ei este dublată de un ansamblu pictural de cea mai bună calitate, cea mai reprezentativă operă a cunoscutului zugrav itinerant local Alexandru Ponehalschi. Biserica a fost inclusă în 1999 de către UNESCO pe lista monumentelor cu valoare de patrimoniu cultural mondial, împreună cu alte șapte biserci de lemn din Maramureş.




Câteva vignete de pe bonduri americane



con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: