vineri, 23 martie 2012

MONOGRAFIA JUDEŢULUI BUZĂU - CAP. 33



În continuare îţi voi prezenta unele monumente, statui, sculpturi din peisajul urbanistic al Buzăului precum şi câteva lucrări din Tabăra de sculptură în aer liber de la Magura, judeţul Buzău. Menţionez că numele sculpturilor sunt date de către mine urmare a primei senzaţii pe care am simţit-o atunci când le-am fotografiat. Vizionare plăcută! Aştept comentariul tău aici.



Capela familiei Monteoru - în cimitirul staţiunii Monteoru, comuna Merei

Această capelă este construită între anii 1902 - 1903, după planurile arhitectului german Eduard Honzik. Pictura este executată în tehnică fresco, de către profesorul Costin Petrescu, acelaşi realizator al lucrării "Marea Frescă a Istoriei Neamului", de la Ateneul Român. Clădirea este construită din blocuri de pitră cizelată având forma unei cruci şi o turlă situată central. Aici odihnesc corpurile a şapte generaţii din marea familie Monteoru, de unde provine şi numele localităţii.



Monumentul (fântâna) lui Mihai Viteazu - satul Ciuta, comuna Măgura

A fost ridicat în anul 1975, când s-au sărbătorit 375 de ani de la trecerea lui Mihai Viteazul pe Valea Buzaului spre Ardeal şi marcheaza locul unde domnitorul şi oastea sa au poposit o noapte, în octombrie 1599. Monumentul este realizat de sculptorul Gheorghe Coman, unul dintre iniţiatorii Taberei de sculptură în aer liber de la Măgura.

î
Basorelief de pe Obelisc - parcul buzoian Crâng



Basorelief de pe Obelisc - parcul buzoian Crâng

Obeliscul buzoian, proiectat de sculptorul Gheorghe Coman, a fost inaugurat în anul 1976, pentru a sărbători 1.600 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Buzău. Obeliscul are 26,8 metri înălțime şi o fundație adâncă de 14 metri. Este una din principalele atracţii ale bătrânului parc Crâng. Pe obelisc sunt aplicate patru basoreliefuri, din care eu v-am prezentat doar două, cu aceiaşi tematică, continuitatea poporului român pe aceste meleaguri.


***



România - Gura Humorului (administraţie austro-ungară ) - 1 coroană 1914


Câteva vignete de pe bonduri americane


con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: