sâmbătă, 17 martie 2012

BOURG - FRANŢA








***


CÂTEVA AFORISME 
ALE BUZOIANULUI 
GIREL BARBU
  1. Degeaba ai gura plină cu dinţi de aur dacă ai limba de lemn.
  2. Măcar de găinaţul Cloştii cu pui de aur să beneficiem şi noi românii.
  3. În comuna primitivă toţi oamenii ascultau de Dumnezeu, în comuna mea natală, marea majoritate îl ascultă pe primar.
  4. În "epoca de aur", aveam limba de lemn, acum limba e de aur şi epoca de lemn.
_________xxXxx_________




Această monedă a fost emisă în anul 2002 pentru a marca existenţa principalelor rezervaţii şi parcuri naţionale din România, în acest caz Rezervaţia naturală Pietrosu Mare. Reţine atenţia forma deosebită a monedei. Pe reversul monedei este reprezenată o capră neagră. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 15,551 grame, tiraj 500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 320 ron.

Rezervaţia Biosferei Pietrosu Rodnei (Pietrosu Mare) este situată în apropierea localităţilor Borşa şi Moisei având suprafața de 3300 ha şi cuprinde partea nordică a munţilor Rodnei. Cele 3300 ha ale rezervației ocupă golul alpin și pădurile de conifere sau amestec din Masivul Pietrosu Rodnei în care se remarcă vârful Pietrosu Mare cu o înălțime de 2303 metri. Limitele ariei Pietrosu Rodnei sunt formate în Nord din formațiunile Culmea Hotarului și Piatra Albă în Est și Nord-Est de Valea Repdea. În Sud delimitarea este făcută de Muntele Gropi și formațiunea Jneapănu Bătrânii-Râpi iar în Vest de Valea Izvoru Dragoș.
Capra neagră (Rupicapra rupicapra) este un animal care face parte din familia Bovidae, subfamilia Caprinae. Ea este răspândită în regiunile muntoase din Europa şi Asia Mică. Animalul are o înălțime între 110 si 130 cm, are o coadă scurtă (maximum 8 cm), având înălțimea la greabăn de 75 cm, cântărind între 30 și 50 de kg. Are un corp relativ scund, picioare musculoase cu copită despicată, un gât relativ lung terminat cu un cap scurt prevăzut la ambele sexe cu două coarne inelate și încovoiate spre îndărăt. In spatele coarnelor se găsesc două glande care secretă în perioada de împerechere un lichid cleios cu miros neplăcut. In timpul verii capra neagră are o culoare spălăcită brun-roșcată, partea inferioară a corpului fiind alb gălbui, având pe spate o dungă neagră. Iarna culoarea caprei este brun închis, brun ngricios, fiind alb pe abdomen și picioare, capul fiind de culoare albă-gălbuie, pe creștet având o dungă de culoare închisă.

România - Acţiune la purtător - 500 lei 1929 
Societate anonimă română din Bucureşti 
BANCA VICTORIA


Câteva ornamente decorative marginale de pe bonduri americane

Niciun comentariu: