vineri, 30 martie 2012

AZORE



2500 reali 1909


AZORE
Este o regiune autonomă a statului european Portugalia, (2 insule), situată în mijlocul oceanului Atlantic.
Suprafaţa regiunii este 2 346 km.p., populaţia numără 0,245 milioane locuitori iar, capitala funcţionează în oraşul Ponta Delgada.
Nu are o deviză naţională unanim acceptată.
Stema oficială este:

Steagul oficial este:

Pe aversul bancnotei aplicate aici este reprezentat Affonso de Albuquerque, general nobil, navigator explorator şi colonizator portughez, supranumit întemeietorul puterii portugheze în India, care a trăit în perioada anilor 1453 – 1515.



***

SCRIITORI ROMÂNI DE PE MELEAGURI BUZOIENE
Cine este scriitorul buzoian care a scris volumele: Obsesia biografiei şi Izgonirea din Paradis?
Denisa Comănescu – poet, editor, traducător – născută la 4 februarie 1954 în oraşul Buzău
Această monedă a fost emisă în anul 2007 pentru a marca aderarea României la Uniunea Europeană. Pe aversul acesteia este reprezentată stema României iar pe revers harta a Europei, cu una din stelele UE peste harta României. Moneda este confecţionată din aur cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, tiraj de 250 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 10000 ron.
Uniunea Europeană (UE) este o uniune economică și politică, compusă în prezent din 27 state europene, printre care şi România. Ea funcționează printr-un sistem hibrid de instituții supranaționale independente și interguvernamentale care iau decizii prin negocieri între statele membre. Cele mai importante instituții ale UE sunt Comisia Europeană, Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene, Curtea Europeană de Justiție și Banca Centrală Europeană. Parlamentul European este ales la fiecare 5 ani de cetăţenii europeni. Uniunea Europeană a dezvoltat o piață unică în cadrul unui sistem standardizat și unificat de legi care se aplică tuturor statelor membre. Politicile UE sprijină și garantează libera mișcare a persoanelor, bunurilor, serviciilor și a capitalului, au fost emise legi în domeniul justiției și afacerilor interne și se păstrează politici comune în domeniul comerțului, agriculturii, în domeniul pescuitului și dezvoltarea regională. A fost înființată de asemenea și o uniune monetară, Zona Euro care este compusă în prezent din 17 state. Prin politica comună pentru afaceri externe şi de securitate, UE si-a dezvoltat un rol limitat în relațiile internaționale și de securitate. Au fost înființate și Misiuni Diplomatice Permanente în mai multe state din lume, iar UE este reprezentată în cadrul Organizației Națiunilor Unite, Organizației Mondiale a Comerțului, G8 și G-20. Cu o populație combinată de peste 500 de milioane de locuitori, care reprezintă 7,3% din populația lumii, Uniunea Europeană generează un produs intern brut de 16.242 miliarde de dolari americani în 2010, care reprezintă 20% din PIB-ul estimat la nivel mondial. Este considerată a fi o construcție sui generis, fiind considerată de unii ca fiind de fapt o confederaţie. Începând cu 1 decembrie 2009, Uniunea Europeană are personalitate juridică internațională și poate încheia tratate.
Câteva vignete de pe bonduri americane
România - Obligaţiune - Casa de economii şi consemnaţiuni - 200 lei 1970
Câteva ornamente decorative marginale de pe bonduri americane
con_dorul@yahoo.com


Niciun comentariu: