vineri, 16 martie 2012

ANTARCTICA



7 dolari 1999





ANTARCTICA
Este un teritoriu (continent) situat la polul sud al planetei cu suprafaţa de 14425000 km.p.şi o populaţie de câteva mii de locuitori sezonieri şi cu rol de cerecetare.
O deviză oficială nu are.
Bancnota aplicată aici are mai mult un rol de publicitate, prezentare şi nicidecum valoare circulatorie. Pe reversul bancotei sunt prezentate cele şapte minuni al lumii antice: Piramidele din Egipt, Colosul din Rhodos, Templul lui Artemis din Efes, Statuia lui Zeus de la Olympia, Gradinile suspendate din Babilon, Mausoleul de la Halicarnas şi Farul din Alexandria

Stema şi steagul oficial:


PIRAMIDELE DIN EGIPT

Specialiştii spun că numai piramida lui Khufu (Cheops), nu şi altele, se află pe lista celor şapte minuni ale lumii antice. Această piramidă a fost cea mai înaltă construcție din lume mai mult de 43 de secole, până în anul 1889 când a fost construit Turnul Eiffel. La început avea înălţimea de 146 m (astăzi are doar 138 m), latura de 227 metri şi cuprinde 2.521.000 metri cubi de piatră. A fost construită de faraonul Khufu din cea de a IV-a dinastie, în jurul anului 2.560 înainte de Hristos, pentru a-i servi drept mormânt.

COLOSUL DIN RHODOS
A fost o statuie imensă construită în antichitate pe insula Rhodos din Grecia care îl înfăţişa pe Helios, zeul grec al soarelui şi măsura între 32 şi 36 metri. Construcția s-a realizat pe durata a 12 ani şi s-a finalizat în anul 282 înainte de Hristos. Legenda spune că această statuie străjuia intrarea în portul insulei Rodos.

TEMPLUL ZEIŢEI ARTEMIS DIN EFES
A fost un edificiu antic grec construit timp de 120 de ani de către împăratul Adrian cel Mare în oraşul Efes, aflat atunci pe teritoriul imperiului babilonian. Acest templu se află 50 km la sud de oraşul Izmir din Turcia de astăzi. Din templul original nu au rămas decât ruine. Clădirea avea 51 de metri lăţime, 105 m lungime şi 127 de coloane de 18 m înălţime care susţineau acoperişul. În interiorul templului se afla statuia zeiţei Artemis, înaltă de 2 metri, acoperită cu aur şi argint.

STATUIA LUI ZEUS DIN OLYMPIA
A fost o sculptură în fildeş ornat cu aur, având o structură internă din lemn. A avut o înălțime de aproximativ 12 metri, fiind realizată de către sculptorul Phidias în jurul anului 435 înainte de Hristos, în oraşul Olympia  din Grecia Pentru adăpostirea statuii a fost construit si un templu. Se crede că în anul 394 după Hristos, statuia a fost transportată la constantinopol, unde a fost distrusă distrusă de un incendiu în anul 475.


GRĂDINILE SUSPENDATE DIN BABILON
Sunt cunoscute şi sub numele Grădinile suspendate ale Semiramidei, fiind construite de regele Nabucodonosor al II-lea (605 - 562 înainte de Hristos) pentru Amytis (Amuhea), una dintre soțiile sale. După informațiile istoricului Diodor din Sicilia uriaşele grădini ocupau o suprafață de 15000 m² și se ridicau în patru terase până la 77 metri înălțime. Pe terase erau plantați arbori din mai multe specii, unii dintre ei fiind înalți de 24 metri. Erau udați de pompe cilindrice, al căror secret nu se cunoaște încă. Sub terase, sprijinite pe mai multe coloane, se găseau camere răcoroase pentru familia regală. După unele relatări, se pare că vestitele grădini au fost dărâmate de perși, în timpul ocupării Babilonului.

MAUSOLEUL DE LA HALICARNAS
A fost opera arhitecţilor Pytheos şi Satyros şi a sculptorilor Scopas şi Timotheos. Mausoleul poartă numele guvernatorului local Mausol, care a fost guvernatorul provinciei elenistice Caria (377 - 353 înainte de Hristos), fiindu-i destinat ca mormânt. Este situat în oraşul turc Bodrum. Monumentul avea un soclu înalt cu dimensiunile de 39 m lungime şi 33 m lăţime, peste care era dispus alt suport lung de 33 m, lat de 27 m şi înalt de 22 m. Pe acesta se înălţa templul funerar propriu-zis, susţinut de 39 de coloane, având 39 m inaltime fiecare). Imediat deasupra acoperişului se mai înălţă o piramidă cu 24 de trepte, pe al cărei vârf trunchiat era aşezată cvadriga. Cu o înălţime totală de 49 m, mausoleul ar fi putut echivala în zilele noastre cu o clădire cu 16 etaje.
FARUL DE LA ALEXANDRIA
A fost construit în sec. al III-lea I Hr în Egipt, pe insula Pharos. La început a fost doar un simbol al portului, apoi a devenit indicator pentru marinari. A avut o înălțime între 115 şi 135 de metri, fiind pentru mult timp cea mai mare clădire făcută de mâna omului.


***
CÂTEVA VORBE 
CELEBRE RĂMASE 
DE LA ÎNAINTAŞI

Arhimede - Daţi-mi un punct de sprijin şi pun pământul în mişcare!
Andre Malraux - Un om este suma actelor sale, ceea ce a făcut şi ceea ce ar fi putut face.
Anton Pann - Nebunul făgăduieşte şi-nţeleptul s-amăgeşte.

_________xxXxx__________

CÂTEVA 
INSIGNE MILITARE 
DIN TIMPURI COMUNISTE

Alpinist militar - Clasa a - III - a 

Artilerist AA de frunte - RPR

Artilerist de frunte - RPR

Automobilist de frunte - RPR
Aceste insigne se acordau militarilor pentru rezultate deosebite în pregătirea de luptă şi politică, după ce erau înscrişi în Ordinul de zi pe unitate (OZU). Uneori aceste insigne erau însoţite de o învoire în oraş, şi mai rar, o permisie de 3 zile acasă, cu sau fără foi de drum, ori o mică de sumă de bani, echivalentul a 3-5 pachete de ţigări Carpaţi.
    
____________ooOoo____________

Canada - Bond - Compania Le Canadien 
13 noiembrie 1928

Câteva vignete de pe bonduri şi certificate americane


Niciun comentariu: