marți, 20 martie 2012

ANTILELE OLANDEZE



25 guldeni 1972
 ANTILELE OLANDEZE
Este un grup de insule, colonie olandeză, situat în marea Caraibelor, Oceanul Atlantic în nordul continentului America de sud.
Suprafaţa este de 800 km.p., populaţia numără 0,193 milioane de locuitori iar capitala funcţionează în oraşul Willemstadt.
Deviza naţională unanim acceptată este: Uniţi prin libertate.

Stema oficială este:


 Steagul oficial adoptat la 20.03.1986:


Alte steaguri oficiale de-a lungul timpului:
1634 – 1959 Olanda


1959 - 1986


 Pe aversul bancnotei aplicate aici este reprezentat un Monument reprezentativ al oraşului capitală Willemstadt din insula Curacao şi Piaţa de peşte din oraşul Kralendjic, insula Bonaire.




***

CÂTEVA AFORISME, 
MAXIME ŞI CUGETĂRI 
ÎN LIMBA LATINĂ
  1. Cave canem! - Păzeşte-te de câine!
  2. Cave ne cadas! - Ia seama să nu cazi!
  3. Conditio sine qua non - Condiţia necesară
  4. Consuetudinis vis magna est - Forţa obiceiului este mare.
___________xxXxx___________

CÂTEVA ORDINE 
ROMÂNEŞTI
DIN PERIOADA COMUNISTĂ

23 August - Clasa a I - a şi a II - a  

23 August - Clasa a III - a 
Imediat după ce Regele Mihai I a fost obligat să abdice, la 30 decembrie 1947, toate simbolurile tradiţionale ale statului român au fost abolite şi, odată cu acestea, întregul sistem de decoraţii civile sau militare în uz până la acea dată. Dacă în alte ţări ale “lagărului socialist”, după schimbarea regimului politic, principalele ordine naţionale au rămas în uz aproape neschimbate – cu excepţia stemei şi a iniţialelor statului – aşa cum a fost cazul în Cehoslovacia şi Polonia, parţial în Albania, România, alături de Republica Democrată Germană (de altfel stat nou creat, fără “tradiţie” proprie în acest domeniu), a fost ţara în care nu s-a mai regăsit nimic din decoraţiile tradiţionale, nici ca formă, nici ca nume, nici ca organizare. Iniţial, noile decoraţii ale Republicii Populare Române au fost – practic – “copiate” după cele ale Uniunii Sovietice. Legal, instituirea decoraţiilor şi a “titlurilor de onoare”, acestea din urmă fiind o “găselniţă” eminamente sovietică, a revenit Prezidiului Marii Adunări Naţionale, atât sub regimul Constituţiei din aprilie 1948 cât şi al celei din septembrie 1952. Prin Legea nr. 1 din 21 martie 1961, care modifica unele prevederi ale Constituţiei existente, instituirea şi conferirea distincţiilor revine Consiliului de Stat, organism nou creat. Istoria celor peste patru decenii de decoraţii ale statului “democrat-popular” şi “socialist” se pot subîmpărţii în trei perioade distincte: o primă perioadă, între 1948 şi 1964, a doua, între 1964 şi 1977, şi ultima, din 1977 până în decembrie 1989.  În prima perioadă au fost instituite 7 ordine, dintre care 4 aveau ataşate şi o medalie cu acelaşi nume, două “titluri” de “erou” şi 11 medalii independente, dintre care majoritatea erau comemorative. Ordinul “ 23 August” a fost instituit în anul 1959 şi avea cinci clase. Acest ordin era al doilea ca importanţă după ordinul Steaua Românie şi avea un diametru de 5,5 centimetri.

23 August - Clasa a IV - a şi a V - a
  
_____________ooOoo_____________

Germania - Calea ferată - Witten
1 000 000 mărci - 10 august 19023

Două vignete de pe bancnotele statelor americane 
de dinainte de proclamarea independenţei SUA 

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: