duminică, 18 martie 2012

LUMEA BANCNOTELOR LUMII 30.



INSULELE AZORE


BAHAMAS



***



Această monedă a fost emisă în anul 2002 pentru a marca existenţa unor parcuri şi rezervaţii naturale în România - în cazul nostru Rezervaţia naturală Retezat. Atrage atenţia forma deosebită a monedei. Pe reversul acesteia este reprezentată Acvila de munte (Aquila chrysaetos). Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 15,551 grame, tiraj de 500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 320 ron.

Parcul Național Retezat
s-a înființat în anul 1935 la inițiativa profesorului Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Botanice din Cluj Napoca şi Emil Racoviţă. În prezent parcul are statut de arie naturală protejată de interes național şi internațional, fiind recunoscut ca Rezervație a Biosferei începând cu 1979. Parcul Național Retezat – Rezervație a Biosferei se află în partea de vest a Carpaților Meridionali, cuprinzând o suprafață de 38.138 ha din Masivul Retezat - Godeanu.

În interiorul său există douăzeci de vârfuri de peste 2000 m și peste 80 de lacuri glaciare, între care Lacul Bucura, care este cel mai mare lac glaciar din țară. Parcul este renumit pentru diversitatea floristică și faunistică, adăpostind aproape 1.190 specii de plante superioare, 90 taxoni endemici, 130 de plante rare sau vulnerabile, 50 specii de mamifere, 168 specii de păsări, 9 specii de reptile, 5 specii de amfibieni. În rezervație se întâlnesc multe plante ocrotite de lege: garofița, floarea de colţ, smirdarul, ghintura galbenă, zâmbrul etc. Dintre animale enumăr: capra neagră, ursul, râsul, cerbul, căpriorul, misteţul etc. iar dintre păsări: cocşul de munte, ciocănitoarea neagră, etc.

Acvila de munte (Aquila chrysaetos) este una dintre păsările de pradă cele mai cunoscute şi mai răspândite pe pământ. La fel ca și alte specii de acvilă aparţine genului Aquila şi familiei Accipritidae. Aria de răspândire cuprinde mare parte din America de nord, Europa, Asia şi nordul Africii.


Câteva vignete de pe bonduri amerciane

CÂTEVA AFORISME ALE BUZOIANULUI GIREL BARBU
  1. Din foştii pui de lei n-au rămas decât pui de lele!
  2. Gloria nu te înalţă, cel mult te poate atenţiona că există cădere.
  3. Invidia dăunează grav sufletului.
  4. Toate apele au vapori, puţine au însă vapoare!


Niciun comentariu: