marți, 27 martie 2012

MONOGRAFIA JUDEŢULUI BUZĂU - CAP. 37



În continuare îţi voi prezenta unele monumente, statui, sculpturi din peisajul urbanistic al Buzăului precum şi câteva lucrări din Tabăra de sculptură în aer liber de la Magura, judeţul Buzău. Menţionez că numele sculpturilor sunt date de către mine urmare a primei senzaţii pe care am simţit-o atunci când le-am fotografiat. Vizionare plăcută! Aştept comentariul tău aici.



Şuetă - în Parcul Marghiloman din oraşul Buzău



Zbor - în Parcul Tineretului din oraşul Buzău



Veşnicul îndragostit - în Parcul Tineretului din oraşul Buzău



Temeinicie - Peisaj urbanistic stradal în oraşul Buzău

***

VORBE CELEBRE DE LA ÎNAINTAŞI

Aristofan:
  1. De vreme ce ai găsit cu cale să bei vinul, trebuie să sorbi şi drojdia.
  2. Înţelepţii învaţă foarte multe de la duşmanii lor.
  3. Înainte de a ţi se încedinţa cârma corabiei, trebuie să fi fost vâslaş, să fi vegheat la proră şi să fi urmărit vânturile, dacă vrei să conduci tu însuţi corabia.



Această monedă a fost emisă în anul 2006 ca replică a monedelor romane de ocupaţie în Dacia - în cazul nostru aureusul de aur emis de împăratul roman Traian între anii 112 - 117 E.N. Pe aversul acesteia este reprezentat portretul privind spre dreapta, încununat cu lauri, al împăratului Traian, la exterior textul IMP TRAIANO AVG GER DAC P M TR P COS VI P P care semnifică IMPERATOR TRAIAN AUGUSTUS GERMANICUS DACICUS PONTIFEX MAXIMUS TRIBUNICIA POTESTATE CONSUL VI PATER PATRIAE, adică Împăratul Traian Augustus cuceritor al Germaniei şi al Daciei, Mare Preot, Tribun, Consul pentru a VI-a oară, Părintele Patriei, iar pe revers Columna lui Traian de la Roma, cu doi vulturi la bază şi statuia împăratului în vârf, la exterior textul S P Q R OPTI / MO PRINCIPI, care semnifică SENATUS POPULUSQUE ROMANUS OPTIMO PRINCIPI, adică Senatul şi Poporul Roman celui mai bun Principe. Moneda este confecţionată din aur cu puritatea 99,9 %, în greutate de 7,243 grame, tiraj de 250 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 1800 ron.

Marcus Ulpius Nerva Traianus, numele scurt Traian (născut 18 septembrie 53 EN la Santiponce, Italia şi decedat 9 august la 117 E.N. la Selinus Cilicia, Italia) împărat roman între anii 98 - 117 E.N., a fost al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni ai Imperiului Roman (dinastia Antoninilor) şi unul dintre cei mai importanți ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă.

Columna lui Traian este un monument antic din Roma, înalt de 35,07 metri, construit din ordinul împăratului Traian care s-a păstrat până în zilele noastre. Monumentul se află în Forul lui Traian , în imediata apropiere - la nord - de Forul roman. Terminat în anul 113 , basorelieful în formă de spirală comemorează victoria lui Traian în campania sa de cucerire a Daciei. Columna are o înălțime de aproximativ 30 de metri și conține 18 blocuri masive de marmură de Carara, fiecare cântărind 40 de tone. Iniţial în vârful columnei se afla o statuie a lui Traian, însă ea a fost înlocuită în secolul al XVI-lea cu o statuie a Sfântului Petru. Columna a fost ridicată atât pentru a comemora victoriile lui Traian, fiind o adevărată istorie gravată în piatră, cât și pentru a servi ca mausoleu (după deces, cenușa împăratului a fost depusă în încăperea de la baza columnei). Basorelieful prezintă scene de luptă din campaniile lui Traian împotriva dacilor din 101 - 102 (în partea de sus a columnei) şi 105 -106 (în partea de jos). Soldații romani și daci sunt prezentați în timpul bătăliei. Atingând apogeul basoreliefului istoric roman, cele 124 de episoade care îmbracă în spirală trunchiul coloanei și care ilustrează Comentariile lui Traian despre războaiele dacice, prin caracterul lor de document istoric, constituie un adevărat "act de naștere" al poporului român.

România - Obligaţiune - Datoria publică a României - Renta împroprietăririi - 5 % 10000 lei 1922



con_dorul@yahoo.com





Niciun comentariu: