marți, 27 martie 2012

AUSTRIA



20 şilingi 1986


AUSTRIA
Este o republică federală situată în centrul Europei care şi-a câştigat independenţa în anul 1919 de sub Austro-Ungaria.
Suprafaţa statului este de 83 871 km.p., populaţia numără 8,2 milioane de locuitori iar, capitala funcţionează în oraşul Viena.
Nu are o deviză naţională unanim acceptată.
Stema oficială a statului:

Steagul oficial al statului:

Pe aversul bancnotei prezentate aici este reprezentat chipul pictorului şi sculptorului Moritz Daffinger care a trăit în perioada anilor 1790 -1849.

Pe revers este reprezentat muzeul Albertina din Viena.



***
Această monedă a fost emisă în anul 2006 ca replică a monedelor romane de ocupaţie în Dacia - în cazul nostru sestertul de bronz emis de împăratul roman Traian între anii 112 - 114 E.N. Pe aversul acesteia este reprezentat portretul privind spre dreapta, încununat cu lauri, al împăratului Traian, la exterior textul IMP TRAIANO AVG GER DAC P M TR P, care semnifică IMPERATOR TRAIAN AUGUSTUS GERMANICUS DACICUS PONTIFEX MAXIMUS TRIBUNICIA POTESTATE, adică Împăratul Traian Augustus cuceritor al Germaniei şi al Daciei, Mare Preot şi Tribun, iar pe revers fluviul Danubius (Dunărea) personificat în chip de bărbat bătrân cu bustul gol, aşezat pe o parte, pe un pat de pietre, privind spre stânga lui, ţinând mâna dreaptă pe prova unei nave; la exterior, textul circular COS V P P S P Q R OPTIMO PRINC, iar sub imagine, textul DANVVIVS care semnifică CONSUL V PATER PATRIAE SENATUS POPULUSQUE ROMANUS OPTIMO PRINCIPI, adică Consul pentru a V-a oară, Părintele Patriei, Senatul şi Poporul Roman celui mai bun Principe, Danubius. Moneda este confecţionată din tombac cuprat, în greutate de 24 de grame, tiraj de 500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 65 ron.
Marcus Ulpius Nerva Traianus, numele scurt Traian (născut 18 septembrie 53 EN la Santiponce, Italia şi decedat 9 august la 117 E.N. la Selinus Cilicia, Italia) împărat roman între anii 98 - 117 E.N., a fost al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni ai Imperiului Roman (dinastia Antoninilor) şi unul dintre cei mai importanți ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă.

Paraguay - Acţiune titlu la purtător 
1000 pesos 19 mai 1922
Banco de Espana y Paraguay 
Câteva ornamente decorative marginale de pe bonduri americane
România - Jud. Mureş - Adămuş (Adamos - administraţie austro-ungară) - 1 coroană 1916
con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: