duminică, 25 martie 2012

MONOGRAFIA JUDEŢULUI BUZĂU - CAP. 35



În continuare îţi voi prezenta unele monumente, statui, sculpturi din peisajul urbanistic al Buzăului precum şi câteva lucrări din Tabăra de sculptură în aer liber de la Magura, judeţul Buzău. Menţionez că numele sculpturilor sunt date de către mine urmare a primei senzaţii pe care am simţit-o atunci când le-am fotografiat. Vizionare plăcută! Aştept comentariul tău aici.



Columnă - peisagistică urbanistică stradală din Buzău



De veghe - în Parcul Tineretului din Buzău



Decebal - în Parcul Tineretului din Buzău



Ea - peisagistică urbanistică stradală din Buzău

***



Acest set de medalii a fost turnat în anul 2005 pentru a marca personalitatea lui Eugeniu Carada, fondatorul Băncii Naţionale a României, reprezentat pe aversul medaliilor împreună cu inscripţia EUGENIU CARADA ZIDITORUL BANCII NATIONALE A ROMANIEI. Pe revers este aplicat un ornament grafic şi inscripţia PENTRU O ROMANIE LIBERA, ORICAND, ORICUM, CU ORICINE, CONTRA ORICUI! Medaliile au aceiaşi reprezentare grafică, deci sunt identice, diferind doar metalul din care sunt confecţionate.
Iată parametrii tehnici ai celor trei medalii:
  • metal - bronz - greutate 21,5 grame, tiraj de 125 de exemplare, preţ unitar de vânzare de către BNR de 450 ron
  • metal - argint - puritate 99,9 %, greutate 24,5 grame, tiraj de 125 de exemplare, preţ unitar de vânzare de către BNR de 800 ron
  • metal - aur - puritate 91,6 %, greutate 33,955 grame, tiraj de 125 de exemplare, preţ unitar de vânzare de către BNR de 7000 ron
Eugeniu Carada (născut la 29 noiembrie 1836 la Craiova şi decedat la 10 februarie 1910 la Bucureşti) a fost un economist politic și scriitor român. Alături de C.A.Rosetti, Ion C. Brătianu şi alți politicieni ai vremii, a pus bazele presei şi economiei românești. Personalitatea sa este una discretă, nelăsându-se pervertit de putere și faimă. A avut roluri importante în Unirea de la 1859, independența de la 1877, a redactat alături de Ion Brătianu Constituţia de la 1866 şi a susținut atât financiar, cât și moral, lupta românilor din teritoriile asuprite. De asemenea, a fost un scriitor talentat, scrierile lui fiind compuse mai ales din articole din presă, dar şi din piese de teatru şi poezii. După terminarea activităților legate de recunoașterea independenței în cadrul Congresului de la Berlin, Carada nu are liniște și înființează, alături de Ion C. Brătianu, Banca Naţională a României în anul 1880. Deși nu acceptă funcția de Guvernator, o preia într-un final pe cea de director, după ce Brătianu l-a amenințat că își dă demisia din Guvern. Aceste refuzuri, precum și multe altele adunate de-a lungul anilor, denotă nu atât demnitatea lui Carada, cât și modestia lui. În ceea ce privește Banca Națională, el însuși merge la Paris pentru a supraveghea tipărirea biletelor, organizează numeroase filiale și centre în toată țara. Din toate acțiunile sale se observă spiritul său extraordinar, spirit ghidat doar de dragostea pentru patrie și de dorința de a dezvolta țara cu puteri românești. El ajută și finanțează numeroase persoane, asigurând dezvoltarea unei burghezii autohtone. Remarcabil este însuși faptul că a compus planurile de construcție pentru Palatul Băncii Naționale. A lucrat în cadrul Băncii mai mult de 30 de ani, asigurându-i o asemenea prosperitate, încât multe personalități ale vremii spuneau că, și în cazul în care niste neghiobi ar veni la conducerea ei, Banca s-ar conduce singură, într-atât de bine organizată era de Eugeniu Carada.


Câteva vignete de pe bonduri americane


con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: